luni, 9 noiembrie 2009

Râgâie, da’ zi “pardon!”

Dacă citiţi editorialul lui Cristian Tudor Popescu din Gândul de azi, 09.11.09, o să observaţi trei aspecte.
Unu, că e bine scris, ca de obicei.
Doi, că dl. Popescu are dreptate.
Trei, că acelaşi domn Popescu greşeşte.

La punctul unu nu-i nimic de demonstrat, textul vorbeşte.

La punctul doi voi preciza că nici eu nu sunt de acord ca toţi contracandidaţii lui Băsescu să-şi facă program de guvernare din “Să-l dăm jos pe Băsescu şi după aia vedem noi!” Fiindcă mi-e teamă că la partea cu “vedem noi” nu e nimic de văzut, nu există vreun proiect bun de pus în practică , n-au soluţii viabile de scos din criză, şi dacă le au , există o mulţime de factori, conjuncturi, probleme, fiinţe, lucruri, fenomene ale naturii care vor interfera cumva nefericit cu planul lor , aşa încât, mai mult ca sigur, socoteala de-acasă n-o să se potrivească celei din târg şi dispariţia băsismului nu va fi echivalentul lui “lapte şi miere, de-acum, iubiţi concetăţeni!”…

Unde greşeşte atunci dl. Popescu?
Uite aici:
“Nimic nu îl obliga pe Crin Antonescu să facă această declaraţie [dacă ar ajunge C.V. Tudor sau Becali în turul doi, cu Băsescu, l-ar vota pe oricare dintre aceştia, exclus Băsescu] : nici C.V. Tudor, nici G. Becali nu au, din fericire, vreo şansă să intre în turul doi. Dl. Geoană are, potrivit tuturor sondajelor - deci, politic vorbind, e de înţeles în perspectiva calculelor postalegeri declaraţia liderului PNL că între Băsescu şi Geoană îl preferă pe liderul PSD. Apoi însă, din dorinţa exacerbată, pe care o criticasem, de a maximiza înlăturarea lui Băsescu, dl. Antonescu aduce în spaţiul public, cu tot prestigiul d-sale, ideea votării caricaturilor lui Băsescu, CVT şi Becali. E o lovitură dură dată civilizaţiei politice din România…”

Ba da, domnule Popescu!
Toată conjunctura actuală, toată încrâncenarea clicii băsesciene lipsită de scrupule şi disperată de putere , avantajată de logistica unui candidat care ESTE DEJA preşedinte acum, il îndreptăţeau pe Antonescu să emită un mesaj electoral exagerat.
Fiindcă în România nu există civilizaţie politică, atunci când ne referim la masa de votanţi , fiindcă printre conaţionalii noştri sunt milioane de imbecili, puturoşi, ţepari, indolenţi, superficiali, săraci cu duhul, adică e multă lume “rea şi proastă” care are drept de vot, după cum nici mare clasă politică nu avem, fiindcă majoritatea sunt “foşti”, arivişti, ipocriţi, ”interlopi”, “controversaţi oameni de afaceri” care s-au băgat şi în politică, neuitând vechile năravuri.

Mi se pare ciudat că domnul Popescu, un cunoscător în ale comunicării, uită că mesajul pleacă exacerbat de la emiţător, ca să ajungă la justa lui intensitate la receptor.


În definitiv, demersul CTP-ului seamănă cu modul ipocrit în care unii rezolvă o eructaţie în public: râgâie şi zic pardon.

12 comentarii:

