Credeam că am scăpat, în ăştia 20 de ani care-au trecut de la transformarea nomenclaturii comunisto-securiste în oameni de afaceri şi politicieni, de dihotomia ciocănar – cărturar.
Credeam că puturoşii care au preferat să târâie brânza încă cinci-şase ani prin facultăţi, amânând coada la braţele de muncă spre a prinde un loc de drumar sau de căpşunar, nu mai sunt priviţi ca elemente periculoase ale societăţii.
Credeam că nu mai e o culpă să fii inginer, actor, profesor, cercetător, arhitect, medic, popă.
Credeam, în fine, că intelectualii şi-au câştigat drepturi egale cu ale proletarilor şi că orice om, indiferent câtă şcoală are, poate să zică am făcut, am obţinut, am descoperit, am realizat, m-am gândit, fără să fie trimis la canal fiindcă n-a folosit verbul la forma lui corectă, aceea colectivă şi impersonală: s-a făcut, s-a obţinut, s-a descoperit etc…
Noroc că a venit mezina preşedintelui actual de ţară şi a dat din casa partidului de guvernământ , lămurindu-mă pe ce coclauri greşiţi o pornise mintea mea.
Ia auziţi cum se definesc intelectualii, în accepţia domniei sale:
“ Au impresia că le ştiu pe toate, au impresia că […] sunt mai presus de conducerea unui partid, că sunt mai presus decât membrii partidelor.”
Şi de ce sunt indezirabili:
Pentru că “nu au caracterul şi dorinţa de-a se integra în viaţa unui partid.” “Câteodată aceşti oameni au opinii individuale, nu se pot supune regulilor unui partid.”
Ăştia, intelectualii, care probabil nici nu sunt intelectuali, e gafa presei că i-a numit aşa, nu pricep un lucru elementar: “Într-un partid trebuie să te supui majorităţii, chiar dacă ai o CU TOTUL ALTĂ OPINIE”.
Vreţi mai explicit de-atât?
Nu poate duduia EBA, că v-ar da. Ea stă mai rău la capitolul vorbe, dar poate să exemplifice cu fapte de partid: “Si s-a văzut că au fost multe cazuri când oameni dintr-un partid au venit şi-au dat declaraţii în afara partidului şi au avut de suferit. Nu pentru că este dictatură…”
Dar de ce, dragă Elena? - ar fi trebuit s-o întrebe domnul jurnalist intelectual, formator de opinie, câinele democraţiei, Victor Ciutacu …
Dar de ce, dragă Elena? - ar fi trebuit s-o întrebe domnul jurnalist intelectual, formator de opinie, câinele democraţiei, Victor Ciutacu …
Însă el a tăcut, fermecat de-aşa multă şi chibzuită vorbire, temându-se, poate, să nu întrerupă gândul timid al celei care, de îndată ce va mai creşte niţel şi va învăţa să scrie şi să citească, ar putea aşterne pe hârtie varianta autohtonă a romanului “1984” , în calitate de Big Sister.
Felicitari pentru postul de pe blogul lui ciutacu.DREPT LA TINTA.
RăspundețiȘtergereM-am uitat un pic pe blogurile tale şi văd că nu scrii rău. Ai putea să ne trimiţi ceva pentru Premiile Lili, dacă vrei.
RăspundețiȘtergereAnonimului...
RăspundețiȘtergereAşa mă roade curiozitatea că cine vei fi fiind, încât nici nu-s în stare să-mi gust felicitările.
Ciudate lucruri se petrec pe blogul Ciutacului... A reuşit cu acest al doilea, al douăjdoilea post despre EBA să mute centrul de greutate al discuţiei de la subiectul propoziţiei - "Poate o asemenea persoană să ajungă europarlamentarul nostru?" la predicatul ei - "Dacă el, Victor Ciutacu, s-a mişcat cu talent în postură de realizator al emisiunii".
Cavalerism deosebit la tânărul Ciutacu! Şi-a dezgolit pieptu-i de aramă şi primeşte el toate săgeţile, ecranând fata.
Dezinteresat, fireşte!
Luciei Verona
RăspundețiȘtergereAşa voi face! Mulţumesc
Încă nu e Big Sister, dar după cum evoluează are toate şansele. Mai e de căutat un Orwell.
RăspundețiȘtergereOrwell e mulţi! Doar dacă îi enumerăm pe deontologii presei!
RăspundețiȘtergere@renata
RăspundețiȘtergere"Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele".
Sper c-am citat bine...
Vezi tu... noi nu putem să ieşim din Orwell, păsărelele din presă turuie, fac ca gaiţa, ca turtureaua sau gu-guuu-ştiuc!, gu-guu-ştiuc!, aşa cum ne-a făcut şi marele Ciutac, uitîndu-se cu candoare în ochii noştri.
Nu eu îl consider pe el guguştiuc, Doamne fereşte, ci el pe mine.
Vorbeşti de dihotomie... te ascunzi după deget, nu folosi cuvinte mari, spune lucrurilor pe nume, "ţara" ne vrea proşti!... ăsta e adevărul. Nimic nu s-a schimbat după '89 în bordelul politicii româneşti, schimbările nu sunt decât tehnici noi de siluire a unei aceleaşi ţinte, intelectualul, ăla care stăpâneşte o meserie şi nu se poate stăpâni să gândescă tot timpul, e periculos că-i prea curios, îşi bagă nasul peste tot şi, evident!, e cârcotaş, dom'le!, lui totu-i pute.
De ce ne-au fugit creierele, de ce ne fug în continuare? Pentru că n-avem nevoie de creiere, pentru că mediocrul dă bine pe sticlă iar prostul e util, e capabil să muncească şi să stea cu gura căscată la televizor... să admire "inteligenţa" ciutacă, pieptul de cocoş al Elenei Udrea, gunguritul EBEI, guiţul Marelui Mistreţ, mustăceala guzganului rozaliu, dar să nu simtă parfumul răspândit de dihorii din spate.
Aşa că... hai să vorbim despre EBA, hai să băgăm criza sub preş, hai să lăsăm guvernul să nu mişte nimic, hai să le dăm bani ca să aibă de unde plăti presa şi campaniile electorale, ca nişte adevăraţi iepuraşi ce suntem!
Nu ştiu cum te simţi tu... dar eu mă simt ca iepuraşul:
- "Ce să fac, ursule... tai frunză la câini şi spun prostii"...
Şi mâine e o zi!
Bordelezu
Că veni vorba... iepuraşului îi prieşte iarba, asta ştiu, e oare şi rumegător?
Adevăr grăieşti, Borde!
RăspundețiȘtergereÎntr-un singur punct nu sunt de acord. EBA nu e un pretext de-a ascunde criza sub preş. EBA nu e un scandal monden cu săftoaice ieşind din cuibuşoare extraconjugale care vând "can-can" -ul cu 10% mai bine într-o zi.
EBA e barometru, e termometru, e clopoţei de vânt. Domnul marinar ia pulsul electoratului cu ea, adică verifică dacă mulţimea e suficient de docilă sau mai trebuie lucrat la ea. Pe termen lung, EBA e eşalonul doi. Să nu uităm că subliniază mereu că e "o Băsescu".
Până şi Majestatea Sa, Regele Mihai, a anulat, pentru orice eventualitate, legea salică.
EBA e o posibilă moştenitoare a tronului.
Dom'le,super!
RăspundețiȘtergereIar Renata,m-a "uns"la suflet.
Cand am vazut cu o mangaie pe "buzuca"(asta lu'nea traian)pe creste antenele si nimeni nu zice nimic am crezut ca m-am tampit,desi n-ar fi imposibil.