duminică, 7 noiembrie 2010

Şi totuşi...

N-am vrut să scriu un cuvânt , azi,  despre poetul Păunescu!
Au făcut-o alţii, în aşa fel încât să mă simt ca şi cum aş fi scris.
Dar postez textul Leliei Munteanu, din Gândul, aici, fiindcă nu pot, n-am cum, nu ştiu ce-ar trebui făcut împotriva TVR-ului. Mai ales că suntem, prin lege, obligaţi să-l plătim, dacă suntem racordaţi la energie electrică. Suntem legaţi prin întrerupătoare, prin becuri, prin frigidere, prin fiare de călcat, prin foenuri şi maşini de spălat, prin televizoare şi calculatoare, de Televiziunea Naţională!
Încerc să-mi amintesc definiţia curentului electric… ceva cu o mişcare dirijată. Dirijată!
Atunci să  aprindem o lumânare, nenică, să mai scăpăm de iobăgia reteveiului!

Ţara Melancolia, abjecţie şi sublim

de Lelia MUNTEANU | astăzi, 18:41

"Făcut-am castelul acesta
Fărâmă legând de fărâmă
Şi-acum când e gata, prieteni,
Priviţi-l ce trist se dărâmă"...

Ce noroc a avut Eminescu că nu se inventase televiziunea! Altfel, să te fi ţinut showuri păcătoase... Cu bărbatul Veronicăi Micle în studio, ţinând cele două fetiţe de mână, cu nevasta lui Slavici pe fly, spurcându-l pe Luceafăr, cu Maiorescu pe telefon, băgând strâmbe, cu un duplex la "Berăria Academică - Bene bibenti", cârciuma lui Caragiale. ...
În Ţara Melancolia a devenit terapeutic pentru unii să-i judece pe ceilalţi, să le cotrobăie febril biografiile. Prăsesc cititorii în stenograme, ne-au năpădit ghicitorii în pixeli, puiesc cusurgiii, doar-doar vor descoperi pe unul mai ticălos decât ei.
A murit de inimă rea un mare poet. O personalitate uriaşă. Apar autopsierii. Au revelaţii în direct: Adrian Păunescu a fost om. Iar astăzi, dacă tot i s-a ivit ocazia să moară, trebuie să cotrobăim în om până dăm de artist. Să scoatem artistul din om! Să prelevăm noi, în direct, carnea lirică de pe prozaicele oase. Să lăsăm din el ce ne convine. Cei care l-au înjurat porceşte îi înalţă osanale - fără să clipească, şi atunci, şi acum.
Dacă uscaţii lui detractori - cei care îl omagiază de trei zile cu râvna cu care l-au pus la zid - s-au prostituat cu toate Puterile şi-apoi le-au condamnat postum pe toate, Păunescu n-a făcut naveta de la stânga la dreapta. L-a apărat pe Ceauşescul lui când colegii intelectuali se băteau cu comunismul în efigie, construindu-şi dizidenţe post factum. Nu s-a ruşinat să exalte românismul, până la sfârşit, în mijlocul unor europenişti furibunzi care eliberau permise de intrare în cultură.
Omul şi artistul au fost feţele aceleiaşi monede, capul şi pajura, una lăcomindu-se să strălucească, alta ascunzându-şi cocleala neputinţelor. Pizmaşii pot să se bucure: harul poetic nu e un galop de sănătate, e o boală incurabilă, cu o spuzeală de spaime, cu stări acute, dar şi cu lungi şi devastatoare perioade de remisie.
Unde îl va aşeza istoria pe Adrian Păunescu - cine ştie? Chibiţii fac deja clasamente. Comandouri de intransigenţi asudă deja să-l scoată din literatură. Pălmuiesc un mort.
Nu atleţii ipocriziei, nici procurorii culturii, ci oamenii simpli şi sublimi, care-şi numără banii de pâine, au făcut cele cuvenite, dându-i iertarea creştinească şi încolonându-se în urma sicriului. Ei au simţit că, mai mult decât douăzeci şi cinci la sută din leafă, e dureros să ţi se taie douăzeci şi cinci la sută din biografie. Mă gândesc cu speranţă că, dacă talentul s-ar acorda prin decret de stat, ne-am învârti până la urmă toţi scribălăii de ceva talent.

