miercuri, 14 martie 2012

Supercalifragilismul fragil

Ieri seară m-am aprovizionat cu cafea şi ţigări, am făcut tot ce trebuie făcut ca să nu vreau la baie după ce începe, şi m-am înfiripat pe canapea, să urmăresc interviul noului nostru Premier către domnul Gâdea.
Trebuie să recunosc: mie, una, mi-a plăcut!
Mihai Răzvan Ungureanu răspundea la întrebări care nu-i fuseseră puse, Gâdea lansa întrebări care au rămas fără răspuns. Una peste alta, a ieşit bine. Antena 3 -  lieder de piaţă.
În studio a fost cald. Premierul era dotat cu o batistuţă, ca un şcolar ordonat, parcă ar fi anticipat că va avea nevoie de ea.
Puţin mai târziu, când a înţeles că are liber la monolog şi că domnul Gâdea doar îl ameninţă, dar nu-i arată înregistrarea cu el - şef de guvern, făcându-i leneşi pe sinistraţii care stau la căldurică - parcă s-a mai ostoit canicula din platou şi  broboneala abundentă a frunţii sale s-a diminuat. Pe când ne mărturisea că mai schimbă o impresie telefonică, seara, cu Victor Ponta,  deja avea fruntea perfect uscată. Posibil ca, din momentul acela, procesul de sudaţie să fi fost preluat de tâmplele şefului pesedist. 

Punctul fierbinte al întâlnirii n-a fost când i s-a părut lui Gâdea că s-a luat invitatul de şef’su, Voiculescu.
Nici când a-nţepenit Ungureanu, neştiind cum să tacă mai elocvent despre coana Udrea, în aşa fel încât prostimea să-i perceapă desconsiderarea, dar la Cotroceni să ajungă un ropot spăşit de scuze.
Momentul culminant a fost atunci când s-a analizat dacă o anume interjecţie produsă de laringele invitatului, care sugera, fără echivoc, ironie şi dispreţ la adresa interlocutorului, era sau nu era un oftat.
Ungureanu zicea că acel “hm-hm!”sau “mmî-mmî!” sau cum a făcut el, a fost un oftat.
Gâdea era dispus să-l creadă, doar că în accepţia sa, oftatul exprima, obligatoriu, sarcasm. Oftatul fiind din aceeaşi familie de cuvinte cu “salutar”.
Timpul a trecut greu. Vreme de două ceasuri transmisia tot ameninţa că stă să-nceapă. 
Alarmă falsă!
Noroc că, pe zona de transfer spre următoarea emisiune, intitulată modest “pasă”, ţăranu’ de Mircea Badea  a făcut sinteza ciocnirii “premier cult şi  independent vs. director de post al unei televiziuni mogulice rele” şi a obţinut scor 3-0.
Frate! Când l-a anunţat Badea pe ex-şeful SIE că a auzit de Platon, am crezut că nu trăiesc în România.
Dar mai la vale, în emisiunea personală, când l-a citat pe amicul Ciutacu – “P.S. Pentru proştii şi ticăloşii care se vor întreba naiv şi/sau ipocrit care-i legătura dintre sulă si prefectură,[…]”, am revenit pe pământ natal: în sintagma cu pricina, nu poţi scrie “sulă”, nearticulat şi cu “s” mic, fiindcă e vorba de unu’, Sulla,  Lucius Cornelius Sulla, general roman, care a încercat să instaureze dictatura în Roma antică,  pe model băsist.

Fragilă dar fidelă, se instaurează primăvara.
Ne mai vorbim, ne mai împrietenim…








12 comentarii:

  1. Aiceva pretini imbracati in costume de doftori.?
    Atunci da-le-o pe asta daca n-o au inca:

    Doctorul catre pacient:

    - Fumezi?
    - Nu.
    - Consumi alcool?
    - Nu
    - Nu mai rinji ca un cretin. Oricum voi gasi ceva!

