duminică, 20 septembrie 2009

Elveţia Ciutacă vs. “rahat în ventilator”

Nu-s 48 de ore de când domnul Ciutacu declara, pe blogul său:

“Din calculul meu pragmatic rezultă că nu voi ţine cu nimeni în primul tur. Voi fi o Elveţie a jurnalismului politic. Candidatul Băsescu va beneficia, dacă-şi va dori asta şi nu va mai da cu rahat în ventilator în momente inoportune pentru el, de tratament egal şi, chiar dacă speră să fie iar victima conspiraţiilor sistemului ticăloşit, de criterii de evaluare similare cu ale contracandidaţilor săi.”

Parcă în replică şi cu dor de provocare, viitorul candidat Băsescu, actualul preşedinte de ţară, a afirmat ulterior:

“Avem o problemă că trebuie să se termine şi cu generaţia asta, pe care eu o apreciez, generaţia tânără, dar sunt pe la unele televiziuni oameni iresponsabili. Şi eu cred că iresponsabilitatea nu are ce căuta a fi promovată în mediul public prin televiziuni, fie ele şi private. Aţi văzut cum vorbesc că le e scârbă de România, că ar vrea să plece", a spus şeful statului.
Uitaţi-vă cum se vorbeşte despre stat, uitaţi-vă că sunt ticăloşi care şi-au permis să-l acuze de terorism pe şeful statului, numai pentru că primesc doi bani de afară sau dinăuntru.
Uitaţi-vă că vedeţi în fiecare seară aproape la talk-showuri: “Mi-e scârbă de România, de stat, de insituţii". Trebuie să ne promovăm în exterior, dar şi în interior.Ce pot să înţeleg eu de la un ziarist care merge atât de departe încât să-şi denigreze propria ţară şi propriul stat, înţeleg în primul rând că nu-şi cunoaşte ţara, nu-i iubeşte pe români"…

Mă întreb cum va proceda domnul Ciutacu: va face abstracţie de acest “rahat în ventilator”, fiindcă e în afara campaniei electorale şi nu se pune?
Va reuşi el să uite, de circumstanţă, cu necesitate, această intervenţie de preşedinte în exerciţiu, când acelaşi Băsescu va începe să joace partitura de “candidat”?

Dacă da, înseamnă că maladia maestrului Cristoiu e mai contagioasă decât porceaina gripa!...

13 comentarii:

  1. stai-stai-stai putin, Renata...Am citit si eu postarea aia a d-lui Ciutacu, daca tot mi-ai atras atentia supra-i...Trebuie sa retii ca d. Ciutacu nu a publicat si NORMELE METODOLOGICE de aplicare a postarii d-sale, asa ca NU SE PUNE. Chestia cu rahatul in ventilator intra in vigoare doar dupa trei luni de la publicarea normelor metodologice, asa ca gogomania presedintelui ramine, pentru jurnalistul respectiv, pura axiolgie pina la precizari ulterioare. Nu te mai grabi sa critici jurnalistii impartiali, da?

    RăspundețiȘtergere
  2. scuza, te rog, literele mincate, mi-a fost lene sa recitesc comentariul inainte sa-l trimit. Erata: "asupra-i" si "axiologie". Nu ca ar conta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domna Ina, ce metodologie? E vorba de o crasa ipocrizie determinata de incertitudinile dinaintea alegerilor. Omul vrea sa atraga atentia cu ceva in speranta ca va fi aclamat precum era Paunescu la cenaclurile Flacara ale anilor '80. Ciutacu se va orienta rapid dupa ce va vedea cine va fi alesul prostimii. Spun prostimii pentru ca cei destepti si scarbiti (la propriu) vor da pass la votare satui de democratia imparita leilor dar nu si cateilor.
    Daca Ciutacu ar fi vrut sa devina impartial peste noapte iar noi sa-l credem, nu era necesar sa strige in gura mare pe blog: Priviti-ma, ascultati-ma si minunati-va, sunt Elvetie!!!! Mascarada asta (am mai vazut noi ceva similar, nu?) produce sila, doamna Ina. E ca si cum eu ti-as spune ca sunt exraordinar de destept ...si modest P edeasupra mai vreau sa bagi bine la cap ce-ti spun, eventual sa ma si lauzi:)
    Hai sa fim seriosi, omu' e libidinos, parsiv, fara de sira spinarii si crede ca restul lumii e proasta.
    Sper ca timpul va dovedi ca l-am ginit bine;)
    Cu stima,
    Finu' Nasicai;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ina,
    eu zic că ai fost ironică la adresa Ciutacului!

    Finule,
    mi se pare că te baţi cu Ina zadarnic"! E tot în barca noastră.

    Ciutacu, deontolog şi imparţial cum îl ştim, are famelie de întreţinut.
    Dacă va fi să vină ziua jucatului după cum i se cântă, măcar un pic, pe bloguleţ, discret, s-a justificat moral.
    Încă mai cred că Ciutacu ăsta are sclipiri de genialitate!
    Dar la capitolul logică, e ZERO.
    Din pricina asta, la capitolul "manipulare", nu-i bun nici să dea cu mătura.
    Geaba a fost coleg cu Lelia! Nu s-a lipit nimic de el!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am avut odată un conflict cu Ciutacu pe blogul lui, aşa că mă abţin să fac vreun comentariu. M-aş suspecta de subiectivism şi bârfă răutăcioasă, provocată de resentimentul cu care am rămas în ceea ce îl priveşte.

