duminică, 20 martie 2011

Priorităţi

Reactoare nucleare stau să pocnească.
Un război stă să înceapă.
Mama, pensionară, 78 de ani, stă să-şi piardă calitatea de asigurat în ale sănătăţii.
Evident că cel mai mult mă preocupă mama, care mi-e doar la vreo cinci kilometri distanţă, dacă o tai prin Ferentari.
Iată faptele: doctoriţa de familie îi pretinde pensionarei de maică-mea, cu ultimatum – “nu-mi aduci, nu-ţi mai dau reţeta” -  dovada calităţii ei de asigurat de sănătate.  Când? Tocmai acum, când pe talonul de pensie  scrie roşu pe alb că i se mai reţin încă 5,5 procente din bani pentru “sănătate”. 
Acte necesare: decizia de pensionare, ultimul talon, act de identitate, cerere tipizată – marş cu ele la CASMB.
După o aşteptare de trei ceasuri obţin o informaţie preţioasă: ăsta ar fi fost marşul doi. Marşul unu era la circa financiară de sector, unde mama trebuie să depună ŞASE CERERI, câte una pentru fiecare an, din 2006 până în prezent, ca să obţină ŞASE ADEVERINŢE  prin care se atestă că nu are alte venituri, nu s-a împroprietărit cu diverse bunuri în perioada menţionată, pe scurt, trăieşte exclusiv din pensie. Abia cu aceste şase documente anexate la DOSAR, casa de asigurări de sănătate îi va elibera DOVADA că are calitatea de asigurat, aceasta având  o valabilitate de numai TREI LUNI, după care vom relua procedurile.

Între timp,  războiul a început,   pericolul ploilor radioactive e iminent. Două tragedii planetare care nu depind de mine.
Mama, însă, va depinde exclusiv de mine, de-acum înainte.

17 comentarii:

  1. ce faci ren, cum ai trecut de cataclisma de azi-noapte?
    ai visat ca ti-a cazut Luna in cap? :-)

    anca mica, moi ausi

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimata Renata,

    Reactoarele din Japonia nu-mi provoaca frisoane. Acolo nu e Romanica, plina de indivizi care tremura fata de pozitia drobului de sare, ca singura activitate demna de mentionat. Acolo munca este a doua religie, sau poate prima, acolo patriotismul nu s-a demonetizat, acolo guvernul este in slujba cetatenilor.

    Nici razboiul nu-mi tulbura somnul. Daca Gaddafi ar fi avut inspiratia sa faca un imprumut masiv la FMI, astazi era protejat de unchiul Sam. Am auzit ca motivul atacului ONU (NATO) impotriva Libiei ar fi echilibrarea tehnica intre militiile fidele lui Gaddafi si rebeli. Ma intreb de ce ONU nu se sesizeaza si de genocidul din Romania, provocat de gashca portocalie, si nu intervine pentru echilibrarea tehnica (servicii, jandarmerie, politie) intre portocalii si restul populatiei de alta culoare. Ah, am uitat! Javrele ordinare s-au imprumutat la FMI si trebuie protejate pana pun toata Romania pe tava finantelor mondiale.

    In legatura cu "aventura" CASMB, trebuie sa va spun ca nici OPSNAJ-ul nu face alta politica. Nu trebuie sa uitati ca suntem tara unde cererea si stampila ar trebui sa faca parte din stema. Poate chiar in ghiarele vulturului. Nu stiu ce s-a schimbat la CASMB concomitent cu coplata si impozitarea CAS a pensionarilor. Stiu insa ce s-a schimbat la OPSNAJ. Au ramas gratuie consulturile la medicul de familie (limba si "33" sau "aaaaa") si medicamentele pentru guturai. Pentru alte probleme, scoti banutul din buzunar, atat la cunsulturile de specialitate cat si la farmaciile externe.
    Am facut o socoteala sumara. Cu toate ca "beneficiez" (deocamdata) de tratament gratuit pentru diabet, sumele care-mi sunt retinute din pensie pentru CAS pot acoperi cel putin de doua ori costurile tuturor tratamentelor de care "beneficiez". Stiu ca este vorba de solidaritate (cu forta) dar, la banii pe care-i pierd, ar trebui sa am parte de o ingrijire mai buna, macar in domeniul respectului.

