duminică, 2 octombrie 2011

De la fludor la lurex

În fond, bine că se cară, dracului, Nokia de la Jucu! Ne-a ţinut economia pe loc trei ani. Nişte lipitori! Cu fludor, e drept, dar tot lipitori se cheamă.
Nouă  investitori serioşi plus o investitoare se bat la uşa lui Boc, să repornească Jucu, şi noi, mai-mai să ne facem sepuku,  fiindcă-şi strâng ăia fosilele lor de telefoane care nu erau bune decât de vorbit la ele.
Investitoarea, mai eficientă, a şi pus mâna pe telefon şi-a sunat-o pe doamna Vass, dacă tot îi păstrase numărul în memorie, comunicându-i simplu şi clar că ea abia aşteaptă să înlocuiască fludorul cu lurex. În ultimă instanţă, totul se rezumă la manualitate.
Lipitorii cu letconul vor suferi o reconversie profesională, în croitorese.  Nici nu e mare diferenţă  de la letcon, la maşina de cusut: chestie de zgomot şi de ritm. De la “pic… pic…” în linişte şi lent,  la “ţac-ţac” în gălăgie şi ceva mai repejor. Unde cădea picătura de cositor topit, ca lipeală, acum acul maşinii de cusut o să dea gaură şi-o să bage firul de lurex.
Nokia făcea scule de vorbit, doamna Schrotter o să desfacă sculuri de lână, de mătase, de bumbăcel, de ce-o fi, ca să le facă ţoale. Ţoale pentru femei care, odată ce s-au îmbrăcat de la Schrotter, e limpede pentru oricine că sunt nişte scule de femei. Pe când Nokia ajunsese să facă nişte telefoane pe care nu le mai cumpărau decât părinţii cu copii la grădi particulară, grupa mică, unde prichindeii strică tot atâtea telefoane pe zi, câte scutece.

Nu ştiu care filosof a zis că orice şut în cur e un pas înainte. Schopenhauer sau Schopen?  În orice caz, unu’ cu “Ş”…

14 comentarii:

  1. Iar m-ai pus la treabă. Neştiind ce-i acela lurex, a trebuit să caut în DEX. Mă gândeam că-i altceva, dar e OK, adică la subiect.
    Fiindcă adusei vorba de lipitori, iţi spun sincer că nu mă sinchisesc de ele, fie ele de baltă sau de natură umană contemporană.
    Ceva mai incitantă e treaba cu şutul.
    Într-adevăr, orice şut în cur reprezintă un pas înainte, dar nu orice pas înainte este generat de un şut în cur. Aici intervine specificul pur românesc şi autohton, prin care majoritatea paşilor înainte se datorează unui pupat în fund. Asta ca să nu folosesc de prea multe ori cuvântul cur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ifim, e interesantă teoria ta din final, dar cred că nu e strict românească această tehnologie de propulsie. Se poartă şi pe la case mai mari şi mai albe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Că sunt sculuri, că sunt scule,
    Omului puţin îi pasă,
    El vrea bani pentru făsule,
    S-aibă ce pune pe masă.
    Dacă nici investitoarea,
    Cea cu lurexul pe ţoale,
    Nu-i asigură mâncarea,
    Chiar că este... pe nasoale.

    O seară minunată!

    RăspundețiȘtergere
  4. Renato, sa ma pici si tot nu inteleg ce are madam Schrotter cu sculele. Cu sculele de femei, ma refer. Ca altfel ...
    Si mai ales acum, cind se arata dezamagita ca "întărirea leului nu ajută acum"
    Cit priveste filosofii, e limpede ca nu le ai pe-astea. Tipul cu pricina e ... Shostakovich!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vazind cita lume subtire se perinda pe aicea ... n-am indraznit sa-mi dau si eu cu parerea ... Dar , deoarece si nenea Radescu 'confundeaza' ... trebuie sa va aduc pe drumul cel drept ... Filozofeala cu "sutul in cur ..." este a marelui Shumudica ...
    Nu ma asteptam chiar la atita lipsa de patriotism din partea domniilor voastre , incit sa va ginditi numai la nume din strainezia ...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim
    Şumudică ăsta e unu' cu mingea la picior? Parcă îmi sună cunoscut în domeniul gazonului.
    Dacă vorbim de şuturi în cur, apoi să le aplicăm cu ceva pantofi medicinali: Scholl e bine?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Biliuţă

    Într-o logică fudulă,
    Scula-i sul şi sulul sculă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Renato, apropo de suturi in cur, am auzit ca exista niste bocanci cu bombeu metalic, cica pentru protectia contra muncii, o dulceata ...
    Anonim:
    Coooooooooooooo-rect!

    RăspundețiȘtergere
  9. M-ai bulversat ! Pe telefonul meu scrie " Nokia" . Crezi că trebuie să-l schimb cu unul Schrotter ? :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Rădescule, nu-i ştiu p-ăştia cu bot de fier. Or fi ultima modă. Eu îi ştiu doar pe cei cu bot de raţă, ai Premierului, cu care era încălţat când a scris codul contra muncii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, Matilda! Trebuie schimbat de urgenţă, cu unul Schrotter, din schtofă!

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Renata:
    Logica mă depăşeşte.
    Mie, oare, ce-mi lipseşte!?

    RăspundețiȘtergere
  13. A fost o glumă Biliuţă, de dragul rimei. N-are logică. E... poezie pură!!!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu m-am făcut eu înţeles. Aveam în vedere jocul de cuvinte din ultimul vers. De la o anumită vârstă, toate au o logică.
    O seară minunată!

    RăspundețiȘtergere