duminică, 6 martie 2011

Un prinţ din Levant îndrăcind vânătoarea...

…a dat interviu în Gandul .
Mi s-au umplut ochii dă lăcrămi şi mi-am pus picături în nas, că mi se înfundase. Lui, nu. El  a povestit, “atent la culori”, că a intrat în afaceri cumpărând corzi de racordaj franţuzeşti, din Rumânia (ieftin) şi vânzându-le franţujilor, lor, înşile (scump).
Iaca citatul, cu ghilimea:
"Eu am început o afacere, când aveam 30 de ani, sau mai puţin chiar, şi mă duceam cu 40-50 de kilograme de conserve în Egipt, ca să nu cheltuiesc lira aia egipteană, şi mâncam conserve două-trei săptămâni (...). Şi atunci am început să fac afaceri. Cu banii pe care mi-i dădea cumpăram pantofi pe care-i vindeam în România, după care cumpăram corzi de tenis care erau făcute în Franţa şi le vindeam în Franţa, pentru că le cumpăram mai ieftin în România, şi aşa mai departe".
La f(r)aza asta, mi-am şters mucii iscaţi de bixtonim pe dosul mâinii şi-am început să raţionez, pe uscat.
Va’zică genul ăsta de comerţ, cu “ţ” de la tun, pe care-l practicau rumânii cu dosar de colaborator al securităţii, devine un model şi-un egzemplu de afacere şi-un răspuns la întrebarea “Cum ai făcut primul milion?”, dar acelaşi procedeu, aplicat de preacinstiţii comercianţi de medicamente din zilele noastre, care vând medicamente englezeşti, cumpărate din România,  în Anglia, ca să iasă în câştig, e cazu’ să devină caz.
Păi cum?
Nea Ion,alias Ţiriac, dă asta pe goarnă?
Nu zicea poetul că “cornul sună, însă foarte puţin”?

21 de comentarii:

  1. Aşa a crescut argintul pe colţii mistreţului ?

    Alţii făceau contrabandă cu chiloţi şi blugi, iar unul din ei a ajuns sus, în vîrful dealului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Năşică, dac-ai vedea ce frumos ninge acum, aici, la Târgovişte!
    Fulgii de nea sunt ca mieii... Sper să nu fi trezit cuiva instincte vânătoreşti.
    Voiam să-ţi spun că şi Ifim s-a gândit la fel de fel de afaceri. Indiferent de care s-ar fi apucat, dintr-un prinţ de Levant, cum mă simt acum, ajungeam direct tomberonar, ca la origine. Curios lucru, şi el ar fi ajuns la fel!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aoilio, Renato, minca-ti-as, ce faci tu cu inima mea .... Care-mi sarira din titina cind auzii de Levant, ca credeam ca-i altu personaju ...
    Acu, ca coardele de le iei de la Romanica, si le duci in Frantia sa produca ceva ie mai eftine, stie tot prostu ! Care e el, prost !
    Ca dacit sa cheltuiesti lira aia egiptianca, mai bine o cheltui p’aia din Botswana, iara stie tot prostu!
    Numa ca tu te scalzi intr-o oaresce confuziune : astea da le povestesti tu acilea nu se cheama tunuri, se cheama turnuri. Sau fatade. Ca ce-am facut noi inainte de M.A.D. (Marea Aglomeratie din Decembre) ierea opozitie in contra sistemului ticalosit, iar acu ii zice in toate felurile, dupe cum tre sa iasa pacientu.
    Si macar atita sa sa lipeasca si de tine : ca rationamentul pa uscat nu miroase a bine, si n-ajungi nicaierea cu iel.
    Am auzit io da unu de-a mers mult pa mari, si cum statea iel asea linga catarg, pac ! – mai rationa un git ! Tzac ! – inc-un git ! I sot a ta, i sot ata, si tot asa, hop – c-a ajuns ! Da a ajuns!!
    Pese : Surdina pentru corn inca nu s-a nascocit. Da daca dirijoru sa strimba la tine de zici c-a inghitit un pumn de agurida, o lasi si tu mai moale, ce sa faci ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu avea cum să invoce posesia unei mătuşi superbogate, că treaba asta e fumată.

    Toţi cei ce au făcut averi pe la noi, au fost fie nişte genii, fie au muncit pe brânci.

    De aia producţia de petrol (acum nici nu mai e a României, oricum) a scăzut la 30%.

    Acum pricep eu cum a fost cu subminarea economiei...

    Era vice-versa.