    RăspundețiȘtergere
  3. face parte din reforma flatulescului.
    cu cartitele tip oprea, porci gen udmr plus
    inalta competenta a psihopatului boc, la ce atceva te poti astepta ?

    liv

    RăspundețiȘtergere
  4. anca mică,
    nici vorbă de cata-clismă! Sunt un om cu scaun la cap. Nu mă spariu dintr-o lună, fie ea şi super, pe care n-am văzut-o oricât m-am holbat pe cer. Poate că s-a terminat la alţii, pentru bucureşteni n-a mai ajuns. La noi s-a dat cu nori la ofertă: 3 în 1. Poate mai mulţi, nu ştiu, că s-a profitat de ocazie şi ne-au luat şi stelele. Au rămas doar câteva: Nuţi, Roberta, Sulfina şi domnişoara de companie a lui Boc. Aia cu nume de recipient.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule ALM,
    Nu ştiu cum e la OPSNAJ, că n-am contract cu ei, dar nu mă mir.Mă mir doar că, pe vremea când pensionarul nu plătea o nouă cotizaţie CAS era considerat asigurat, iar acum, când o plăteşte şi e defalcată pe talon, trebuie să dovedească el că e asgurat.
    De fapt,nu mă mai mir de nimic.
    Poate m-aş mira dacă şi-ar da Boculeanu demisia, dacă i s-ar îndrepta ochiul marinarului, dacă şi-ar dona Nuţica averea unei case de bătrâni şi s-ar călugări brusc...
    Nici intervenţia unchiului Sam în ţara lui Gaddafi nu mă miră. Poate, un pic, micuţul Napoleon, soţul Carlei Bruni.
    Mă miră generozitatea cu care creditaţi guvernul japonez, cum că ar fi în slujba cetăţenilor. O fi, nu zic nu, mai mult ca în alte ţări, corect cu poporul său, dar nu-mi vine a crede că situaţia e sub control, când apa de la robinet e uşor radioactivă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce "Sss!...", anco mică?
    La cine sâsâi?
    :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. liv,
    e prima oară când aud pe cineva că-l numeşte pe boc, psihopat.
    Adică prezintă patologie psihiatrică. Aici suntem de acord, dar să detaliem puţin...
    :))

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.youtube.com/watch?v=QxRzFLXyK9U&feature=player_embedded#at=158

    asta e parerea mea!

    am

    RăspundețiȘtergere
  9. Stati un pic, ca nu inteleg :( ... Deci, pensionarii acum trebuie sa faca procedurile mentionate mai sus ca sa primeasca serviciile medicale prin CAS?! Nu mai este un drept care vine, practic, cu pensia - ai pensie, ti se retin niste procente pentru CAS, ai dreptul la x si y?! Oricum, in ceea ce priveste medicamentele asa-zis "gratuite"/"compensate", din cate am vazut eu, se restrange tot mai mult posibilitatea de a beneficia de asa ceva, prin diverse aberatii contabile (ca n-ai voie mai mult de 3, ca sa nu treaca peste nu-stiu-ce plafon, etc)! Mi se pare mie sau putem considera ca serviciile medicale nu mai sunt accesibile romanilor? Ne intoarcem in Evul Mediu: rugaciune, geamuri inchise, foi de varza, usturoi...

    RăspundețiȘtergere
  10. Vlad, nu ştiu şi nu înţeleg ce trebuie să facă pensionarii acum... Pe maică-mea a pus-o doctoriţa de familie să facă toate astea.
    Bineînţeles că un pensionar, prin definiţie, e asigurat la sănătate. Poate fi un truc, să-i facă pe cei mai puţin rezistenţi fizic să renunţe la reţete. Poate e dobitoacă doctoriţa, o să verific, poate e valabil tratamentul ăsta draconic pentru pensionarii cu drept de gratuitate, din categoria "alte gratuităţi".
    Oricum, n-am de gând să las lucrurile aşa. O ţâră de scandal tot fac!

