duminică, 11 martie 2012

Primul Umilit al Ţării

Băi, începând de azi, să nu mai îndrăzniţi să vă consideraţi umiliţi! Nici în staţii, unde aşteptaţi autobuzul treij’ de minute, nici în chiar incinta vehiculului, unde umilinţa creşte invers proporţional cu scăderea temperaturii – “Parcă e mai cald afară!”, zici, privind în geamul orb, decorat cu flori de gheaţă. Şoferul stă în cămaşă, ascultă radioul, îţi dă şi ţie ce ascultă el, numai că tu stai în braţele altui călător cu abonament plătit în avans, ca să nu intri în hipotermie şi te gândeşti la cămaşa descheiată la gât a şoferului, ca la Fata Morgana.
Să nu vă mai consideraţi umiliţi când faceţi coadă la fisc să vă plătiţi impozitele, şi se dovedeşte că v-aţi aşezat la coada greşită, conform anunţului de pe geamul ghişeului, şi nu conform unei drastice şi profunde analize – “Care e ghişeul unde trebuie să plătesc eu?”
Să nu vă mai simţiţi umiliţi în piaţă, când întrebaţi aiurea, buimaci, ce costă doişpe lei: ardeiul gras la bucată sau la kilogram?  Să ziceţi mersi că stăpânul movilei de ardei graşi vă zice “Kilu, bre! Parcă aţi înnebunit cu toţi!” şi să vă bucuraţi sincer, în adâncul sufletului, că nu v-a întrebat şi ce facultate aţi terminat. Să vă simţiţi norocoşi că e aşa de scump kilu de ardei graşi, roşii, lucioşi, nesimţit de frumoşi, încât vi se trece cu vederea faptul că l-aţi deranjat pe stăpânul movilei, cumpărând numai unul, cu bucata.
Să vă simţiţi norocoşi că România nu e în Japonia, nu e la mâna cutremurelor urmate de tzunami, nu vin alte localităţi, prefăcute în gunoi, să invadeze localitatea voastră. Să fiţi fericiţi că, în urmă cu cinşpe ani, n-aţi avut bani decât pentru un apartament la ultimul etaj care, în caz de cutremur, ajunge casă pe pământ. În ruine, dar uscată.
Da! Nu vă mai daţi loviţi, că-l mâniaţi pe Dumnezeu! Şi, hai, că-l mâniaţi pe El, mai treacă-meargă, dar îl mâniaţi pe Primul Umilit al Ţării, statornicit la Cotroceni.
Băi, şi dacă se mânie Umilitul Principal, dăm de Dracu’!



15 comentarii:

  1. Aflati aici cum din Lupul cel rau, Basescu a devenit Scufitul Rosu, bun si generos la http://mirceahamza.com/?p=1931

    RăspundețiȘtergere
  2. Fii mai calmă, ce naiba... Nici n-ai observat că visul alb este al tău și-ți aparține. Ori ai visat portocaliu, iar eu nu am fost pe fază!?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ifim!
      Din păcate, nu mai pot intra la comentarii nici măcar la mine pe blog.
      Nici la tine... O să încerc şi la alţii

      Ștergere
  3. De la bun inceput, se pune intrebarea: al carei tari?? De unde invatam, copii, ca Renata trebuia sa puna, negresit, titlul „Primul Umilit al Ţării Asteia”. Pe scurt ...
    Ca daca ardeiul costa 12 lei bucata, da’-i atita da gras ca atirna fics un kil, realizezi, brusc, ca ai intrebat doar ca sa faci conversatie. Mai ales ca vezi, ORIBILATA (!), ca in gramada, ardeiul gras sta pa ala slab! Si-atunci, ti-aduci aminte de Primul Umilit ... (ptiu, drace, era sa prescurtez!) ca si el zicea, saracu ...
    Ca daca si pa tine te apuca umblatu iarna, cind e frigul mai frig?! Ca ai vazut ursu, ca cit e da dastept, se retrage la depou. Care nu-i ca vara ... Si uite cum ti-aduci iar aminte de Primul Umilit ... (ptiu, drace...)
    Ca dacit sa te-asezi la coada gresita, nu-i mai profitabil sa te asezi la coada corecta, dar la ghiseul gresit? La alibiu, asa ... Ca cu alibiurile, cel mai tare din Razoare, tot Primul Umilit ... (ptiu!)
    Asa ca, vazind toate aceste, cit am fi fost noi de jnapanezi, faceam niste ochi mari ...
    Da’ mai bine asa, sa belesti ochii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Augustine, două zile n-am trecut pe blog şi acum nu mă mai acceptă nici ca musafir.
      De data asta am prins pârtie şi fac exerciţii de scris.:)

      Ștergere
  4. Theodora
    Nu ne mai ramane decat sa ne simtim norocosi si fericiti .... umiliti nu mai avem voie ... ce noi ocupam functia de presedinte?

    RăspundețiȘtergere
  5. Băselu se simte umilit pentru că este deja aşezat în raftul cu rebuturi care au făcut rău omenirii.
    Mişto blog! Cu talent!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumesc, Mugurel!
    Nu e cam devreme să considerăm că Băselu se consideră rebut?

    RăspundețiȘtergere
  7. Renato, faptul ca e inca iarna, (sau criza, portocaliu sau chiar ca ai avut piciorul in ghips, cind erai un pic mai mica), nu e un motiv, dar nici un pretext serios sa nu-mi raspunzi. Asta fiindca tot pomeneai tu de aia care ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Augustine, da' aşa a fost, dragă!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Iertare pentru "dragă"! Ştiu că pe româneşte sună rău. E ca şi cum ai fi arţăgos pe cel căruia i te adresezi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe mine sa stii ca nu m-a deranjat, ca l-am citit in romgleza, si suna chiar bine! M-a deranjat DECIT ca nu mi-ai raspuns. asta suna ca dracu'!!

    RăspundețiȘtergere