sâmbătă, 26 decembrie 2009

Ce daruri mai aduce Moşul în 2009...


Ieri am auzit la tv o ştire care m-a surprins.
În 2009, păpuşa Barbie a împlinit 50 de ani.
Habar n-aveam că oroarea asta uscăţivă şi kitsch-oasă e atât de bătrână pe lume!
Am zărit-o prima oară în vitrine la noi după ’90 şi n-am asociat-o niciodată cu o păpuşă, ci cu o ustensilă. Ceva între făcăleţ şi linguriţă cu coadă lungă. Poţi să amesteci cu ea în ceva, ţinând-o de cap.
În felul ăsta, măcar nu-i mai vezi faţa, cu ochi mari şi inexpresivi în cel mai fericit caz sau expresivi, în sensul că te priveşte ca şi cum ţi-a pus gând rău, cu zâmbetul ei înţepenit, lucios, ca al Nicoletei Luciu.

Până când am văzut-o pe Barbie, credeam că păpuşile le dezvoltă copiilor inteligenţa emoţională, capacitatea de-a fi empatici, de a-şi iubi aproapele mai ales dacă e mic, plăpând, lipsit de apărare, în cele din urmă, instinctul părintesc.

Pe urmă mi-am zis că, probabil,nu e chiar o jucărie, ci una dintre acele figurine nereuşite, imbecile, care “a prins” la capitalişti cum “a prins” la noi peştele de sticlă de pe televizorul alb-negru , pe vremea când tot românul avea vitrină, ca să-şi etaleze bunăstarea sub formă de bibelouri, mileuri, ambalaje goale de deodorant străin care dădeau frumos în casă.

Poate că e, totuşi, întruchiparea feminismului, cu tot ce are bun şi rău în el, fiindcă a fost, timp de 50 de ani, îmbrăcată şi dezbrăcată în cele mai hilare moduri, reflectând imaginea femeii de succes, a frivolei, a proastei sexy.

În fond, lumea progresează, a trecut vremea casnicelor care-şi atârnă doi copii de poale şi se sacrifică o viaţă, la cratiţă, pentru familie.
O avea şi Barbie ceva bun în ea: le acomodează pe fetiţe, de mici, cu idealul femeii moderne.
Deci, mă gândeam eu, poate nu-i chiar o oroare!

Şi-acum aflu că la sărbătoarea semicentenarului ei, Barbie a apărut îmbrăcată în burka islamică. Adică oroarea a devenit eroare.

8 comentarii:

  1. Nush'ce te tot miri atat!
    Nu-i decat o papusa Barbie pentru fetitele islamice. Ca doara comertul nu face politica ci bani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Brrr... E tare "simpatică" . unde sunt acele păpuşi, frumoase ca nişte... păpuşi ?
    Ai sesizat corect. Vreau să-ţi spun că nepoata mea, Bianca, a renunţat de mult la păpuşile Barbie. Probabil că la 9 ani începe să funcţioneze simţul estetic...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-s eu chiar aşa proastă cum par, Zuzu!
    Am înţeles că e pentru fetiţe islamice.
    Creatoarea modelului însă, zice că fetiţele islamice trebuie să se împace cu propria lor imagine, de-aia a făcut păpuşa.
    Drepturile omului zic că femeia islamică are mai puţine drepturi decât un obiect.
    Grijulii planetei militează vocal pentru egalitatea în drepturi între sexe, contra discriminării şamd...
    Chiar dacă noi suntem la al IV-lea Boc, americanii sunt la primul preşedinte de culoare. Şi corcit.
    Nu ştiu câte tone de păpuşă înfăşată în burka o să cumpere mămicile ascunse în burka.
    Aşa că nu-s atât de sigură că e o problemă de bani. Parcă e şi de politică!

    RăspundețiȘtergere
  4. Matilda, păpuşile frumoase ca nişte păpuşi, cu moaca lor simpatică şi neajutorată care faca ma-ma şi închid ochii când le culci, care trezesc "copilul" din adult, sunt prin magazinele de vechituri şi prin podurile caselor bătrâneşti.
    Azi ne mişcăm pe repede înainte, jucăriile trebuie să trezească "adultul" în fiecare copil, de aceea există atâtea "tancuri-păpuşi", "puşcoace cu lunetă-păpuşi", "femei fatale-păpuşi", "musculoşi periculoşi-păpuşi"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Re, sa nu razi de ce zic si io acum, pare-se legat de subiect.
    Piata de consum se vrea sa fie educativa, grotescul, hidosul si prostul gust facand parte din viata de zi cu zi. Obijnuinta de a le vedea zilnic are si parti bune, tinerii putand ucide cu sange rece precum fotbalistii vostri marca goluri in poarta Stelei ori Rapidului, fetele se invata cu hidosul nemaipardu-li-se dificil sa aiba de a face cu mutilati ori handicapati.
    Partea nasoala e ca cei mai multi nu stiu sa se imbrace neavand cultivat gustul pentru frumos, ragaie ca porcii si bas pe unde le vine....
    In rest, sunt baieti si fete de treaba....:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact de concluzia asta, mi-era teamă, Neveule!
    Că pruncii, puberii, adolescenţii, tinerii adulţi sunt rodul unei împuţite manipulări.

    RăspundețiȘtergere
  7. Re, vezi-ti de treaba ca nu inventez io acum codita la pruna, lucrurile-s stiute si vazute si dinafara.
    Nu ascund ca manipularea are si parti bune dar nu pentru cei 95%, doar pentru cativa; e logic, nu?
    Ce-i nasol e greutatea starpungerii barierei care face separatia. Organizatiile guvernamentatle locale fiind un sistem perfect de mentinere a ei, deghizata sub numele de democratie si alegeri libere. Adica noua nu ne pasa daca-i Obama ori Bush acolo sus pewntru ca pana la ei te manac aderbedii locali care te mulg de vlaga si bani cu legi si regulamente locale ce-ti ingradesc orice libertate de actiune. Iti e lasata doar aia de a da din gura, totul e s-o faci FRUMOS si politicos ca oricum, nu te-asculta nimeni:))
    Oare nu mergeti si voi tot in directia asta? Doara ca sunteti cam "demodati" inca va plac papusile clasice.
    Vise, vise, va veti trezi si voi curand:))))

    RăspundețiȘtergere
  8. haha culmea e ca eu mai am si acum pestele ala de sticla, e drept ca nu e pe televizor ci pe undeva printr-un dulap, nu ma indur nici sa-l arunc la gunoi

    RăspundețiȘtergere