Să ne imaginăm sunetul oraşului miercurea trecută, la o oră de vârf. Tramvaie. Basculante. Beemveuri preparate. Motociclete. Picamere.Claxoane. Înjurături.Oameni vorbind la telefon. Copii care-şi strigă din faţa blocului mama, aflată la fereastra bucătăriei de la al patrulea etaj. Sirenele ambulanţelor. Ale maşinilor de poliţie. Televizoare şi radiouri zgomotind şi ele, pe fundal.
Vacarm.
Şi peste tot sonorul ăsta – hohotul de râs, incomensurabil, zguduitor, al colosului GSK.
Vacarm.
Şi peste tot sonorul ăsta – hohotul de râs, incomensurabil, zguduitor, al colosului GSK.
GlaxoSmithKline, al doilea producător de medicamente din lume, cu tentaculele întinse peste cinci continente, întâmplător şi lider pe piaţa farmaceutică românească, trebuia să-şi asume, faţă de interimarul nostru premier Boc, printr-un contract , efectele secundare ale vaccinului Pandemrix, pentru copii!
Ei, cum să nu te buşească râsul?!
Boc, ocupat să pară mai înalt decât este şi cât de cât inteligent, a omis să întrebe pe careva ce sunt alea efecte secundare. Poate că l-a întrebat pe Videanu care, şi el, în acel moment, era ocupat cu măsuratul coridoarelor şi birourilor din ministerul sănătăţii, în vederea înlocuirii plintei cu borduri, deci nu era persoana potrivită a da sfaturi în domeniul respectiv.
Aşa că micuţul, priceput mânuitor de coasă, bici şi bâtă, a dat cu ultima în baltă, ca de obicei.
Băieţii de la GSK, la banii lor, sunt nişte tipi comozi şi plini de simţul umorului.
Au râs, ce să fi făcut?
Doar nu se apucau ei să-i explice că efectele secundare sunt deja asumate când iese un medicament pe piaţă, fiindcă, în definitiv, ele sunt consecinţe inerente, directe sau indirecte ale acţiunii principale a medicamentului, uneori nedorite dar suportabile, alteori chiar exploatate în terapeutică şi însoţesc produsul, în cutiuţa lui, tipărite negru pe alb, în prospect.
S-au prins cam ce voia comicul premier român de la ei: să se responsabilizeze prin contract, asupra efectelor toxice, mutagene, teratogene…
Sigur că o asemenea pretenţie i-ar fi pus în dificultate.
Asemenea studii cer ani de cercetare şi nouă ne trebuie vaccinul acum, de pandemia asta, nu de cea care ne va bântui peste douzeci de ani.
Aşa că, dacă iar s-a evidenţiat un oficial mioritic la concursul “Cine e preşedintele Norvegiei?”, mamutul GSK n-a avut de ales şi s-a aşternut pe râs.
Îl auziţi?
Mai râde şi azi.
Şi-o să râdă gros, bucuros, răsunător, încă vreo sută de ani, fiindcă o să inventeze mereu noi molecule cu care ne va îngriji sănătatea, dar niciodată nu se va obosi să descopere un vaccin antiprostie.
Pentru că asta l-ar aduce la sapă de lemn.
Cite dintre masurile luate de guvernul Boc au iesit pe piata avind atasate prospect cu descrierea EFECTELOR SECUNDARE? Nici una. SI s-a vazut ce dezastru a iesit. Probabil de-aia mititelul le-a cerut alora precizarea efectelor secundare, ca a inteles intr-un tirziu cit sint ele de importante.
RăspundețiȘtergereEu, totusi, cred- nu stiu de ce- ca portocaliii si GSK, de fapt, nu s-au inteles la comision.
Nu am pregătire şi nici cunoştinţe cât de cât semnificative în domeniul medical, aşa că bunul simţ mă opreşte să-mi dau cu presupusul. Ca beneficiar al sistemului de sănătate publică, tema abordată de tine, Renata, îmi ridică însă două întrebări:
RăspundețiȘtergere1. Dacă în prospectul vaccinului antigripal produs de GSK sunt înscrise efectele secundare, aşa cum se întâmplă cu orice produs farmaceutic, era greu ca în contractul cu firma în cauză să fie înscrisă o clauză privind răspunderea concretă a producătorului, pentru orice alte efecte secundare?
