duminică, 16 octombrie 2011

Hei, voi, ăştia care locuim la condominiu: să nu vă faceţi niciodată vilă, că uite ce păţiţi…

Construcţia propriu-zisă durează cam doi ani.
Jos, nu încape decât livingul, bucătăria americană şi locul de luat masa. Fireşte că trebuie şi-un grup sanitar.
Practic, din două încăperi, ai făcut praf tot parterul. E drept că, după ce ai îmbrăcat în canap(i)ele albe sau galbene  doi pereţi, chiar dacă măsuţa de cafea e cât una de ping-pong, tot mai rămâne  de-un  patinoar sau de-o piscină în zona de zi.
Ai de ales între pian şi masă de biliard. De costat, costă la fel, la greutate sunt confundabile, doar că masa de biliard are un picior în plus. Un picior în plus, masiv, denotă bună-stare evidentă. Deci, masă de biliard. Rămâne stabilit! 
Acuma, se pune problema unde dormi. Tu, soţul, copiii, vreuna dintre soacre, dacă vine în vizită. Pentru asta construieşti un etaj. Trei-patru dormitoare, trei-patru băi.
Cobori până la parter, în living, să vezi dacă n-ai uitat ceva. Bineînţeles că ai uitat! Mansarda. O vilă fără mansardă poa’ să sugereze că, brusc, afacerile familiei merg prost şi te-ai văzut obligat să te zgârceşti.   
Mansarda e dovada vie, din  lemn ignifugat, că pe tine criza nu te-a atins.
Tragi şi-o mansardă, nu-i problemă. Problema e că nu ştii ce să faci cu ea. Dormitoare pentru musafirii de gradul doi. Aşa ar fi normal, dar nu prea ai chef de rude din provincie, prietenii tăi apropiaţi au şi ei vilă la optzeci de centimetri de vila ta,  alţi prieteni, mai îndepărtaţi,  cum ar fi  “e-magpunctro”, “e-bluzepunctro”, “e-detoatepunctro”, deşi te meiluiesc de cinci ori pe zi, nu şi-au exprimat vreodată dorinţa să înnopteze la tine.
Bun. Ce pui în mansardă, totuşi?
Sala de fitness, fată!
Hai, sictir! Să nu fim ipocriţi. Toţi ăia care au bicicletă în dormitor, nu o folosesc decât ca să-şi atârne sutienul de ghidon.  Sau cravata. Da, cravata!... Ca să le pună menajera în dressing, la locurile lor.
Mansarda.  Mansarda ar putea fi …
Şi iar cobori în livingul care dă spre bucătăria americană, să vezi ce-ţi lipseşte.
Că toantă eşti!... Biblioteca!
Ai plasmă, ai muzicărie, ai dividiuri cât au la Bricostore gresie, dar  n-ai bibliotecă.
Înapoi la furnizorul de mobilă, cu măsurătorile mansardei. Comanzi întâi un fotoliu d-ăla care te masează pe spatele trupului, dai o e-raită pe e-lumânăriparfumatepunctro, să-ţi asiguri atmosfera nazo-fesieră şi pe urmă te rezumi la strictul necesar: rafturi alb cu negru sau bej cu albastru pe tot perimetrul. La doi-douăzeci înălţime, da.
Gata! Ai mobilat şi mansarda, ai bibliotecă, acu’, mai rămâne decât s-o umpli.

Cum să  umpli biblioteca de la mansardă, acum, când planeta se apropie de ŞAPTE MILIARDE de locuitori, printre care nu puţini s-au făcut scriitori, data viitoare…

6 comentarii:

  1. toate bune si frumoase cat pacientul roman nu s-ar trata cu banii din incasari posterioare.
    din tablou lipseste figura aspra a executorului silit de banci sa recupereze ce s-o mai putea de prin asezamant...
    liv

    RăspundețiȘtergere
  2. "lemn ignifugabil " nu suna nicicum in text, zau!


    in rest mare dreptate :)am cativa prieteni in acest "calapod". Cu precizarea ca mansarda nu e mobilata cu nimic. Unul dintre ei mi-a oferit adapost in mansarda lui in cazul in care ne fura, iar, ungurii Ardealul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @liv
    Ţî!... Aici fac studiu de caz. Stau cu cazu' la muncă opt ore în fiecare zi. E caz concret. N-a împrumutat un leuţ de la bancă. Totul vine din muncă cinstită, din contracte bune, din priceperea în afaceri a omului de afaceri şi soţ.

    RăspundețiȘtergere
  4. @clujanu
    Mulţumesc că m-ai tras de mânecă! Am corectat. Lemnul e ignifugat. Ignifugabilă e substanţa cu care se face ignifugarea.

    O mansardă nemobilată... Cel puţin prietenii tăi recunosc adevărul pe jumătate. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. ...iarasi o portie tonica de literatura amaruie si nemiloasa. Cu atat mai credibila cu cat oglindeste realitatea mainstream. Ce sa zic, or mai fi mici stangacii si neatentii prin text, dar cine sta sa cerceteze ridurile doamnei, daca femeia i-a taiat respiratia in ansamblu?

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si ah, nu pot sa ma abtin. Stiu ca e derizoriu, dar: merge perfect in text si lemn ingnifugabil. Adica lemn care AR PUTEA fi tratat impotriva aprinderii, dar se subintelege ca nu e inca. EAr fi chiar o ironie subtila, presupunand IGNIFUGAREA lemnului dupa ce acesta a fost folosit cu precizie in epatanta constructie :))
    ...cat despre cum se roteste familia asta de cuvinte: Lemnul este ignifugat daca deja a fost tratat, ignifugabil daca ar putea fi tratat in sensul ala de-acum incolo, IGNIFUGANTA e "substanţa cu care se face ignifugarea", dar si ignifugabila, bineinteles [doar n-o sa ia foc tocmai substanta care e folosita la ignifugare) s.a.m.d. ...na, ca m-am labartat in detalii meschine.

    RăspundețiȘtergere