joi, 3 mai 2012

'Ai, să n-o mai dăm cotită!

Împăratul Traian, nud, pe treptele Muzeului, e cum e. Cum o fi, e de bine. Bine că nu e circumcis.
Da' să-i lipeşti o vietate cu patru picioare de piept, în care ai rezolvat şcolăreşte hibridizarea a două simboluri, ca un combinagiu de rând, să te ia valul abstractizării  - ce are patru picioare e lupa capitolina, ce e ca fularul - e steagul dacic,  dar la nudul împăratului să tricotezi, realist,  păr pubian pe două rânduri, tendoane pe gambe,  articulaţia genunchiului absolut perfectă şi două fese de basm, asta, după umila mea părere de textilistă eşuată, miroase a kitsch de mare clasă. 
Şi mi-e absolut indiferent câţi esteţi cu patalama o să vină să-mi explice, cu subiect şi predicat, că realizatorul sculpturii îi calcă pe urme lui Brâncuşi, că eu îl cred incapabil să calce pe urmele mucilor lui Brâncuşi, suflaţi la liber, mitocăneşte, pe jos.
Mi-e teamă că ipocrizia de care se tot vorbeşte - ipocrizia pudibondă a unei societăţi neşcolite artistic, e masivă în tabăra coneseorilor autodeclaraţi cunoscători de artă fină.
Mi-e teamă că plătim tribut culturii comuniste în modul cel mai mizerabil cu putinţă: unde e nasol, invocăm păreri pertinente.

6 comentarii:

  1. Re,
    Cre' ca-i un mesaj in lupa aia cu fular d(r)cesc la amigdalita(!) si stransa cu patima la san de catre tataru mioritic si cu buci goale.
    Mie-mi zice cam asa:
    Rumani, asta-i lupa si-ii bortoasa.
    Dupa ce Io n-oi mai fi ea o sa fete javre ca al'de tac-su pen'ca asa a vrut *ula lui.

    Uitandu-ma prin geamul dumitale nu vad tribut platit nicicui, ci continuarea, pe culmi si mai inalte, a pupatului in cur, actiune care, ca sa nu strepezeasca (sterpezeasca) dintii, face buci perfecte dintr-un cur basit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o interpretare mult prea rău voitoare, Neveule! :)
      Eu mă limitez la un comentariu simplist: o mizerie.

      Ștergere
  2. Neveu (google)5 mai 2012 la 02:56

    Ia mai razi si tu:

    http://fridge.gr/45312/audio-video-disco/o-trelos-toy-xwrioy/

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.timesnewroman.ro/life-death/7167-cele-15-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-statuia-lui-traian

    RăspundețiȘtergere
  4. Traian este gol. Lupoaica din brațele lui... nu putea fi îmbrăcată. Mai e și steagul dacic, sub formă de fular. Unde ne poate duce mintea? După toate aparențele, actul a fost consumat. Iar noi, românii, suntem rezultatul acelui act. Este un fel de "Codul lui Da Vinci" pentru noi.
    Sunt de acord cu aprecierile tale asupra acestei "opere". Pe ale mele, le poți deduce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Codul lui Da Vinci" e şi nu e.
      Statuia rămâne.
      Noi, cu ea pe cap!

      Ștergere