miercuri, 1 iunie 2011

Eco, E. coli

Eco  e tipu’ care răspunde la prenumele de Umberto. Ăla cu pendulu’.
E. coli e o bacterie care răspunde la numele ei întreg de Escherichia coli. Bacteria n-are nicio vină. Vinovat e Theodor Escherich, care a descoperit-o şi izolat-o, în omienooosutenooşpe. Nici el nu e foarte vinovat, fiindcă nu bănuia c-o să apară televiziunea română, reportetul, ştiristul, aproape 200 de ani mai târziu, degrabă stătătoriu pe scaun la calculator, dar arareori cercetător al sensului cuvintelor pe care le foloseşte.
Dacă ar fi bănuit, poate se ducea la primărie să-şi schimbe numele în ceva clar, gen Vasile, Gheorghe... Să nu ajungem noi, peste ani, să aflăm că ne ucide “écoli” din castraveţii grădinarilor spanioli.
Fireşte că, în topul infecţiilor larg mediatizate, după teribilul “pi-oceanic”, bacteria asta buclucaşă, “écoli”, ne dă dureri de burtă.
La cap.

5 comentarii:

  1. E coli albe ?
    Să desenăm sau să scriem ceva pe ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent, Matilda!
    E coli albe. În minţile unora. Cu ele se duc la vot.

    RăspundețiȘtergere
  3. Coli? :) E dragostea mea! :)) Sa-i ia naiba sutele sau miile de tulpini existente. Cu ceva ani in urma, am avut un mic razboi cu dansa. Cam impropriu spus dansa, era o tulpina data naibii, rezistenta la majoritatea antibioticelor. In fine, atunci am reusit sa-i dau in bot, dar dupa prima jumatate a razboiului. Macar am scos o remiza :D.
    Despre tulpina asta ce se stie, renata? Au reusit sa afle ceva concret despre ea?
    Sper sa va regasesc sanatosi :).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  4. klaus,
    mă bucur să te văd! :)
    Un bacil inteligent, care face rezistenţă imediat la antibioticele cu care îl ataci. Aproape imposibil de învins, dacă nu începi cu o antibiogramă.
    Nu ştiu nimic despre această tulpină. Poate a fost niţel coafată în laboratoare, poate e doar mai inteligentă ca cele vechi.
    Chinezii au aruncat o bombă: că ar fi contagioasă. E atât de înspăimântător, încât refuz să mă gândesc.
    Nu ne rămâne decât să ne spălăm bine pe mâini, pe roşii, pe castraveţi, pe ceapă şi salată. :)
    Să ne vedem cu bine, precum zici!

    RăspundețiȘtergere