  1. Eu ii dau dreptate lui CTP. Si asta pentru ca e vorba despre candidatul "bunului simt". Antonescu a prins un slogan excelent pe care este incapabil sa il foloseasca. Candidatul bunului simt nu are voie sa emita enormitati nesimtite. Candidatul bunului simt trebuia sa faca un scandal monstru, cu darea afara din partid a lui Orban, dupa idiotenia cu "tiganii, betivii si prostituatele". In jurul nostru sint atit de multe dovezi de disparitie a bunului simt- bun simt dupa care, totusi, tinjim- incit ar fi fost usor de facut o campanie electorala fulminanta pornind de la sloganul lui Crin. Un tip inteligent si cu simtul momentului isi adauga 20% procente in doua saptamini de campanie, daca ar fi stiut sa pedaleze pe sloganul respectiv.
    Sint, deocamdata, 51% dintre romanii cu drept de vot, care declara ca nu vor merge la vot. Astia nu merg tocmai de-aia, ca nu i-a convins nimeni ca merita votul lor. Dintre acestia, Antonescu isi putea trage felia aia groscioara de 20% care i-ar fi lasat competitorii in urma.
    Mie mi-a picat rau, ca votant de voie- de nevoie al lui Crin, declaratia idioata cu Becali si Vadim; ca si timpenia incredibila a lui Orban. Speram ca, in ceasul al doisprezecelea, Antonescu sa isi intre in rol si sa demonstreze ca vrea o altfel de clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sint de acord cu tine! Si mai mult, decit inca 5 ani cu Basescu, prin absurd, mai bine Gigi sau Vadim.
    Cind am vazut cum se "repeta" mitingul pentru Basescu ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Al drac' subconstientul asta!
    Citii "erectie" in loc de "eructatie".
    Oare ce interpretare ar da taica Freud greselii mele?
    Ina, aud?
    Haidi, ca tu dadeai mai ieri cu diagnosticul dupa mine!

    RăspundețiȘtergere
  4. CTP, precum alţii ca el, care au pretenţia c-ar fi ,,formatori de opinie'', simt nevoia să acuze tot ce mişcă în politica românească, doar ca să dea bine la capitolul ,,echidistanţă''. Când Crin Antonescu şi-a făcut publică preferinţa pentru oricine altcineva, în afară de Băsescu, într-un tur II mai mult decât ipotetic, el n-a transmis o opţiune fermă, ci o invitaţie la votul negativ. Un vot contra-Băsescu, pur şi simplu. E greu de crezut, practic imposibil, că Becali şi Vadim vor ajunge în turul secund cu Băsescu, aşa că prezumţia asta a fost mai mult un joc ieftin. O ipoteză fără niciun fel de valoare, care - în opinia mea - nu merită atâta tevatură.
    Dar CTP, cum spuneam, simte nevoia de a da în toţi, ca să arate naţiunii cât de imparţial e el. E o atitudine facilă, de iremediabil nemulţumit, în care CTP se complace de ani şi ani.
    În faţa imensei doze de nesimţire a clicii băsesciene, mie nu-mi vine să râgâi. Mie îmi vine să vomit...

    RăspundețiȘtergere
  5. Zzanie mica si bagacioasa,
    hai sa-mi dau io cu presupusu. ultimul tau post e reflectarea starii tale, subconstientul iti lucreaza perfect, sinceritatea debordanta or umorul nepriceput de ceilalti te fac originala pe blogul Renatei, pe altele ai fi de-a casei; oricum, vreu sa te provoc sa nu crezi ca esti singura ...zazanie pe bloguri. ai reactii intersante cata vreme ai subliniat chilotii masca iar acum ai ajuns la erectii, ce mai tura-vura, iti justifici nickul pe deplin.
    astept continuarea:)

    ina, iarta-m,a ca ti-am luat painea de la gura dar nu m-am putut abtine:))

