luni, 14 martie 2011

Noi...

Când aud că, în calea radiaţiilor, poţi interpune  un spălat pe mâini cu apă şi săpun, mă cuprinde greaţa.
Când aflu că se administrează populaţiei iodură de potasiu, ulterior expunerii la iod radioactiv, am crampe şi mă cocârjez toată.
Când ajungi să  pui pe un copil, de nici patru ani, senzorul contorului  Geiger – Muller, sperând să-i citeşti, în păcăniturile acelea, viitorul, ca şi cum i l-ai citi în zaţul de cafea,  vomit. De frică.
În rest, da, niponii se vor descurca.
Noi…

14 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi vom scapa ca intotdeauna . Bacteria , numita poporul roman , scapa mereu .

    RăspundețiȘtergere
  3. Spalatul pe maini nu protejaza impotriva radiatiilor ci impotriva particulelor de praf sau a vaporilor de apa, din aerul inconjurator, contaminate cu iod radioactiv.
    Din cate stiu eu, dupa "experienta" Cernobâl, in cazul posibilitatii existentei in atmosfera a iodului radioactiv, pentru ca organismul sa nu-l acumuleze, se distribuie substante ingerabile pe baza de iod. Habar n-am daca acestea sunt solutiile corecte, dar asa se procedeaza in toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei, trebuie sa dea si statul lor senzatia ca "face ceva", ca "situatia e sub control" si "exista masuri si proceduri"... Ce vrei sa faca, sa le spuna ca asta e pretul pentru stilul lor de viata tembel?!

    Ideea principala este ca o centrala nucleara e un dezastru in stare latenta. Avem noroc daca nu se ajunge ca intreaga emisfera nordica sa devina de nelocuit, in urmatoarele decenii - si nu neaparat ca urmare a centralelor din Japonia...

    Eu cand spun ca civilizatia poate foarte bine sa fie doar ceva temporar, starnesc comentarii ironice; sper ca ironiile sa nu se dovedeasca nejustificate ;) .

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, ei se vor descurca.

    Ai o leapşă la mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Invizibile, ţi-aş da crezare, numai că pe bacteria numită poporul român, dacă n-o omoară zgâlţâiala pământului, apele umflate, vaccinul, margarina, micii şi berea, o răpune în curând un virus infiltrat în materialul ei genetic de multă vreme: prostia.

    RăspundețiȘtergere
  7. ALM,
    Saturarea tiroidei cu Iod ar putea fi utilă doar ÎNAINTE de apariţia ionilor de iod radioactiv în atmosferă. DUPĂ, e doar aşa, de suport moral.

    RăspundețiȘtergere
  8. Deh, si masurile astea sunt ca alea prezentate in avioane, in caz de prabusire - daca se rupe-n bucati la 10 000m si cade ca o pleasca, degeaba stai cu capul intre genunchi si nu mai stiu ce faci... Pe de alta parte, daca e vorba de o amerizare fortata, sa spunem, masurile alea chiar te-ar putea ajuta sa scapi sau sa nu te mutileze prea grav. Acum, ei trebuie sa dreseze populatia sa aplice schema, ca daca sta fiecare sa "inteleaga" ce se intampla, sa mai schimbe o barfa cu mamaie, cu vecina, etc, s-ar alege praful de eficienta lor chiar si in cazurile in care s-ar potrivi.

    Oricum, vad ca sunt cel putin 6 reactoare nucleare care fac POC! :( Mi se pare mie sau e cam naspa?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vlăduţ,
    STATULUI, în general, de-aia îi zice Stat, fiindcă stă. Numai popoarele se duc...

    RăspundețiȘtergere
  10. Vlad,
    a scăpat dimineaţă pe post, la ştiri, un japonez bătrân, cu mască de cârpă la gură, care mormăia ceva de genul..."au zis că nu e nimic, şi noi i-am crezut!"
    Adică îi minte şi pe ei STATUL, de le sună apa în cap.
    Ideea e că, unul dintre motivele pentru care la noi se moare in proporţie anormal de mare în situaţii de-astea catastrofale, e tendinţa de-a lua lucrurile pe cont propriu. Băi, dacă ţi-a zis "stai sub tocul uşii!", acolo incremeneşti. Dacă ţi se ordonă "Fugi!", apoi fugi, nu te mai întoarce să-ţi iei televizorul sub braţ, că a costat mult.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.parsec.ro/2011/03/ce-s-a-intamplat-la-fukushima/

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite ce scriu astia: http://www.parsec.ro/2011/03/ce-s-a-intamplat-la-fukushima/ Deci, daca nu mint si astia, n-ar fi prea grav pentru noi :) Dar deja se ridica o problema: daca e asa cum spun in articolul ala, de unde ce este nivelul de radiatii de 100 de ori mai mare decat in mod "normal"?!

    Pai, daca STATUL minte de ne suna apa in cap, normal ca fiecare ia lucrurile pe cont propriu!

    Sa ne jucam de-a centrala nucleara: http://www.acme-nuclear.com/index.html :D

    RăspundețiȘtergere
  13. io nu stiu ce si cum ca nu-s farmacist. dar in '86 la doar o saptamana dupa Cernobal eram la Predeal unde aveam 12 zile de sejur. am fost toti fara exceptie directionati dupa sosire spre farmacie unde ni s-au dat niste pastile. ce au fost nu ma intreba, ca nu mai stiu dupa atata timp, oricum efect nu au prea avut ca dupa intoarcerea acasa, la cateva zile cerul gurii mi-a fost o basica mare si ultrasensibila incat si cand beam apa era un chin pentru mine. am fost la doctor si mi-a prescris niste solutie ca un sirop pe baza de trandafir, nici aia n stiu cum ii zicea. cu care trebuia sa ma ung zilnic pe basica. mi-a trecut dupa vreo saptamana

    RăspundețiȘtergere