De la “mineriade” încoace, nu cred că a mai trăit bucureşteanul un eveniment atât de spontan, ca protestul şoferilor de la RATB, de astăzi.
E pentru prima oară când, peste noapte, din senin, din iarbă verde, mii de oameni decid să grevuiască pentru ceva ce va să vină, nu pentru ceva ce li s-a întâmplat deja.
Stau şi mă întreb, cum s-or fi organizat ei, aşa, brusc?
Şi-au dat telefoane? Şi-au trimis mail-uri de-alea care aduc ghinion, dacă nu le dai mai departe, la încă 17 prieteni?
Trimişii televiziunilor s-au întrecut pe ei, în teren, întrebând pietonii care mergeau pe jos, cum e să mergi pe jos, analizând profiturile companiilor de taxi şi, uneori, lăsând câte-un Şoferescu protestatar să explice, pe neîntreruptelea, cum e să te scoli dimineaţa, la trei jumate, pentru şaişpe milioane dă lei, care nici sculatul nu-l plăteşte, dar ştiind foarte bine că doctorii care fac 3 gărzi pe săptămână, de bani mai puţini, într-adevăr, nu se scoală în creierii nopţii, fiindcă nici n-au apucat să se culce.
Băi, dar unul nu s-a gândit să-l întrebe pe dom’ şofer: CINE v-a anunţat că azi faceţi grevă?
Lasa bre ca le prinde bine Bucurestenilor sa mai faca putintica miscare, ca-s prea sedentari. Nu mor ei fara RATB. Vor muri insa din cauza medicilor, ceilalti grevisti spontani, care refuza sa elibereze retete, trimiteri la specialist, concedii medicale, si alte asemenea mizilicuri neinsemnate, de care depinde sanatatea si viata Romanilor. Pe astia 11000 de medici de familie cine i-a grevat tot astazi?! Medicii tin ostateci o tara intreaga, nu un singur oras, ca RATB-istii.
RăspundețiȘtergereFaceti bine si platiti mai consistent transportatorii, daca sunteti atat de dependenti de ei. Sau mergeti pe jos! :))))))
RăspundețiȘtergereAnonimilor,
RăspundețiȘtergerereveniţi cu un nume. Apoi vorbim. Mulţumesc!
Subiecte sensibile, stimata Renata. De dimineata, la Antena 3, un oarecare Pieleanu era ofuscat ca un sofer RATB este nemultumit ca i-au fost furate cateva sute de lei din veniturile care pot atinge si 2400 de lei cand, un prieten al lui, absolvent al Cambridge University, abea ia o mie de lei pe luna. N-am avut cum sa polemizez cu el si sa-i explic unde este diferenta: lumea habar n-avea de existenta amicului lui, in schimb o capitala a aflat imediat ca la RATB exista si soferi.
RăspundețiȘtergere"Greva" nu a fost chiar asa spontana pe cat a aranjat-o conducerea RATB. Samanta revoltei a aparut de ieri dupa amiaza, cand unii din conducatorii mijloacelor de transport RATB si-au vazut "fluturasii" de salarii. Scandalul a continuat toata noaptea, in lipsa oricarui factor de raspundere din conducerea RATB ca participant la dialog. Schimbul de dimineata a gasit schimbul de dupa amiaza, ramas peste noapte, alaturandu-se la protest. Astea sunt datele. Oameni nemultumiti de caderea nivelului de trai dar cu posibilitatea de a protesta cu oarecare efect.
Din punct de vedere al luptei sindicale, nota 10 pentru soferi! Asta este, grevele nu se fac in cursul noptii sau in sarbatorile legale! Se fac atunci cand pagubele sunt maxime, pentru a obliga pe cei care le-au provocat sa acopere cat mai repede revendicarile. Chestia cu "vai saracii bucuresteni" nu mai tine in conditiile in care un guvern impotent vrea sa supravietuiasca aplicand politici fanariote!!!
Nu cadeti si dvs in capcana bocista de asmutire a breslelor intre ele. Fiecare cu crucea lui! Asta este "ieconomia de piata" in varianta damboviteana ...
