sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Dacă tot m-am făcut spiţer...

Am găsit pe blogul Simonei Ionescu, popularizat, un text care circulă pe net:  “Cum suntem furaţi pe reţete medicale”.
M-am cam supărat. Pe urmă mi-a trecut şi m-am gândit că, din când în când, ar fi bine să vă iniţiez în tainele ipostazei de “pacient la farmacie”. Să ştiţi cum să utilizaţi la maximum serviciile unei farmacii, cum să nu vă lăsaţi seduşi, duşi, şi…

Prin urmare astăzi vom vorbi despre

MEDICAMENT

Medicamentul este, conform Legilor lui Murpy, o substanţă care, injectată unui şoarece, produce un articol ştiinţific.
E cea mai simplă şi mai exactă definiţie pe care am găsit-o.
La un moment dat, după studiile in vitro, urmează studiile pe animale de laborator şi abia apoi cele pe oameni. Treaba asta durează ani şi costă mult. De aceea, când apare prima oară pe piaţă o moleculă nouă în terapeutică, un produs nou, original, costă mult.
Producătorul intenţionează să-şi recupereze cât mai repede cheltuielile cu cercetarea. Nu mă întrebaţi de ce. Din acelaşi motiv din  care noi preferăm să ne vindem maşina sau casa cu banii jos şi nu în rate.
La întrebarea nerostită – “Nu cumva preţul e cam exagerat?",  răspunsul meu este  - “Ba da!”. Dar  şi morcovii costă exagerat de mult, în piaţă. Şi carnea, şi pantofii…

După câţiva ani,  licenţa poate fi vândută şi alţi fabricanţi vor scoate cόpii ale acelui medicament, teoretic identice, dar care vor avea, obligatoriu, o altă denumire comercială. Aceştia vor cheltui cu mult mai puţini bani pentru producţie, fiindcă nu mai fac decât studii comparate de bioechivalenţă şi biodisponibilitate cu originalul.
De ce îndrăznesc să spun “teoretic identice”? Fiindcă, deşi vor folosi aceeaşi substanţă activă (substanţa purtătoare de acţiune terapeutică) şi aceiaşi excipienţi (substanţe auxiliare, fără efect asupra organismului, care asigură obţinerea formei farmaceutice dorite şi controlează durata şi locul cedării substanţei active), aceste componente, în starea lor de materii prime, au proprii lor parametri de calitate, printre care puritatea, mărimea particulelor ori solvenţii cu care s-au făcut recristalizările nu sunt lipsiţi de importanţă.
Aşadar, medicamentul X produs de firma A şi acelaşi X,  produs de firma B sunt, în cel mai fericit caz, 99% identice.
Este motivul pentru care mulţi, foarte mulţi pacienţi susţin sus şi tare ( uneori te scot din sărite cu convingerea asta!) că medicamentul X – producător A le face bine, în timp ce acelaşi medicament X – producător B e apă de ploaie.
N-o fi efectul placebo de vină? Are şi el o mare contribuţie, dar nu poate fi absolutizat.

Eu vă sugerez să preferaţi întotdeauna varianta recomandată de medicul curant, iar dacă aţi ales sinonimul altui producător, mai scump sau mai ieftin, să-l anunţaţi şi pe el.
Dacă tot am pomenit de scump şi ieftin, poate că e momentul să demolăm mitul “românesc – ieftin, de import – scump”. Azi, datorită politicii îmbârligate de stabilire a preţului unui medicament românesc sau de import pe care o face ministerul sănătăţii, ne întâlnim frecvent cu situaţia opusă, în care medicamentul străin e mai ieftin decât cel indigen.

O ultmă precizare legată de preţul medicamentelor. Indiferent ce spun reprezentanţii Sănătăţii sau ai Caselor de Asigurări de Sănătate, niciun medicament, indiferent de provenienţă, nu intră pe piaţa românească fără a obţine, în prealabil, un ordin de preţ cu amănuntul din partea ministerului de resort. Iar dacă unele produse vi se par strigător la cer de scumpe, să ştiţi că organele abilitate să controleze piaţa farmaceutică au aprobat, printr-un ordin ministerial, exact preţul acela, care este unic pe tot teritoriul ţării, în cea mai luxoasă farmacie din Mall sau în cea mai amărâtă, rătăcită într-un sat.

Când doriţi să vă cumpăraţi reţeta compensată, solicitaţi-i fără rezerve farmacistului să vă calculeze preţul pe care urmează să-l suportaţi personal,  în toate variantele posibile. Are obligaţia să le simuleze pe toate, indiferent cât ar pufni şi ţîţîi nerăbdătorii de la coadă.
De asemenea, este obligat să vă furnizeze toate informaţiile de care aveţi nevoie în legătură cu modul de administrare, eventuale contraindicaţii, incompatibilităţi.