    Las' că mai e puţin şi-i ajunge treaba asta şi pe alţii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tiriac e un ..geniu, nu spun de care ))) va aduceti aminte de scandalul Agassi, cand cu oarece neplati a impozitului pe venit. daca nici nemtii nu i-au dat de capat, romanii nici atat )))

    RăspundețiȘtergere
  6. Matilda,
    aşa zice Ţiriac. Nu-i contest geniul financiar, că nu e uşor să fii bancher şi să ai firmă de asigurări, să aduci rumânilor merţanul pă malu Dâmboviţei şi câte altele!
    Sigur că, în fond, asta e baza comerţului: cumperi ieftin, vinzi mai scump. Da' parcă tot mai sănătos e să vinzi ce produci tu. Un bun, un serviciu...
    Aşa, de combinagii e plină lumea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Băghiuţ, cu toate sunt de acord, dar tu n-ai fi ajuns niciodată tomberonar. Că sângele albastru, apă nu se face!:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Rădescule,
    Crezuşi că scriu de "cărtărăscu"? :)
    Dacă tot vorbim de coarde, sunt în profund dezacord cu tine.
    Coardele ieftine făcute în Ro. nu se duc până la Paris, să facă bani. Se duc colea, în dealu' cotrocean, să pună ban pă ban!
    Nu ştiu cu cine ai studiat tu comerţul cu coarde,da' nu te pricepi.
    Dacă nu te pricepi la coarde, n-ai cum să te pricepi la liră, logic! Lira, care e ea liră, pleacă dîn buget sub formă dă leu în buzunarul faraonilor care pun asfalt, pun parcări, ridică maşini şi se întoarce sub formă de binili poporului la noi în buzunar. E adevărat că şchimbul valutar se face în Botswana, da' nu e guvernu' nostru vinovat, că ce monedă naţională şi-au mai ales şi ăia.

    RăspundețiȘtergere
  9. ElZap, tu vrei să zici că suntem primii la subminarea economiei?! Asta e bine. Suntem şi noi, la ceva, model pentru alţii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cody, eu nu ştiu scandalul cu Agassi, dar asta nu înseamnă că n-o fi existat.

    RăspundețiȘtergere
  11. A fost de muult taree. prin 199.. toamna ))). pe cand Tiriac inca nu avea banci prin Romania si-l sfatuia de "bine" pe Agassi, cum sa-si mascheze banii. si stii cat de rigid e sistemul german. iti dai seama ca in Romania Tiriac se simte ca pestele in apa, daca a reusit sa-i pacaleasca pe nemti

    RăspundețiȘtergere
  12. Renato, nu ma bucuresc ca sint in dezacord cu tine; da nici tu n-ar trebui sa te bucuresti, ca nu stii ce iasa uneori da la asemenea dezacoarde.
    Referinta ta la studiile mele de coarde e nepotrivita si o resping cu ienervare. C-am avut si vioara, cind eram la fel de mic. Da mai tinerel.
    Recunosc, comertul cu coarde l-am studiat la seral si, uneori, in extrataim, prelungiri si palituri da la unspe metri. In atari conditii, se iecsplica si unele lagune in pregatire, da tu nu tre s-o iei chiar asa in tragicomic !

    RăspundețiȘtergere
  13. Ati fost, mai, la miting?!

    Colcaie bucurestenii pe strazi, da' nu-i strangi la un protest nici cu pistolu-n spate :( ! Parca e o manea continua in capitala aia, rupti toti de realitate :( !

    Cum dracu' sa-i scoti din amorteala asta, nu stiu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Rădesculei!...
    Nici io nu mă prea pricep la coarde, da' am la harfe-n cap, cât cuprinde. Nici tu nu eşti chiar nevinovat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Vlădutule cel groaznic,
    Inspectoarele farmaceutice au plecat pe la 3 jumate. N-am mai ajuns la mitingul pentru căţei. Aştept să-mi spui cum a fost.Dacă-mi zici c-a fost rău, lume puţină, nu mă mir. Dacă-mi zici că dimpotrivă, mă bucur.
    În final, o să se întâmple astfel: dacă va fi mai atrăgător comisionul pentru lăsat căţeii liberi, în viaţă şi mai modest cel pentru eutanasiere - mitingul va avea succes.
    Eu voi continua să stau de vorbă cu ei şi să le cumpăr 2 crenvurşti, dacă mă conduc până la magazin.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa Ne Traiti Zeitelor!

    Doamnelor din asta tara, prea frumoase si iubite,
    Domnul sa le dea de toate si sa fie fericite,
    Caci in vremuri chinuite de un chiomb si-un dobiboc
    Doar in Domn ne e speranta la dorinta de noroc.

