luni, 7 noiembrie 2011

diacritica vs. politica

Ce-mi plăcea mie de diacritica! (nu, nu-i dau link, că nu mierită!)
Diacritica e Tătucu’ gramaticii limbii române şi Vlad Ţepeşu’ ziariştilor care pun virgula pe unde nu trebuie şi  fură “i”-urile de la nişte bieţi copii articulaţi, spre a le dona, în mod samavolnic, unor “nişte miniştri”.
De vreo două ori a făcut pe Umbra lui Mircea la Cozia şi l-a atenţionat până şi pe domnul Pleşu, prefăcându-se că nu ştie de unde să-l ia, şi l-a luat – vorba lui Marin Sorescu  - de guler.
Nu ştiu dacă domnul Pleşu  a simţit luarea la întrebări a scamei de pe rever, cert e că diacritica avea dreptate, adevărul a mai triumfat o  dată în debara, borcanele de murături s-au înfiorat repejor şi umil, făcând loc unui confrate nou pe raft. Pleşu.
Până ieri, diacritica îmi plăcea, cum vă zic, în mod necondiţionat.  Dom’le, avea dreptate!  Unde-i cratimă, nu-i tocmeală.

Ieri, constănţeanca de diacritică s-a dus la vot. Avea de votat dacă vrea să devină moldoveancă, sau rămâne aşa, dobrogeancă visătoare, cu vecini turci şi tătari,cu manele adevărate, cu Adamclisi, cu piersici pufoase, cu un soare care face baie în Marea Neagră cel puţin o dată pe zi. 
Ei, bine, diacritica a remarcat manipularea din buletinul de vot (poziţionarea opţiunilor DA/NU te împinge să pui ştampila în josul buletinului, pe NU), a înţeles în timp util că i se sugerează să NU voteze geamparaua, piersica păroasă, ochiul ca hangerul al vecinului de peste drum, nisipul, scoica, sarea şi pe poetul exilat, şi a dat cu ştampila în DA.
Deci, diacritica vrea să fie moldoveancă de sud numa’ de-a dracu’ ce e ea, de deşteaptă, de dia-critică.
Foarte bine, diacritico!
Aşa să faci mereu, fată! Să pui ştampila “la nervi”. Să nu te gândeşti la consecinţe!
Abia aştept să-ţi citesc “critişili în dulşili grai moldoviniesc; di sud, firieşti!”

11 comentarii:

  1. Am citit si eu :(
    Inteleg ca nu il place pe Mazare ... nici eu nu ma omor dupa el ... inteleg ca nu il place pe Nicuşor Constantinescu ... cine naiba il place pe asta ... cred ca nici familia lui nu il place ... dar chiar asa? adica votezi o aberatie doar pentru ca nu ii placi pe astia doi? .. sau poate il place pe basescu si nu ne-am prins noi pana acum :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Theo, eşti prea directă. Fără nuanţe. Nu îl place pe Băsescu. Are doar o simpatie discretă pentru el. Discretă şi lucidă. Adică nu se lasă luată de val, ca proasta, stă şi cumpăneşte farmaceutic sentimentul, alege grâul de neghina din ochii marinarului şi, când face el vreo observaţie de bun simţ, de tipul "afară plouă", când exact aşa se întâmplă, diacritica îi culege vorbişoarele alea două ca pe două perluţe, le freacă de poala cămăşii să le lustruiască bine şi le depune în castronul lui cu bile albe. Şi uite-aşa, în 7 ani de sub-Băsescu, a strâns diacritica vreo patru biluţe de-astea cu care poate argumenta oricând că el nu e chiar cel mai mare rău care ni se poate întâmpla, e oarecum necesar, ca febra în gripă, care omoară viruşii.