    RăspundețiȘtergere
  6. I don't get it...De ce si cui spune Ina "Nu te mai grabi sa critici jurnalistii impartiali, da?"?
    Nu e vorba de acelasi vece care se da a fi impartial dar azi il acuza azi pe Base (pe drept) ca pe-un criminal?
    Sa revin...
    Inteleg eu gresit ori cea intrebata mai sus nu a fost Renata?
    Sau s-a schimbat sensul vorbelor de acum 20 ani si eu nu mai pricep romaneste?
    Asa o fi...

    Oricum, vazui ca omu' nostru are nevoie de emetiral, vorba Doinei Avramut, vezi comentariu de la subsolul editorialului:)))
    http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/declaratie-de-scarba-521517.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Renata: da.
    Finutzule al Renatei: faceam doar misto.
    Anonimule de la 18.02: precizez ceea ce Renata a inteles deja- eram ironica. Renata stie sa citeasca ghilimelele mele nescrise.
    Personal, nu am urmarit parcursul profesional al lui Ciutacu; i-am citit un text pe blog ca urmare a "recomandarii" Renatei. Eu ii citesc in mod curent pe CTP, pe Lelia Munteanu, pe Plesu, pe Nistorescu- si asta deoarece ziaristul -pentru mine- trebuie sa fie si scriitor; imi place scriitura dibace si limba romana folosita frumos, cu mestesug. Opiniile inveninate, acuzele, reclama sau denigrarea mascata, batutul cu caramida in piept, simpatiile politice ale ziaristului- toate astea nu ma intereseaza. Daca imi place cum foloseste limba romana, il citesc. Ciutacu nu scrie nicicum special, astfel incit sa simt nevoia sa il citesc frecvent. Renata-da.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragii mei... dragii mei şi punct!
    Nu ştiu cum, dar Inei îi percep ghilimelele, orice s-ar întâmpla. Probabil gândim pe aceeaşi lungime de undă. O "aud", asta e...

    Florian,
    Mai demult Ciutacu îmi plăcea pur şi simplu.
    De îndată ce-am intrat în dialog cu el, a avut diverse atitudini , de la a mă ignora când i-am pus o întrebare, până la a mă bana, pe forumul lui.
    Are o meteahnă, similară cu a Roxanei Iordache: ori eşti de acord cu el, ori eşti la recycle bin de nu te vezi.
    Sunt cât se poate de relaxată când fac aprecieri la adresa lui. NU-mi pasă că sunt subiectivă. Mi se pare normal! El e de-a dreptul despotic cu comentariile noastre. Şi nepoliticos.

    Finuţule,
    când o citeşti pe Ina, pune-te în locul meu. E foarte uşor de decriptat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Merită să vorbim despre asta, Ina!
    Mi-ai dat o idee...
    Ziaristul trebuie să fie şi scriitor!
    Ideile nu trec de la el la noi pur şi simplu! Aşa cum niciun actor nu joacă "firesc", ci joacă "firescul".
    Dacă ar fi să existe un filtru pentru categoria ziarişti-scriitori, mi-e teamă că rămânem doar cu cei enumeraţi de tine. Plus încă câteva nume pe care nu le-ai rostit.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am prici[pit, acum e usor dar la prima cetire impresia e alta intrucaci ghilimelurile lipseste(!!!)
    Completare, cu permisiunea domniilor voastre la "Ziaristul trebuie să fie şi scriitor!"
    Ziaristul trebe sa fie si messenger de mare finete si tot mare, integritate morala, nu un ala de se pisa contra vanntului si se usuca la ventilatoru cu care ne racorim noi.
    Cel putin asa vad io, altfel respectivul poa' sa scrie doar la gazeta de perete a scolii speciale.
    Finutu mai...nefinut

    RăspundețiȘtergere
  11. (ne)Finuţule, la ce fel de integritate morală te referi? Sper că la aia conform căreia refuză să scrie la ordin. Indiferent din ce parte bate vântul.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Renata
    Se văita odată pe blog că tot felul de indivizi îl exasperează cu telefoanele, îi mănâncă timpul cu sumedenie de fleacuri şi de volute verbale, până să ajungă la ceea ce aveau de spus. Ăsta fiind marele subiect al articolului postat, pe care noi muritorii puteam să-l comentăm. Laudativ la adresa autorului şi condamnându-i pe răpitorii preţioaselor secunde din viaţa sa, desigur.
    Mi-am permis să-l întreb de ce nu îi pune la punct pe respectivii, în loc să se vaite pe blog. Atât i-a trebuit geniului. Drept răspuns, m-a asigurat că dacă mai fac pe deşteptul mă banează. I-am dat singura replică posibilă, spunându-i adio şi n-am cuvinte.
    De atunci n-am mai intrat vreodată pe blogul geniului.
    Povestind această întâmplare n-am dezvăluit vreun secret, pentru că dialogul s-a purtat pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună seara, Florian!
    Cred că-mi amintesc momentul pe care îl povesteşti.
    M-am lăsat păcălită o vreme de Ciutacu.
    Uneori suficienţa şi tupeul, un orgoliu nemăsurat, incapacitatea de-a te îndoi de propriile judecăţi... Intoleranţa şi neacceptarea dialogului, atunci când nu are altă miză decât simplul schimb de idei (fiindcă Ciutacu ştie să se stăpânească şi să-şi accepte partenerul de discuţii atunci când există o miză, mă refer la istoricul lui interviu cu fata preşedintelui)fac din Ciutacu exact prototipul tânărului jurnalist lovit de şansă. Lovit destul de brutal. Aproape traumatizat.

    RăspundețiȘtergere