    La Multi Ani Cu Sanatate, Impliniri Si Multa Dragoste De La Si Catre Cei Dragi!
    Sunteti Iubite

    RăspundețiȘtergere
  17. Re,
    La Multi Ani si sa fie iubita de catre cine vrei tu:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu iese nimic din aplicarea solutiilor civilizate, moderne, europene si eficiente. Ies ENORM de multi bani din barbarie, si ceea ce este si mai bine pentru sceleratii de la putere este ca prin "metodele" promovate de ei, mereu vor avea la dispozitie cateva mii de caini vagabonzi in toata tara pe care sa-i foloseasca si in campaniile electorale drept momeala pentru prosti, si sa faca bani in continuare, etc...

    Peste 3 saptamani trebuie sa se intoarca legea la comisia aia de la camera derutatilor. Trebuie sa facem iarasi demonstratie!

    Anunta si tu prietenii, vecinii, pe cine vrei tu... poate strangem mai multi si mai energici! Nu stiu, pune afis in farmacie sau pe stalpii de la intrare... eu asta vreau sa fac in Ploiesti! Cabinetele veterinare, centrele pet-shop, etc...

    Nu mi se pare firesc sa nu protestam, asa cum putem... Daca doar calea "protestului democratic" ne este deschis, o folosim p-asta... Daca am fi 4 000 000 de oameni, s-ar deschide noi oportunitati!

    RăspundețiȘtergere
  19. Mulţumesc şi mulţumim, Marcus!
    Toate urările tale de bine să se întoarcă şi asupră-ţi!

    RăspundețiȘtergere
  20. Vladule,
    ce-aţi făcut , frate, la miting???? Aţi fost 5 inşi? De ce nu-mi dai date concrete?
    Căţeii bagabonţi s-ar rezolva într-o lună de zile, dacă toţi ăia are umblă prin petshopuri să-şi ia un bişon, un caniş, un dalmaţian, si-ar coborî ochii pe un căţel deştept şi competent din stradă, l-ar săpuni în cadă, l-ar vaccina, deparazita, face carnet de sănătate şi i-ar cumpăra castron de mâncare.
    Apoi i-ar da un nume, unul serios, gen Vasile, Pandele, Gică şi l-ar considera membru al familiei.

    Tu realizezi că militarii n-au putut face nimic la mitingul lor de pensii tăiate?
    Cum crezi că un miting pentru câini vagabonzi ar avea succes?

    RăspundețiȘtergere
  21. Date concrete: sa zicem ca au fost cam 500-1000 de oameni... cand noi astia din provincie plecam, incepusera sa vina bucurestenii (care cu catel, care cu nepotel), deci s-ar cumula...

    Ce am facut?! Eu am URLAT! Cam anemici, multi dintre protestatai - aveam impresia ca erau pe baterii epuizate... unii, la inceput, se uitam chiondaras la mine, de parca zbieram intr-o sala
    de biblioteca!

    Problema cea mare este afluxul constat de caini abandonati: din mediul rural se aduc mereu, spre orase, intre 4 si 20 de caini/gospodarie, de 2 ori/an! Oricat am adopta si am steriliza, nu ne putem lupta cu asa ceva! Trebuie inceputa o campanie masiva de sterilizare in MEDIUL RURAL, concomitent cu educatia si controlul taranilor - care se lupta din rasputeri sa ramana in cea mai intunecata faza a Evului Mediu! Vezi vreo asemanare intre scarbele astea de PDLpre si gunoaiele astea de oameni: http://www.cancan.ro/actualitate/international/video-soldati-sirieni-filmati-in-timp-ce-mananca-serpi-si-caini-de-vii-153069.html ?! Nu crezi ca macar URA si DISPRETUL nostru al trebui sa il aratam fata de ei, daca deocamdata NU PUTEM sa facem altceva?!

    Las' ca un caine nu trebuie spalat in cada! Da-i un padoc, apa si ceva mancare si te-ai ales cu un prieten pe viata! Mai rau este la batranete, intrucat va trebui sa i te dedici si tu lui si sa-i oferi sansa unui sfarsit demn :(

    Nu compara situatia militarilor cu legea de protectie a animalelor ;) .

    Deocamdata legea s-a reintors la nenorocita de comisie a Sulfamidei. Vom avea ocazia sa-i mai dam cu ce merita, din strada! Sper ca atunci sa fiti mai multi alaturi de noi! 3 SAPTAMANI! Hau-hau-hau!

    PS: De unde fac rost de un MEGAFON/PORTAVOCE PUTERNICA?! Vreau sa MA AUDA, nenorocitii dracului!

    RăspundețiȘtergere