În încheierea primului “curs”, dacă aţi avut răbdare să ajungeţi cu cititul până aici, iată bonusul:
-dacă eşti bolnav cronic sau dacă utilizezi destul de frecvent serviciile farmaceutice, autoarondează-te  unei farmacii. În timp, personalul te va considera un  “pacient fidel” şi te va trata cu mult mai multă atenţie şi grijă. Tot aşa, cu vremea, omul în halat alb memorează că ai ulcer sau că eşti hipertensiv, că suferi de astm sau diabet şi nu va trebui să-l atenţionezi de fiecare dată  cînd cumperi un sirop contra tusei că vrei să fie fără zahăr sau să nu conţină ceva care creşte tensiunea.

A, şi încă ceva: dacă vi se pare că aţi fost tratat cu foarte multă atenţie şi că aţi “hingherit-o” cam mult pe farmacista din ghişeu pentru o cumpărătură de nouă lei, nu-i lăsaţi restul, până la zece. Păstraţi acest obicei românesc pentru alimentară, frizerie, brutărie…

Aştept întrebări şi sugestii pentru sâmbăta viitoare.
Nu mă supăr dacă singura sugestie va fi: “Încetează!”
     

16 comentarii:

  1. http://achievingmassage.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Misto sfaturi.
    L-am retinut pe ala cu hinghereala farmacistei:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga, vorbesti cu atata relaxare despre "compensate" de parca sistemul ar functiona ireprosabil.
    Daca tot e sa explici cum sta treaba cu compensatele , e bine ca cititorii tai sa afle ca statul nu si-a platit partea sa de datorie catre farmacisti de aproape un an.
    Asa ca daca unii farmacisti aleg varianta mai scumpa ca sa faca si ei un ban cu care sa le inchida gura furnizorilor de medicamente , bravo lor!
    Bravo lor ca mai dau compensate .
    Ca eu, una, am ales ca mai bine stau degeaba decat sa muncesc degeaba.
    Asa ca am intrerupt contractul cu Casa. Si nu sunt singura...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Io, tu nu prea ai nevoie de sfaturi farmaceutico.româneşti, dar mă bucur că le-ai citit aşa, de curiozitate. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite, Zâzanie, că le-ai spus tu, că ne recuperăm banii după un an.
    La mine nu se pune problema să fac lichidităţi din medicamente, avem restul. Problema e când o veni codexul alimentar pe capul nostru... Deja agenţii de vânzări de la producătorii de plăntoase au făcut o cută adâncă pe frunte, de îngrijorare.
    Eu amân gândul ăsta, mi se pare atât de absurd, deşi în ultima vreme toate absurdităţile s-au pus în practică.

    RăspundețiȘtergere
  6. Renato, faci tu ce faci si se duce dracu toata poezia! Că să fiu atent, că să nu ma las sedus, că alea-alea ... Pai atunci de ce să mai intru?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite un caz care m-a tulburat la vremea aceea: un domn din "parohia" mea avea soacra bolnava de Alzheimer; medicul curant primeste vizita unui reprezentant medical dupa care ii recomanda Ebixa;circ, telefoane, era vremea plafonatelor, trebuia sa scot din schema vreun schizofrenic ca s-o bot baga pe amarata de baba la tratament si asta la insistentele medicului ; noi toti ceilalti stiam ca e un caz prea vechi, prea disperat.
    ...Asaaa, si a tratat-o ala cu Ebixa pe soacra-sa cum a zis doctorul pana intr-o zi cand lucrurile au luat-o razna, era sa se lase cu moarte de om asa ca au dus-o la un spital de boli psihice si au bagat-o pe levomepromazina.
    Cine a fost singurul catigat din toata tarasenia?
    Medicul care a recomandat Ebixa a fost invitat la un simpozion in Dubai!
    Ce vreau sa spun e ca lucrurile au scapat de sub control in Romania: medicamentele se prescriu in proportie de 40 la suta nu la interesul bolnavului ci a firmelor producatoare.
    Farmacistul, mai ales cel din tanara generatie care n-a auzit in viata lui de etica si deontologie, platit dupa targhet pune botul si el ; Casa de asigurari e partasa la smenuiala pentru ca isi primeste partea astfel ca oricati bani s-ar baga in sistem tot n-o sa ajunga sa-i sature pe toti.
    Asa ca povestile renatei cu simularile pe calculator ca sa vedeti cel mai ieftin pret sunt praf in ochi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar intentionam sa te intreb cateva lucruri despre acest subiect.
    Revin cu intrebari pe seara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Augustine,
    vai ş-amar, să fii sedus într-o farmacie! Îţi ipotechezi pechinezul, ca să faci faţă!
    D-aia zic: ai nevoie de ceva, deschide unica uşă de spiţerie unde s-a eliminat "lupul tăiat".

