V-am mai povestit despre Zâna...
Cum vine ea măcar o dată pe lună să-şi ia nişte vitaminoase şi să înjurăm guvernul, pe Zeus în modul cel mai expresiv… Cum are ea vreo nouăzeci de ani, patruzeci de kilograme, un apartament în Piaţa Kogălniceanu şi cam atât.
Azi mi-a mărturisit că are şi vreo două cutii de somnifere pe care şi le-a cumpărat demult şi, peste vreun an-doi, când o simţi că nu mai poate să se descurce singură, le înghite şi se culcă.
Asta mi-a zis-o aşa, ca fapt divers, fiindcă momentan n-are niciun chef să moară. Trebuie să rezolve o enigmă…
Iată faptele:
-în aprilie 2010, avea o pensie de 500 şi ceva.
-în august 2010, pensia i-a scăzut cu aproximativ 100 de lei, fără avertisment
-în septembrie 2010, a primit o înştiinţare de la Casa de Pensii cum că, deoarece în perioada 08. 2007 – 08. 2010 a primit o pensie greşită, eroarea cifrându-se la 10.027 lei noi, trebuie să dea banii îndărăt.
Ca să simplificăm lucrurile: Statul pretinde că în aceşti ultimi 3 ani, 2007 – 2010, în ăia 547 de lei – pensia Zânei , vreo 300 erau necuveniţi.
Zâna s-a enervat şi-a făcut o plângere la Tribunal. Are prima înfăţişare în martie, 2011. A trims Casei de Pensii înştiinţarea că i-a dat în judecată. Totuşi, pensia din septembrie vine cu reţinerea de 150 lei (cred că minimă posibilă la o pensie de 450). Eu ştiam că până se pronunţă Tribunalul, nu i se poate aplica poprirea.
Mi-a adus copii după toate hârtiile ei. Vă asigur că nu bate câmpii. Totul e negru pe alb…
Întrebare către prietenii Gării: are cineva vreo idee, ce avem de făcut?
Fiindcă am de gând s-o ajut pe Zâna să rezolve enigma asta.
Faptul ca a depus o plangere, chiar daca a primit termen de judecata, nu este suficienta ca sa blocheze hotararea popririi. Ce stiti dvs, se refera la obtinerea unei hotarari judecatoresti favorabile petentei, chiar daca nu este definitiva si irevocabila.
RăspundețiȘtergereO solutie poate ar fi o plangere similara la Avocatul Poporului, dar nici acolo nu se rezolva ceva repede. Va rog sa analizati decizia/deciziile de pensionare, pentru a vedea cum a putut sa apara eroarea. Daca prietena dvs nu a contribuit la eroare (declaratii pe proprie raspundere in locul unor acte pierdute), va castiga aproape sigur in instanta. Daca este vorba de o eroare, s-o plateasca ala care a facut-o. O mai puteti ajuta facand o scrisoare catre Fundatia Voiculescu. Ei pot sa-i asigure asistenta juridica gratuita si, poate, un sprijin financiar pana la terminarea procesului.
Presimt că, până vine hotărârea judecătorească, biata Zână va fi oale şi ulcele. Căci procesul ăsta, atât de banal în fond, va duraaaaa, maică, va duraaaa...
RăspundețiȘtergereRenata, îmi pare rău că nu pot să ajut în această problemă, eu fiind departe de acest domeniu. Dar te felicit că ţi-ai adus aminte de Gară, a cărei şefă-i eşti, şi de cei care trec prin ea, cu sau fără dor ducă.
RăspundețiȘtergereALM,
RăspundețiȘtergereexistă suspiciunea că nu se impută corect, fiindcă în xerocopiile pe care mi le-a adus, calculul pensiei ei începe din 1941, când încă era la şcoală, prin urmare nu se afla în "câmpul muncii", nu avea contract de muncă, nu avea salariu, nu contribuia la fondul de pensii etc...
Momentan Zâna e foarte speriată (telefonic am observat asta) fiindcă zice că dacă se supără directoarea casei de pensii, poate să nu mai capete nici ăştia 311 lei, şi ea, atunci, din ce trăieşte?!
Vedeţi până unde merge victoria sistemului asupra fiecărui individ?
Pe vremea lui Tăriceanu, făcea glume dezinvolte şi zicea că ar trimite ceva din pensie la guvern, să pună şi ea umărul la economia naţională.
Acum, când primeşte jumate fără să ştie de ce i s-a tăiat, SE TEME că i-ar putea anula pensia, ca PEDEAPSĂ!!!
Nu-mi imaginez ce i s-a întâmplat de la ora 13 până acum, că e atât de panicată... Se pare că a văzut ceva la tv şi a înţeles greşit.
Florin, nu cobi!
RăspundețiȘtergereZâna se ţine încă foarte bine.
Ifim,
RăspundețiȘtergereaicea sunt, ca Arcu' de Triumf, ca Mama luî Ştefan cel Mare... :)
Impiegat până la moarte!
