miercuri, 28 octombrie 2009

Daruri aurite

Ce-am văzut azi la ştiri: mii de femei, ţărănci de la ţară şi mahalagioaice de la oraş care-şi luaseră pauză de la cucernicie îi povesteau reporterului, cu râsete şi gesturi specifice unui anume tip de retard mintal, că stau şi ele, de! – ca omu’ şi-şi bârfesc morţii, îşi bârfesc bărbaţii…

Camera dădea o imagine largă a gloatei şi m-am uitat foarte atentă: n-am văzut acolo niciun om.

Am văzut un animal enorm, un fel de monstru gelatinos ca-n filmele horror, cu mii de capete, care duhnea a prostie lucie şi-a nimicnicie, l-am văzut cum pulsează excitat de propriu-i întuneric, cum se-ntinde, fudul şi bălos, la vorbă cu microfonul.
Şedea acolo, răbdător şi puternic în aşteptare, să atingă cu toate milioanele lui de degete colţul unei racle.

M-am întors spre fereastră, să-mi clătesc privirea de un aşa început de zi şi-am dat cu ochii de veşnicul meu tei, care se înclină câţiva centimetri în fiecare an, curios să se uite mai de-aproape în casele noastre.

Ca şi ieri, se juca aruncându-şi, pe alese, frunzele mai preţioase în iarbă.
Să le culeagă de-acolo Dumnezeu, să se bucure şi el de aşa daruri aiurite.

5 comentarii:

  1. Uneori esti peste masura de necrutatoare cu semenii, renata. Nepermis de necrutatoare pentru o meserie, prin excelenta -umanista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar tu, Zâzanie, eşti nepermis de ipocrită, pentru o meserie prin excelenţă umanistă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeule, domniile voastre se stiu de ceva vreme!
    Gandul, Mozard ...


    wwww.gandul.info/printare/opinii/elzap-3050274

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe scurt: v-am urmarit, am citit si academiaaceeatacuta putin, am inteles de unde o cunosti tu, Renata, pe Zizanie; in fine. Personal, cred ca sint doua feluri de a-ti manifesta iubirea de semeni- una miloasa, specifica misionarilor si alta critica, specifica oamenilor realisti. A-ti fi scirba de prosti inseamna a iubi desteptii- ceea ce e, orisicit, iubire de semeni (admitind ca printre semeni exista si destepti).
    Admit, insa, ca maximum de iubire posibila este iubirea de prosti. De asa ceva, insa, doar Gizas parea a fi capabil. Ailalti care se pretind in stare de asa ceva nu sint, dupa parerea mea, decit ipocriti.
    Pardon pentru interventia tardiva, doamnelor farmaciste (Renata, si eu cred, ca si Neveu, ca nu are rost sa ii tai microfonul Zizaniei. De ce sa faci asta? Neveu e baiat mare, face fata unei femei aprinse ca Zizania.).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu i-l tai, Ina! (microfonul)
    Fii pe pace!
    Zâzania poate scrie aici ce vrea.
    Trebuie să mărturisesc că nu pot iubi omenirea, ci doar oamenii, nişte oameni...
    Cei ce spun că iubesc omenirea, ori mint, ori nu ştiu ce e aia iubire.

    RăspundețiȘtergere