duminică, 13 martie 2011

Afacerea tzunami

Pământul s-a scuturat ca un câine de apă.
Departe.
Atât de departe de noi, din toate punctele de vedere, încât nouă, în fond,  nici nu ne pasă. Doar ne prefacem că ne pasă.
Undeva, într-o felie de ecran, curge  afacerea tzunami.
Privită de sus, pare o revendicare samavolnică a bunurilor pământeşti. Case, acoperişuri, vapoare, microbuze, conteinere… De sus, nu se observă plutind decât bunurile mari. Cele mici, fiinţele, nu se văd. Într-un fel, e mai bine. Persistă iluzia că nu erau acolo.
Li se spune “victime”, au un număr, din ce în ce mai mare, ţin pagina unu la ştiri, dar atât.
Fie la ele, acolo!

Noi  revenim la procupările noastre. Moni, Oana, Pepe, Mutu, Bote… Fiindcă noi avem preocupări mici, de  patru litere. Suntem un popor mic, într-o ţară mică, unde regurgitează din când în când un vulcănaş. Cam de două ori pe secol o face mai serios, dar nu e cazul să ne alarmăm. O zice domnul Mărmureanu, înmărmurit ştiinţific în optimism.
Pe noi ne iubeşte Dumnezeu, nu degeaba ne luăm la bătaie pe Dealu Mitropoliei, când e zi de moaşte.  Atotputernicul ştie cât putem duce, aşa că pe noi ne ciufuleşte mai cu binişorul, mai în glumă. A jucat cu noi cel mult şeptic.
Cu japonezii, că au de unde, sunt mai deştepţi, mai eficienţi, mai serioşi, mai educaţi, joacă mai dur. Se joacă optic spre nonic.
Dar pe noi sigur ne iartă. Fiindcă noi lipim buline roşii pe zidurile care stau să cadă şi trecem repede mai departe, la treburi serioase, construim catedrale cu lift, turnuri în care  să experimentăm căderea liberă,  parcuri în livadă şi patinoare pe pârloagă.
Sigur, câteodată, când nu adie nici vântul, la noi mai cade câte-un tavan, din senin, peste plânsetul unui bebeluş în pătuţul lui. Dar astea sunt nenorociri punctuale, absurde, pe care le bifăm în coloana “aşa a fost să fie” şi mergem mai departe, pe drumeagul nostru de popor mic şi nevinovat, întru mila Domnului.  

12 comentarii:

  1. Daca le bubuie centralele nucleare, nu cred ca " nici nu ne pasă"... Mai rau, avem si noi un dezastru 'waiting to happen" in batatura: CERNAVODA! Aoleu, si peste Dunare au si bulgarii unul, mai dihai, iar Cernobilul nu e nici el prea departe si deloc sigur :( !

    Acum se demonstreaza cata dreptate aveau militantii contra industriei atomice! Holocaustul nuclear nu este deloc atat de indepartat pe cat ne-ar place sa credem!

    "...un popor mic, într-o ţară mică": mic la sfat, probabil :(

    Oricat de multe victime ar fi, numarul lor este insignifiant in comparatie cu marea masa a populatiei: numai in Tokyo sunt 30 MILIOANE de oameni! Adevarata TRAGEDIE, cred eu, este ca importanta vietii pentru om este invers proportionala cu numarul oamenilor de pe Pamant, iar acesta creste exponential :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Vlad, ai observat că nu a fost filmat niciun japonez care îşi plânge morţii?
    Ăsta e un lucru asupra căruia trebuie să ma chibzuim. Dacă e bine. Sau dacă e rău.
    Centralele atomice ar fi trebuit inventate ULTERIOR teleportării.

    RăspundețiȘtergere
  3. Renata, se spune ca japonezii zimbesc tot timpul. Dar se mai spune ca niciodata nu intelegi, cu adevarat, ce inseamna acel zimbet.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de ce le-am plange de mila japonezilor. Odata ca habar n-au de existenta noastra, cu exceptia catorva care au beneficiat de serviciile unor "dansatoare" din Romania.
    Apoi, la cat ne asemanam , ar putea, la fel de bine sa traiasca pe o planeta diferita. Au alta viziune privind viata si moartea, munca, distractia...pur si simplu n-avem nimic in comun. Iti zic io: din cacatul asta ei or sa iasa mai puternici iar noi o sa mai varsam inca siroaie de lacrimi pe la televiziuni de mila lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Renata, nu ştiu ce să spun. Am trecut ca să salut prietenii Gării!

    RăspundețiȘtergere
  6. Augustin,
    nu ştiu ce să spun...
    Eu, una, nu cred în diferenţele dintre rasele umane. De îndată ce treci de barierele culturale, cred că oamenii sunt atât de asemănători!

    RăspundețiȘtergere
  7. Zâzanie,
    în total dezacord cu tine, nu ştiu cu ce să încep...
    Să presupunem că unul dintre copiii tăi s-ar fi însurat cu o japoneză şi-ar fi trăit de ceva ani acolo. Acum vezi cu ce mai eşti de acord tu însăţi din ce-ai scris.
    Nu pot să cred că oferi empatie, interes, afecţiune, curiozitate, milă, respect semenilor tăi, la strictă paritate.
    Sper că nu-i învinovăţeşti pe japonezi că intră şi fac consumaţie în barurile unde dansează nişte românce la bară apoi, contra cost, beneficiază şi de serviciile lor sexuale! Oare ai impresia că, dacă nu existau japonezii pe planetă, fetele astea ar fi călcat pe urmele lui Marie Curie?!
    "Căcatul" ăsta din care ei or să iasă mai puternici poate afecta în timp întreaga planetă.
    ...nu ştiam că-i urăşti, aşa de îndepărtaţi cum sunt!

    RăspundețiȘtergere
  8. Te salut şi eu, Ifim! Şi Gara te salută!

    RăspundețiȘtergere
  9. Probabil că Maltus n-a exagerat deloc. Începe selecţia naturală ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cred, Matilda!
    Selecţia începe cu cei slabi, bicisnici...
    Deocamdată e o simplă întâmplare nefericită.

    RăspundețiȘtergere
  11. "...nu a fost filmat niciun japonez care îşi plânge morţii": 1). inca sunt socati; 2). n-au timp de asa ceva; 3). la ei nu exista cultura pisatului pe ochi, ca la noi - vezi episodul inegalabil "Draga Stolo..." :D 4). eu cred ca e FOARTE BINE :) , fie si numai prin antiteza cu pisaciosii nostri ;) !

    Nu se poate sustine energetic o populatie cu asemenea densitate infernala, si avida de energie electrica, fara centrale nucleare si fara a distruge mediul in draci! Daca aveau o minima responsabilitate, nu ajungeau la o medie de 334locuitori/km patrat! Deci, este extrem de corecta observatia: "De îndată ce treci de barierele culturale, cred că oamenii sunt atât de asemănători!" Din cate stiu, este sustinuta si de genetica, de altfel :)

    Singura noastra sansa ar fi reactivarea selectiei naturale SAU initierea unei selectii RATIONALE - dar de la cine sa te astepti la ratiune?! Se vede ce a facut selectia intraspecifica din Homo Sapiens - ca de altfel peste tot unde ea a activat preponderent :( .

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu voia ta, Vlad, n-o să ţi dau niciun răspuns. Fiindcă sunt, în comentariul tău, toate răspunsurile posibile, subînţelese.

    RăspundețiȘtergere