    RăspundețiȘtergere
  6. mersi, Neveu. Raspund eu pina nu imi sare si Renata in aparare, ca sa ii las timp sa scrie ceva dragut despre guvernul asta nou'.
    Cred ca stiu la ce diagnostic se refera Zizania, era ceva printr-o postare mai veche a mea, cind Zizania se dadea anonima pe blogul asta, iar eu nu stiam ca d-nele farmaciste se cunosc de pe academiatacuta. Citind intrebarea Zizaniei de acum si dupa ce am aruncat un ochi pe academiatacuta, inteleg ca am jignit-o atunci (Zizanie? chestia cu Tiapridalul?)- asa se explica si gluma aia otravita cu chilotii. In realitate, Zizania face pe cinica fara sa fie cinica, are umor si e foarte in regula. De altfel, observ pe academiatacuta ca Renata si Zizania sint oarecum prietene, fara sa recunoasca chestia asta (ce haz ar mai avea sa se-ntepe, daca ar recunoaste?!).
    Bun; acum:
    Unu. Zizanie, imi cer scuze pentru ca te-am jignit, chiar daca nu te cunosteam pe atunci.
    Doi, daca imi mai trintesti vreo mizerie ca aia cu chilotii, imi voi permite sa te ignor pur si simplu, pentru ca intru pe net tocmai ca sa pot alege oamenii cu care stau de vorba, nu ca sa ma expun mitocaniilor. Am destule pe cap in lumea reala, nu-mi trebuie probleme si in lumea virtuala.
    La intrebarea ta de acum, iti raspund ca, dupa parerea mea, nu ai citit "erectie" din greseala si nici nu e ceva nasol in subconstientul tau, ci pur si simplu te-a amuzat faptul ca textul Renatei merge si asa.
    In continuare, daca vei mai vrea sa dialoghezi cu mine, scuteste-ma de glume cu chiloti, ca la scoala profesionala. Mersi anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Disting o vaga umbra de simpatie?!
    NU E BINE!
    Undeva am starcit-o rau si nu stiu unde.
    Renata o sa se supere tare pe voi si presimt ca eu voi trage ponoasele.
    O sa ma roiesc!
    Orevoar!

    RăspundețiȘtergere
  8. Zizanie,
    nu credeam sa spun asta, vreodata...nu pleca! Maai staaaaai! Uite, pe cuvintul meu ca imi esti foarte-foarte nesuferita! Cit vrei tu de nesuferita!

    Bun, sa revenim.
    Oameni buni, eu votez cu Antonescu. Nu pentru ca il consider potrivit pentru presedinte, ci pentru ca ii consider pe ceilalti mai nepotriviti ca el. Totusi, uitati-va: toti candidatii se bazeaza, in campaniile lor, pe gafele contracandidatilor. Nici unul nu face nici cel mai mic efort sa depaseasca obiceiul asta deja invechit. Hai sa ridicam putin stacheta, macar acolo unde se poate! Crin e promitator, hai sa nu ii scuzam toate gafele, doar pentru ca e singurul candidat care a depasit faza "copiii de la bloc ma bate"! Haideti sa il modelam pe omul asta. Nu vom reusi daca il vom minti ca aiurelile astea de campanie "merg", "sint permise"...Nu, nu pot fi permise, in Romania bunului simt. Daca vii in fata mea sa imi reamintesti ca tinerii ofera locurile in autobuz batrinilor, te rog, candidatule, sa conduci autobuzul cum se cuvine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamnelor, Domnilor, Onorat Scriitoriu,
    Ina a nuanţat o mare tristeţe: de voie, de nevoie, o să-l voteze pe Crin. Şi eu.
    Crin mă scoate din sărite cel mai rău, fiindcă de la cel pe care ţi-ai propus să-l votezi fără măcar să merite, doar fiindcă e mai puţin de reparat la el decât la ceilalţi, ai pretenţii...
    Să fim serioşi!
    Cu votatul e ca la căsătorie. Tot ce nu-ţi place la "viitorul" minimalizezi, sperând c-o să-l schimbi tu. Tot ce-ţi place devine monumental.
    După 2 ani constaţi că cele 15 cuvinte cu care te-a cucerit erau un citat ultra-cunoscut, numai că tu nu îl ştiai. De schimbat nu se pune problema, adulţii nu se schimbă.
    Ce-i de făcut?
    Divorţezi.
    De preşedinte nu divorţezi decât după 5 ani, şi dacă e de acord familia ta de 20 de milioane de rude.
    Ce vreau să zic: nu-i luam apărarea lui Crin, fiindcă merită. A fost absolut gratuită fantezia cu dacă ar ieşi Becali/Vadim, i-aş vota pe ei, fiindcă asta nu se poate întâmpla, nici măcar teoretic.
    Fiindcă, dacă e să împingem absurdul dincolo de limitele lui, eu nu l-aş vota pe Becali vs.Băsescu. Băsescu te aruncă în ceauşism, Becali te urcă în copac. De ceauşism se scapă, de becalism înclin să cred că nu.
    În textul de mai sus, nu intenţionam să cadă accentul pe Crin , ci pe atitudinea de gică-contra imparţial a CTP-ului.
    Dacă n-am reuşit, îmi pare rău.
    Cred că doar Florian Matei mă susţine, clarificând lucrurile.