2. Efectele gripei AH1N1 sunt într-adevăr mai grave decât a celorlalte tulpini ale virusului gripei, sau este vorba de o mare afacere, ca în cazul gripei aviare?
Ina...
RăspundețiȘtergereNu ştiu ce s-a întâmplat, de fapt.
Cronologic, e logic să ne închipuim că Bazac a tratat în primăvară comisionul pentru o cantitate mult mai mare. Evident că a negociat cu GSK. E aici, cu arme şi bagaje, a intrat prin firma Europharm (stele pe umeri cât pe bolta cerească)în Ro. şi a ocupat-o.
La numai 500.000 de doze, comisionul e mult mai mic.Ar mai trebui şi împărţit.
Totuşi, Boc a solicitat asumarea efectelor adverse din confuzie şi diletantism. La ora aia, jocurile erau deja făcute. Fiecare parte ştia că tranzacţia nu va avea loc.
Răspunsul GSK a fost pur formal. Altminteri, ar fi trebuit să conţină alt enunţ: dacă Institutul Cantacuzino îşi asumă "reacţiile adverse", ni le asumăm şi noi.
Cantacuzino însă nici nu s-a apucat de studiile clinice pe om.
Şi nici n-o să se apuce vreodată.
Dacă reproduc întocmai vaccinul produs de GSK, n-au nevoie de studii clinice. În asemenea condiţii Inst. Cantacuzino e doar "un punct de lucru" unde se multiplică vaccinul.
Dacă au făcut ei unul original, atunci da, e nevoie de studii clinice pe om. Dacă ANMul aşteaptă studii clinice, înseamnă că vaccinul romînesc e "alt vaccin".
Am atâtea semne de întrebare şi uimiri, că nici nu-mi vine să înşir pomelnicul întrebărilor care-mi stau în guşă.
Că veni vorba de "studii clinice pe om": ăsta e alt capitol negru în mizeria numită "cercetarea medicamentului nou".
Să ai o seară bună!
Florian,
RăspundețiȘtergereEfectul secundar este asumat de producător şi acceptat. Exemplu de efect secundar frecvent, probabil şi acceptabil este uscăciunea gurii la administrare de papaverină, acţiunea soporifică (uşor hipnogenă) a antihistaminicelor.
Regula este că, din momentul în care producătorul îţi comunică în prospect efecte adverse, secundare, toxice, teratogene etc, înseamnă că el consideră că se poate, cu frecvenţă mai mică sau mai mare, ca acestea să se manifeste, dar dacă ţi le-a făcut cunoscute în prospect, nu mai are nicio responsabilitate. Medicul tău stabileşte dacă de pretezi administrării sau nu. În ultimă instanţă pacientul e ultimul responsabil, dacă s-a automedicat.
Ai văzut că, de multe ori, pe prospect scrie aşa: "efecte asupra fătului: nu se cunosc".
Asta e o chichiţă care îl absolvă pe producător. Nu se cunosc fiindcă n-au fost semnalate pe timpul studiului clinic, dar nu sunt imposibile. "nu se cunosc" nu e egal cu "inexistente".
Când apare un accident, când avocatul mortului poate dovedi că mortul a murit exclusiv din pricina administrării produsului respectiv, când apar al doilea, al treilea mort din cauze similare, atunci poate fi incriminat producătorul, că n-a studiat îndeajuns efectele secundare. Se plătesc despăgubiri.
Uneori medicamentul este retras de pe piaţă. (Talidomidă, Vioxx - definitiv, Nimesulid pentru puţin timp.)
După părerea mea, gripa porcină este gripă sezonieră abordată din punctul de vedere al unei pandemii, cu monitorizarea morbidităţii şi monitorizarea discutabilă a letalităţii, pentru ca măcar o industrie, aceea a medicamentelor, să dea o gură de aer bugetelor naţionale.
Aviara avea conotaţii strict economice, pe industria "păsărină".
Problema e următoarea: cum poţi determina o creştere a consumului în plină criză economică?
Cu maşini de lux? Nu. Cu ciorapi cu mult lycra? Nu.
Cu un medicament care îţi salvează viaţa, la un momentdat? DA!
Poate o să zici "păi vaccinul e plătit de stat!" Da, adică de tine, anterior, în taxe şi impozite.
Renata, teeeeext! Text-text-text-text!
RăspundețiȘtergere