12 comentarii:

  1. renata, da-mi si mie un link din care sa inteleg
    Ce s-a intamplat la tvr. Sau spune prin viu grai:).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  2. klaus,
    s-au ţinut băţoşi, detaşaţi, şi-au văzut de-ale lor, chestiile lor deontoloage şi importante...
    Au anunţat moartea poetului exact în atâtea cuvinte în câte ar fi anunţat moartea unui controlor ITB care a totalizat vreo treij'de ani în câmpul muncii, pe roţi.
    Şi la un moment dat a apărut un trist, care l-a declarat versificator şi l-a împroşcat cu lături cât a putut, ăsta fiind singurul interviu prin care reteveiul a păstrat un moment de reculegere poetului Păunescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. ,,Omul şi artistul au fost feţele aceleiaşi monede, capul şi pajura, una lăcomindu-se să strălucească, alta ascunzându-şi cocleala neputinţelor"
    Am gasit si o explicatie ce parca-i rupta din Lelia :). Ma pot duce linistit la culcare.
    Noapte buna!

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  4. Tristul ala cine naiba este ca eu nu ma auzit de el.
    M-ai enervat ingrozitor cei la la TVR1... eu platesc obligatoriu o taxa pentru ca ei sa functioneze?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Dragon...
    plătim obligatoriu o taxă pentru ca ei să funcţioneze.
    Asta nu e rău. Televiziunea naţională e pusă acolo să existe, ca să te anunţe când e cutremur, inundaţie, război, sfârşitul lumii. O invazie extraterestă, eventual.
    Numai că ea a devenit o sculă umilă, un şervet pliat pe mâna primului chelner al ţării.
    Ăsta care ne scuipă în mâncare şi zice "ia de la Băsescu!"
    Habar n-am cum îl cheamă pe trisul ăla. Am auzit rostindu-se un nume, dar nu cred că e important.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar putea să-l cheme...
    Herostratus, de pildă.
    Şi ăla a fost în stare de o ispravă. Şi ce ispravă!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Herostratus ar putea să-i cheme pe mulţi!
    Pe enunţătorul de opinii despre "versificatorul" Păunescu îl chema "nimeni". Sau, ca să respectăm formularea din limba română - nu-l chema nimeni. A venit nechemat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie mi s-a părut că era şi nebărbierit, că dac-ar fi ţinut doliu, n-ar fi avut timp barba să-i crească...

    RăspundețiȘtergere
  9. ren, relativ la taxa aceea obligatorie platita ptr TVR, eu vad lucrurile altfel (si asa le vedeam si pe vremuri, cind ar fi trebuit s-o platesc - dar n-o plateam :)):
    atita vreme cit sunt abonat la un serviciu de televiziune prin cablu, sau satelit, acel furnizor ar trebui sa plateasca TVR-ului din abonamentul pe care i-l achita end-userul - asta in cazul in care redifuzeaza TVR, evident.
    ar trebui sa fie as simple as this.

    RăspundețiȘtergere
  10. Paunescu asta a fost poetul de curte al Ceausestilor, goarna comunistilor. Calatorie sprancenata spre focurile ghenei!

    RăspundețiȘtergere
  11. d-le "curajos" ascuns la adapostul anonimatului, uite ca altii, chiar neprieteni, sunt de alta parere: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/ieri-vedere-azi/articol/un-fenomen-al-naturii-paunescu

    RăspundețiȘtergere
  12. under,
    referitor la plata cu forţa a taxei pentru tvr...
    Şi eu văd la fel. O plătesc o dată la societatea de cablu. Mi-o mai reţine o dată pe factura la curent electric. E foarte posibil să fie inclusă şi în costul apei calde, dar să nu ne dăm seama!

    RăspundețiȘtergere