    Cât despre micile certuri de familie cu lenjerie intimă, să ne păstrăm simţul umorului: Zâzania are voluptatea situaţiilor tensionate.
    Marea ei fantezie erotică n-are de-a face nici cu chiloţii, nici cu erecţiile, doar cu momentul în care toată lumea, in corpore, îmi va răcni mie în ureche: "ba p-a mă-tii!"
    Asta însă, presupune să vă fi înjurat eu, prima. Ceea ce n-are cum să se întâmple.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu votez cu Crin. Nu pentru că nu este un altul mai bun decât el, ci pentru că el este mai bun decât ceilalţi. Pe undeva este acelaşi lucru, diferă numai direcţia din care priveşti.
    Desigur, Crin nu este candidatul perfect. După părerea mea Crin a greşit, iar CTP are dreptate. Dacă voia să antreneze votul negativ, cum spune Florin Matei, o putea face cu mai mult succes în turul II, indiferent dacă el sau altcineva accede în competiţia finală.
    Deşi îi dau drepate lui CTP, sunt de acord cu Renata, că era mai bine să tacă şi să nu facă paradă de echidistanţă. Inclin să cred că, în sinea lui, şi CTP îl preferă pe Crin, dar apetitul lui de a poza în arhanghelul dreptăţii e mai puternic decât logica. Iar logica trebuia să îl facă să îşi caute în altă parte victima spiritului său justiţiar. De acord cu Ina, să nu îi scuzăm gafele, dar aş zice să închidem puţin ochii, până după alegeri. Este o judecată părtinitoare, recunosc, dar dacă îl tragem în jos pe Crin, va ajunge preşedinte alt contracandidat, care face şi mai multe gafe. După ce ajunge preşedinte, îl putem toca în voie. Si aş începe cu susţinerea numirii lui Bogdan Olteanu la BNR.
    Am făcut un simplu exerciţiu logic, pentru că din păcate Crin are şanse minime să intre în turul II.
    Cât despre tâmpeniile debitate de Orban, cred că Ina este prea aspră cu Crin. Intr-o emisiune de la Realitatea TV, Crin a dezavuat public afirmaţiile lui Orban. Să fi recurs la excluderea chitaristului din PNL, în plină campanie electorală, ar fi putut să devină un gest riscant. De fapt, cred că nici în vremuri mai normale nu dai afară din partid pe cineva, pentru nişte vorbe de prost gust.

    RăspundețiȘtergere
  11. Florian,
    Uneori CTP-ul ţine morţiş să treacă bătrânici strada, ca să-şi dovedească spiritul civic. De data asta a trecut-o înapoi, fix pe o bătrânică pe care abia o convinsese la traversat, pe trotuarul cestălalt.
    Uneori îşi anulează gesturi, declaraţii, poziţii, numai ca să fie imparţial şi deontolog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite, mai incerc o data si apoi nu mai insist.
    Eu cred ca sloganul "Romania bunului simt" ar fi putut fi o sansa extraordinara pentru Crin, se putea face o campanie zdrobitoare din el. Din aceasta campanie trebuia sa faca parte inclusiv darea afara din partid a menestrelului, pentru vorbe proaste (dealtfel, mascariciul a recidivat ieri, cu o gluma isteata despre Geoana). Exact asta cred ca trebuia sa faca Crin, sa inventeze politica bunului simt. Din politica asta nu pot face parte ipochimeni ca Orban; Orban e exact la fel ca alde Berceanu, Agathon si alti glumeti din partidele concurente. Curatenia in politica trebuia sa inceapa de aici.
    CTP face bine ce face, dupa parerea mea. Exact cind sintem tentati sa ii trecem cuiva gafele cu vederea, tocmai pentru ca nu avem alta optiune, trebuie sa fie si Gica-Contra dintr-astia, sa ne spuna exact acele lucruri pe care nu vrem sa le auzim. Pur si simplu, trebuie.

    RăspundețiȘtergere