ALM,
RăspundețiȘtergereAm sunat la Fundaţia lui Voiculescu. Programarea la audienţă ar fi peste o lună. Zâna mai are doar vreo câteva zile drept de contestaţii, 45 de zile de la înştiinţare.
cautati niste mitraliere....
RăspundețiȘtergereMitraliere găsim. Cine le foloseşte?
RăspundețiȘtergere@ Renata
RăspundețiȘtergereSi cine o opreste sa faca o contestatie? Pana cand contestatia va fi analizata si va primi alt raspuns, trece cel putin o luna.
Daca-i taie pensia, este si mai bine! Dar nu va indrazni nimeni sa faca asa ceva! Pe frica asta se bazeaza si actualul regim antinational. Daca o sa fie nevoie, contribui si eu la sustinerea ei financiara.
Din primul mesaj, nu am reusit sa inteleg daca in acte este sau nu este o eroare.
Cel mai trist e ca un om de varsta ei ajunge sa aiba asemenea probleme, in loc sa se bucure de zilele ce i-au ramas. Intre vorbele pe care le auzeam eu cand eram mica, era una ca "statul nu pierde niciodata".
RăspundețiȘtergerepoate p'aici , pe la opozitie o fi cineva:
RăspundețiȘtergerePSD – Sediul Central
Adresa: Soseaua Kiseleff nr.10, sector 1, Bucuresti
Tel.: 021.222.29.53
Organizatia PSD – Bucuresti
Adresa: B-dul Regina Elisabeta nr. 3, et. 3, sector 3, Bucuresti
Tel.: 021.314.98.57
http://www.alinagorghiu.ro/
ALM,
RăspundețiȘtergereDeja a depus o contestaţie, plus dovada că a făcut şi plângere la Tribunal.
Ziceam că la Fundaţia Voiculescu ne vine rândul la consiliere prea târziu. Ni s-a precizat că ei nu fac DECÂT consiliere în cazuri ca ăsta, nu pornesc un demers, o acţiune. Şi loc la audienţă e peste 3 săptămâni.
Nu ştiu dacă în acte e o eroare. Este, faptul că i se calcula pensia pe când ea încă nu era salariată nicăieri, în 1941. Asta e o eroare.
A doua eroare este, cred eu, că la o pensie de 500 de lei/lună, nu poţi datora statului, ca venit necuvenit, prin calculare greşită, 300 lei/lună PE ULTIMII TREI ANI.... Adică ea ar fi trebuit să aibă doar 200 de lei pensie din 2007 încoace ?! Dar ce s-a schimbat în legea pensiei în 2007?
Mulţumesc pentru că vă oferiţi s-o ajutaţi. Sper să nu fie cazul. Mulţumesc mult!
Mădălina, dacă ai vedea-o! E o mână de om. Cu ochelari rotunzi, tunsă paj, cu faţă de bunicuţă din poveşti. De azi dimineaţă susţine că are Alzheimer, fiindcă nu mai înţelege nimic.
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Anonim, pentru adresă. Bd. Elisabeta e chiar aproape de noi. O să vedem...
RăspundețiȘtergereDin pacate nu are ce face(varianta scurta).
RăspundețiȘtergereVarianta lunga: daca intradevar a fost facuta o greseala, legea spune ca banii trebuie dati inapoi, indiferent de cine a facut greseala. Si nici nu e nevoie de vreo decizie judecatoreasca, ci doar de o decizie a celor de la pensii. Norocul este ca nu se poate pune poprire mai mare de 30% din venit. Deci nu se poate vorbi de anulare de pensie ci de o pensie mai mica cu 30%(calculata la suma "corecta").
Tot ce se poate face, este examinarea documentelor care stau la baza pensiei de cineva specializat si in caz ca cei de la pensii gresesc, fortarea lor sa recunoasca dreptul de pensie.
Legat de anul 1941, facultatea este considerata vechime in munca, chiar daca nu se contribuie cu nici un ban pe aceasta perioada. Nu stiu daca ne incadram sau nu in aceast scenariu...
RăspundețiȘtergereNu ştiam, DoarF, că facultatea e considerată vechime. Ştiam că e aşa, doar la cei care au lucrat cu contract de muncă măcar un an înainte de facultate. O să mă interesez. Eşti sigur?!
RăspundețiȘtergereDacă ar fi aşa, prin noua lege a pensiei, la 65 de ani un om (bărbat) ar avea cam 46 de ani vechime în muncă. Dacă ai face, la tinereţe, 3 facultăţi a câte 5 ani, ai putea fenta câmpul muncii cu 15 ani, presupunând că are cine să te întreţină în timpul ăsta. Sună prea frumos, să fie adevărat.
DoarF are dreptate. Prima facultate, absolvita cu diploma, este considerata vechime in munca si, pentru calcul se foloseste salariul minim pe economie la data respectiva. Urmatoarele facultati nu se mai iau in seama.
RăspundețiȘtergere