    Si mai lasa-i in ma-sa pe ungureni si pe amtenele alea ca pe ei/ele nu-i/le doare-n cur de tine ori de mine:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Neveule, tu poţi să faci abstracţie, că locuieşti peste bălţi şi oceane!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta fac daca-mi dai cu porunca, doamna:)
    Abstractie.
    Si-atunci ma rad daca nu e cu suparare.
    Sau ranjesc precum ala dan banc.
    Cica-mi face bine la ten:)
    Iar noi, calatorii virtuali are by passing oceanili si baltili; parol!
    Fara sa ne udam tenisii:)

    In alta ordine si din suflet: zi buna, doamna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am cunoscut atâţia politruci la viaţa mea încât puteam să fac, înaintea emisiunii, o sinteză a răspunsurilor dlui Ungureanu. Am remarcat totuşi o schimbare faţă de discursurile antedecembriste: au lipsit citatele din "opera marelui cârmaci"! Cu toate acestea nu a lipsit "firul roşu călăuzitor".
    Acum puţin despre Antena 3. Personal, am găsit inteligentă strategia întâlnirii, indiferent dacă a fost premeditată sau aşa s-a nimerit. Când vrei să prinzi un peşte mare, dai la momeală cu ce nu-şi poate refuza. După ce-l agăţi bine îi arăţi şi drumul către ceaun. Dl Ungureanu, cu toate slalomurile elegante pe lângă răspunsurile concrete, a oferit din belşug material pentru următoarele emisiuni, astfel că, începând chiar din aceiaşi seară, a intrat pe "tocătorul" lui Mircea Badea, continuând să fie "disecat" în emisiunile din ziua următoare.
    Rezumând, mi-am întărit convingerea că un om destinat genetic să fie politruc, indiferent câte facultăţi urmează, indiferent câte cărţi citeşte, nu-şi poate înfrânge destinul ...
    ALM

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu pot sa spun altceva decat ca sunt REVOLTATA
    Theodora

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce vraji a mai facut MRU de la ninsori încoace pe la tele A3? Urmariti postarea ”Premierul alergând cu pantalonii în vine” la http://mirceahamza.com/?p=1937.

    RăspundețiȘtergere
  7. Zi bună şi ţie, Neveule!
    Nu putem face abstracţie cu totul! Mai aruncăm câte-o privire.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule ALM,
    dacă eram Gâdea, nu treceam de prima întrebare până nu răspundea la ea.
    Puneam filmuleţul... Ăla zicea că vedeţi, nu i-am făcut leneşi, am zis că nu putem plăti lenea la nesfârşit. Gâdea ar fi băgat niţică gramatică, leneşi derivă de la lene, etc...

    Nici pe mine nu m-a surprins MRU. Nu foarte tare. Totuşi, m-aş fi aşteptat să fie mai inventiv, din vorbe, dacă din fapte a admis tacit ca n-are voie nimic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Theo, de ce să fii revoltată? Aşteptai altceva?
    Eu am zis că stau înfiptă la tv să nu pierd ceva din spectacol, nu mă aşteptam la ceva idei salvatoare de-ale noului premier.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mircea Hamza
    Aş prefera un comentariu la textul meu, înainte de-a-mi da un link către blogul dv.
    Asta nu înseamnă că n-am citit ce scrie acolo şi că nu e bine zis.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimată Renata, chiar dacă eraţi dvs în locul lui Gâdea, cu filmuleţ cu tot, răspunsurile ar fi fost aceleaşi: eu am zis că ... nu că ...! MRU nu poate fi clintit din ale lui şi ale promotorului lui.
    Gâdea a preferat să-i pună mai multe teme în faţă ştiind că răspunsurile vor fi evazive. Numai că, prin această tactică, ne-a permis, fără să fim copii, să ne dăm seama că "împăratul" este gol!
    MRU a rămas cu o lozincă antedecembristă: "trebuie să muncim!" Corect, nu discut că ne lipseşte şi obiectul muncii şi locul de muncă, dar nici în cazul lui nu prea se văd rezultatele muncii. Parcă guvernul ar fi fabrica de împachetat fum ...
    ALM

    RăspundețiȘtergere
  12. ALM, e evident că asta a fost o figură de stil. N-aş putea fi Gâdea. Oricât nu mi-ar plăcea mie Gâdea pe alocuri, ştiu sigur că nu poţi fi ce e el, fără să te şcoleşti niţel.
    Putem privi lucrurile şi din partea asta, că i-a lansat o serie de întrebări şi MRU n-a răspuns la niciuna.
    Dar dacă ne aşezăm pe canapelele noastre de-acasă, pe fotolii, pe laviţe, pe recamieuri, pe ce are fiecare, există riscul ca telespectatorul mai puţin vigilent să fi observat că MRU a vorbit tot timpul. Alternativ cu Gâdea. Deci, a răspuns la TOATE întrebările.
    Ghinionul permanent al lui Gâdea e că nu sclipeşte de inteligenţă. Norocul lui punctual, în seara aceea, e că a avut de-a face cu un suficient.
    Tristeţea e ca n-a ştiut să speculeze.

    RăspundețiȘtergere