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Asa te vreau!

    Sa ne tii la curent - cu evolutia evenimentelor! 220V sau 380V, cat ne 'duce' instalatia :)

    Power to Renata! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @renata 21 martie 2011, 06:02 :
    In foamea lor dupa bani cit mai multi , au hotarit sa se plateasca CAS pentru toate veniturile (agricultura,inchirieri,vinzari imobile ...) . Anaf-ul lui blejnar , in loc sa retina contributia (pentru/de la cei care au astfel de venituri) si sa o vireze la CASS , tace 'ca porcu-n popusoi' . CASS in loc sa intrebe Anaf-ul despre eventuali datornici (pe care sa-i cheme sa-si plateasca datoriile), ii cheama la el pe toti nacajitii punindu-i sa aduca dovezi ca NU SINT DATORI la CASS (in speranta ca poate asa ii dibuieste si pe datornici) .

    RăspundețiȘtergere
  13. @moş alecu
    A, cred că am înţeles! Strâns cu uşa să-şi primească reţeta, pensionarul dovedeşte CASMB-ului că nu are datorii la Fisc. Din trei în trei luni. Mi se pare genial!
    Mi-e teamă că o să ajung la un mare scandal cu ei...

    RăspundețiȘtergere
  14. @renata 21 martie 2011, 17:56 :
    Strins cu usa , impricinatul este obligat sa aduca la CAS , de la fisc , dovada ca nu a avut (sau a avut...) si alte venituri (pentru care ar fi trebuit sa plateasca si contributia pentru sanatate ) . Daca a avut si alte venituri CAS il si 'executa' pentru cel putin cinci ani anteriori ( asta in conditiile in care termenul general de prescriptie este de numai trei ani ...) .
    In acest context apare si o alta 'magarie' ...
    Conform codului fiscal contributia pentru sanatate nu se impoziteaza - adica la venitul 'X' se calculeaza contributia pentru sanatate ; aceasta (contributia) se scade din 'X' si la ceea ce ramine se aplica impozitul pe venit... Eh... dar ce importanta au legile ... si fiscul (pentru impozit) si CAS (pentru contributia pentru sanatate) calculeaza ambele valori fata de 'X'(luindu-i astfel impricinatului 0,88% din venitul respectiv in plus )

    RăspundețiȘtergere
  15. Moş Alecule, care eşti tu, moş alec!...:)
    Mai limpede de-atât nu se poate.
    Înţeleg până şi reinterpretarea legii (lege?!) în mod ilegal. Un fel de taxă pe taxă. Nu înţeleg de ce trebuie să se ducă o mamaie de 85 de ani, să şadă 3-4 ore la coadă, în mod fizic, ca să producă dovada mărimii birului, şi nu transmite fiscul datele astea, către casa de asigurări,către casa de pensii, către casa de nebuni, către toate casele posibile, chiar dacă în final se dovedeşte că mamaia ar fi mai câştigată dacă şi-ar cumpăra medicamentele la liber.
    Din practica zilnică am aflat că nenumăraţi pensionari cheltuiesc 50 lei lunar, ca să nu-l viziteze pe doctor cu mâna goală şi să plătească doar, să zicem, 15 lei, partea lor, din costul medicamentelor. Dacă ar veni cu o reţetă simplă la farmacie, acelaşi tratament, la preţ întreg, i-ar costa 45 de lei. Ar economisi un drum lunar la doctor, inutil, şi 20 de lei. E de notorietate faptul că niciun medic de familie nu-şi consultă pacienţii (excepţiile confirmă regula), fiind prea ocupaţi cu scrisul.

    RăspundețiȘtergere