ALM
Domnule ALM,
RăspundețiȘtergereiertare că răspund cu întârziere. Mi-e teamă că vedem lucrurile puţin diferit.
Greva asta a fost prost regizată şi s-a văzut.
Risc să afirm că toate grevele din ţara asta sunt regizate şi programate defazat, în aşa fel încât niciun grup al protestatarilor să nu obţină decât ceea ce era, oricum, planificat să li se dea.
Revin şi subliniez că un medic tânăr de UPU, cu trei gărzi neplătite pe lună că aşa e în fişa postului, cu 16 - 20 de ore de muncă la şir,pe zi, nu atinge 16 mil. lei vechi, cu toate sporurile. Orice aţi vrea să ziceţi, când îţi vin proaspăt descarceraţii în comă în urgenţă la chirurgie, e un pic mai stresant decât să parcurgi traseul Colentina - Piaţa Sfântu Gheorghe şi retur ca vatman pe tramvaiul 21, pornind din depou la 5 dimineaţa.
În altă ordine de idei, dacă trebuie să ne reamintim din când în când că şoferii transportului în comun sunt o forţă care poate să te condamne la mersul pe jos, şi de-aia trebuie retribuiţi cam cu cât consideră ei, păi atunci poliţiştii ar trebui să fie de o sută de ori mai bine plătiţi, fiindcă au arme în dotare şi ne pot produce daune mai mari decât puţină mişcare, dimineaţa.
Cu toată consideraţia, nu împărtăşesc opinia asta, "fiecare cu crucea lui" în momentul de faţă.
Momentan, noi toţi, indiferent că suntem şoferi, măturători, profesori sau ciobani, avem o problemă comună: ne întoarcem cu paşi mari şi repezi în iepoca de aur. Ăsta e un motiv serios şi urgent de grevă.
Stimata Renata,
RăspundețiȘtergereEu zic ca nu-i nicio problema daca vedem lucrurile putin diferit. Nici nu ma asteptam sa fim ca deputatii din MAN, intr-un cuget si-o simtire.
Cu riscul sa va supar, imi permit sa afirm ca si dvs suferiti de "sindromul constiintei", acel concept utopic pe care se baza viitorul de aur al Romaniei si finishul ei pe cele mai inalte piscuri de civilizatie si progres.
Vreau sa afirm cu tarie ca acel concept, numit si constiinta sociala, nu exista! Sau, este atat de rar incat poate fi considerat exceptia care intareste regula. Mai mult, in scumpa noastra tarisoara, nu exista nici conceptul de solidaritate sociala, oricum nu ala la care se refera Boc atunci cand ia de la saraci ca sa dea la bogati. De aia unii analisti straini, care vad cum reactioneaza romanasii la shuturile guvernamentale, vin si intreaba: voi aveti pretentia sa afirmati ca ati facut o revolutie?
Acum, ca sa va mai imbunez, vreau sa va spun ca nici in tari mai civilizate sindicatele medicilor sau farmacistilor nu sunt o forta. In Germania numai de IG Metall tremura madam Angela Merkel. Dar sa nu ne departam prea tare de Dambovita.
Nu cred ca sunteti multumita de nivelul de salarizare al medicilor, fie ei stagiari sau profesori la un pas de pensie. Aaaa, daca incepem cu balanta boccie, precum ca presedintele trebuie sa fie in varful piramidei salariale (de ce?), apoi demnitarii si slugile lor, urmand ca baza sa fie uniform repartizata intre medici si maturatori, atunci medicii o duc bine, spre foarte bine.
Dar o sa va spun de ce nu o duc bine si pentru ce sindicatul medicilor si farmacistilor este "Vax Albina Crema Puka"! Fiindca exista un Elias (generic) si farmacia lui supradotata, fiindca, daca nici Elias-ul "nu corespunde", exista la MS fonduri pentru demnitari, cacalau, astfel ca "alesii neamului" pot sa apeleze la cele mai elevate servicii medicale "unde vrea muschii lor" pe Mapamond! Deci, medicii si farmacistii au forta sociala ZERO, fiindca niciunui demnitar nu-i pasa de popor, decat o data la patru ani si nici atunci din punct de vedere medical, fiindca apeleaza si la "constiinta" decedatilor! Daca se mai fac unele rectificari, acestea sunt rodul exclusiv al comentariilor si intrebarilor stanjenitoare venite din exterior.