    Ar trebui să-i citeşti TOT blogul, cu mare atenţie, ca să descoperi această adiere de simpatie, fiindcă arareori îi îmbujorează obrajii. A citi cu atenţie blogul doamnei diacritica e o îndeletnicire nu doar plăcută, ci şi extrem de folositoare nouă, tuturor.
    Învăţată să nu fie contrazisă la gramatică şi ortografie, fiindcă acolo are întotdeauna dreptate, iaca numai ce a blocat accesul la comentarii în articolul pe care-l comentăm mai sus, dar în mod democratic: adică pe anunţate. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeee, fetele moşului.
    Păi dac-aţi citit tot blogu' lu' Dia, aţi fi văzut nu numai că "adie" o simpatie, ba că e adeptă neclintită. În plus, din admiraţia declarată faţă de Funeriu aţi fi înţeles că chestia aia cu vigilenţa ei faţă de manipulare e abureală, că a realizat şi ea că-i prea de porc acu' să vină să spună că-i băsistă.
    Da' asta-i libertatea ei, să voteze cu cine vrea, pe strada ailaltă, aia cu limba română, e bună şi, fără să-mi pierd timpul comentând opiniile ei politice, apreciez că blogul ei, în general, nu are caracter politic militant şi deci e foarte util.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Renata
    Asa sunt eu directa, fara nuante :)
    @Cârcotaşu
    Nu pot sa cred ca un om atat de inteligent poate sa il aprecieze pe Funeriu... poate lucreaza undeva in minister, dar totusi ... chiar asa?
    Si pe mine ma platea Prigoana dar nu am ajuns niciodata sa il admir

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite care-i treaba, Cârco...!
    Am vrut să fiu delicată. Să n-o spariu pe Theo. (în curând, varianta "spariu" ar putea deveni valabilă de la Prut până la Vama Veche).
    Ştiu că madam Dia e băsistă. Dar, la dracu', pe tema principală a blogului ei e curată ca lacrima.
    Tristeţea intervine doar când înţelegi că un om inteligent, cu logică, spirit analitic, frisonează la alde Băsescu. După ce analizezi bine situaţia, realizezi că ai tot dreptul să fii speriat: manipularea de joasă speţă funcţionează asupra inteligenţilor mai abitir ca asupra mediocrilor.
    Ce-i de făcut?

    RăspundețiȘtergere
  6. Theo, rămâi cum eşti! Măcar tu.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Renata,
    Nu mă mai sperie de mult faptul că oameni pe care-i consider ca fiind inteligenţi "frisonează" la Băsescu. Cred eu că inteligenţa (oricâtă ar fi) nu poate umple goluri în cunoaştere, experienţă, talent, mai pe scurt în competenţă.
    Politica este un domeniu despre care putem avea cu toţii o părere, alte domenii sunt restrictive. Pe Dia o voi considera totdeauna competentă în problemele limbii române, dar nu într-ale politicii. Oricât de inteligentă ar fi nu-şi poate pune singură flecuri la pantofi, apelează la un cizmar, ceea ce nu-i afectează inteligenţa.
    Aşa şi cu manipularea, are sigur efecte maxime asupra neavizaţilor, oricât de inteligenţi ar fi ei.
    Ai observat că vedea manipularea în îndemnul la vot cu NU, şi-a fost gata să renunţe la "cetăţenia" Constănţeană! Amatorism la maxim!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Renata
    Eu sper ca o face doar pentru job

    RăspundețiȘtergere
  9. Renato, draga, esti tu mai gingasa, asa, dar acea usoara adiere e, cind si cind, un damf de putoare!
    Eu am avut, pe aceasta tema, un meci in clar cu sus-amintita (-titul?), in care s-au spus verde unele aprecieri, dupa care ... am incalicat po sea, si p-acolo n-am mai dat.
    E un fenomen care, probabil, merita analizat, fiindca sint multi oameni carora, cel putin aparent, le merge trotineta conform cu legea circulatiei pa drumurile publice (y compris soseaua da centura)si, deodata, il vezi ca intra pa giratoriu si nu mai vrea sa iasa d-acolo fo doo ore, da tresa vie rutiera sa-l descongestioneze. Sau, cum zicea nemuritorul cadavru viu: "c-o pasarica, toti sintem datori!"

    RăspundețiȘtergere
  10. Cârcotaşule, e o varianta foarte comoda (sau poate doar cavalereasca) sa crezi ca DIA , pur si simplu, nu se pricepe!

    RăspundețiȘtergere
  11. Aşa, aşa, Augustine! Cum îi ziseşi lui Cârco: e ultradecent şi politicos, să te faci că te faci că nu pricepi de ce nu se pricepe DIA la politichie.
    De fapt, toţi suntem drăguţi cu băsismul ei neaoş, fiindcă dincolo de asta e o tipă foarte valoroasă. Poate cam prea orgolioasă. Poate cam nepoliticoasă cu vizitatorii. Dar... de-aia îi şi place băsescu! :)

    RăspundețiȘtergere