    RăspundețiȘtergere
  10. Zâzanie,
    de ce te simţi tu datoare să tragi un scuipat printre dinţi, dacă ai scăpat doar salutată politicos?
    Mafia medic prescriptor în falş - farmacist eliberator în falş - funcţionar casă de asigurări care ia dreptul e valabilă, nu contest.
    Dar există şi locuri unde nu se întâmplă aşa, fiindcă nu se închide triunghiul.
    Da. Eu le calculez pacienţilor toate variantele şi îi las să aleagă. Pentru simplul motiv că nu sunt patronul afacerii, ci salariatul lui. Aşa că eu trebuie să mă îngrijesc de bunul mers pe termen lung, nu de eventuale tunuri de moment.
    Poveştile mele nu sunt praf în ochi.
    Mă întreb, îngrijorată, tu chiar nu-ţi imaginezi că există viaţă dincolo de furt?

    RăspundețiȘtergere
  11. @zazania

    Pitorească ca de obicei. Cu exemple la obiect.

    Aşadar, asta este? De aia m-a găsit una tinerică pe mine de fraier. Cică îmi dă un unguent de n-a văzut Parisu', ca să mă dau cu el la cot. Mult nu era chestia aia. Să tot fi fost cam trei sute. Chestia e că era doar tubul!!! Tubul gol pe dinăuntru. Ba mint. Era un fel de lichid în spatele unui dop minuscul. Altă tinerică, alt tub gol. Fetele astea nu ştiu să vândă decât tuburi goale? Aşa le-au învăţat la USH?

    Ce ţi-e şi cu tineretul ăsta!

    RăspundețiȘtergere
  12. De ce sa nu-i las restul? (eu oricum n-o fac :) ca-s sarac si zgarcit, da' asa, ca idee)

    Majoritatea medicamentelor de pe piata romaneasca au ajuns sa fie niste CACATURI! Acum 15 sau 20 de ani, medicamentul de obicei avea un efect, si nu trebuia sa iei doza cvadrupla ca sa simti ceva... Acum e teroare: de la aspirina la vitamine, toate sunt mai mult creta sau solventi decat substante activa... Un fel de homeopatie (adica excrocherie) deghizata.

    Sa-i ia dracu' p-astia din guvernul asta de hoti si mancatori de cacat, care nu stiu decat sa jupoaie oamenii de cand ii fata iresponsabilele alea de mama pana-i baga neamurile la groapa, bucurosi ca au si ei acu' o mostenire s-o vanda!

    RăspundețiȘtergere
  13. @vlad
    da' ce-ai, bade, cu homeopatia?!
    Nu putem încadra tot ce nu pricepem la escrocherie, că ne plafonăm.
    Până una alta, homeopatie e o terapie numai bună pentru criza economică. Auzi tu! Cu cât diluţia e mai mare, cu atât efectul e mai puternic.
    Când îţi trece supărarea, mai întreabă-mă de homeopatie.
    Când te doare RĂU capul şi nu-ţi trece cu nimic, dă-mi un bip pe peron, să-ţi zic cu ce remediu homeopat îţi trece în 10 minute.

    RăspundețiȘtergere
  14. Din cate am inteles eu despre homeopatie, chiar este excrocherie - la dilutiile lor nu mai gasesti nici 1 molecula din substanta activa! (Corect, pana la urma, conform principiului lor: daca nu e deloc substanta, inseamna ca e cel mai puternic medicament!).

    PS: Explica-mi de ce sa nu lase clientii "restul pana la 10"! :D

    RăspundețiȘtergere
  15. @zazania

    fiindca e vorba si de meseria mea, nu reusesc sa ma abtin:

    1. da. si eu calculez toate variantele posibile (si ma si enervez intre timp) si intotdeauna il intreb pe pacient de 2-3 ori daca e sigur ca vrea medicamentele respective si daca a inteles cat are de platit. asa mi se pare logic si gata.

    2. indiferent cat de tragica ar fi povestea din spatele ghiseului, pacientul nu are nici o vina si cand e in farmacie are niste drepturi care trebuie respectate

    3. si da, cunosc si eu foarte bine situatia financiara a farmaciilor in momentul de fata, nu-mi convine nici mie, stiu ca unii isi bat joc cu nesimtire de meseria asta pentru 2 lei in plus,sper sa se regleze cat de curand (desi stiu ca sper cam degeaba). dar tot raspund pacientului la toate intrebarile, pentru ca de asta m-am facut farmacista.

    aahh ...
    si 4. nu mai suport reprezentantii medicali sau agentii de vanzari. DELOC. si mi-ar placea sa nu mai existe farmacisti care sa se vanda pe prosoape de plaja sau cercei din sticla de Murano. dar din nou, mi-ar placea ...

    RăspundețiȘtergere