luni, 10 august 2009

Morţii veseli, viii trişti…

Pe site-ul “The Liste Universe” intră lunar peste 1,5 milioane de vizitatori unici. Există acolo un top intitulat “10 Fascinating Graveyards You Must See”, în care Cimitirul de la Săpânţa se află pe locul al patrulea, după “Highgate”, “Père-Lachaise” şi înaintea Vechiului Cimitir Evreiesc din Praga, pe care Hitler l-ar fi cruţat spre a-l transforma în monumentul victoriei sale.

N-aş fi ajuns pe “Listeverse”, dacă n-aş fi găsit în presa românească o referire plină de mândrie patriotică la acest “top ten”, în care editorul ştirii traduce “brightly painted” prin “culori ţipătoare”. M-am enervat şi m-am dus să citesc cu ochii mei.
Slavă domnului, nu se face referire acolo la albastrul de Săpânţa ca la ceva strident.

Altceva mi se pare mie strident, după ce am văzut Cimitirul Vesel din Săpânţa.

Că n-au unde parca autocarele cu francezi.
Că n-au francezii unde-şi cheltui banii pe un suc şi-o îngheţată, altundeva decât în mica bombă improvizată în poarta cimitirului. Că cergile, iile, trăistuţele şi feţele de masă brodate de săpânţence, încă neatinse de paiete, sclipici şi nailon, sunt expuse pe gardurile învecinate şi nu există un magazin.
Că un bilet de intrare costă numai 3 lei şi capeţi şi o carte poştală frumos colorată în banii ăştia.

Cine sunt vinovaţi de situaţia asta?

În niciun caz turiştii!

Iar locului acestuia merită să i se acorde puţină atenţie din partea ministerului de resort. Măcar atât cât i s-a acordat chiolhanului dinescian, la Cetate...

2 comentarii:

  1. Dacă-şi bagă ministerul coada acolo, n-o să-i mai ardă nimanui de glume... nici măcar pe morminte.

    RăspundețiȘtergere