Nici eu n-am constiinta sociala. Astazi, guvernul Bocciu bazaie deasupra pensiei mele precum mustele verzi deasupra movilitelor canine. Daca-l pune dracu' sa incalce Contractul meu cu Romania, fara sa-mi pese de soferi, doctori, profesori sau farmacisiti, nu ma opresc decat la CEDO! Fiindca asa e in tenis! Asta inseamna "fiecare cu crucea lui"!
Da, politistii ar putea sa ceara mai mult, nu fiindca ar folosi armele (in sens generic), ci pentru ca ar putea refuza sa le foloseasca. Apoi, daca prin "momentul de fata" intelegeti groapa in care am fost aruncati de cel mai antinational guvern din toata istoria Romaniei, cu atat mai mult divergenta opiniilor noastre creste. Tacerea si obedienta noastra ne-a adus unde suntem! Placerea cu care am acceptat aceste capuse pe spinare, numai fiindca au dat cu tifla proiectului Klaus Johannis, in care, dupa scenariul violet-portocaliu, rolul lui Johannis ar fi urmat sa fie jucat de Ion Iliescu. Pai la asa o judecata, asa guvern!
Cineva, mult mai destept ca mine, spunea ca n-ar trebui sa ne vaitam daca ne-am ales asa un guvern. Fiindca l-am ales! Sa nu facem pe ... naivii si sa spunem ca nu stiam ce pletora de Terentzi va veni odata cu Basescu si sluga lui prea umila, Boc!
ALM
Cum dumnezeu să mă supăr, domnule ALM?
RăspundețiȘtergereAţi grăit minunat. Nu am unde să vă contrazic, nici mutând o virgulă, de data asta.
Undeva sunteţi, totuşi, nedrept: "tăcerea şi obedienţa noastră", ziceţi.
Undeva, Cristian Tudor Popescu a fost întrebat dacă ar ieşi în stradă. A zis da, dar n-aş putea fi eu primul. Mă tem de ridicol. Aşa ceva a zis, într-un interviu.
Mi-e teamă că ăsta e mecanismul care stă la baza tăcerii şi-a obedienţei noastre. Fiecare ar ieşi (mă refer la cei normali, nu la trepanaţii portocalii), dar cine să iasă primul?
Pentru pensia dv. aţi merge la CEDO. Mi se pare normal. Dar guvernele nu pot fi schimbate la CEDO, ci în Piaţă. Şi atunci, destul de greu.
Fiindcă nouă ne e teamă de ridicol. Şi nu ieşim primii.
Stimata Renata,
RăspundețiȘtergereAvem la indemana, e adevarat ca nu continuu, o arma extrem de puternica:VOTUL! Mai puternica decat orice iesire in strada, unul din extrem de putinele drepturi democratice castigate cu decembriada. Dar ce folos daca, prcum militarul in post cu Kalashnicovu', in loc sa o tinem cu teava catre inamic ne-o proptim in frunte? Poate o sa spuneti ca "vointa poporului" a fost cea care ne-a mai captusit o data cu Basescu si cu "pierderile colaterale" aduse de el. N-ar fi acelasi lucru in cazul iesitului in Piata? Mai putin de 50% din cei care sunt oropsiti ar mai fi si ridicoli pe deasupra. Asa poate veti intelege de ce unii analisti, ca si mine - un umil amator, nu credem in revolutie! Asta-i material pentru o revolutie?
Chiar daca nu "achiesez" la legendele bisericesti, iubesc obiceiurile pamantului romanesc:
PASTE FERICIT, CU SANATATE SI BELSUG! Chiar daca belsugul este numai pentru o zi ...
ALM