marți, 7 septembrie 2010

Cui foloseşte?

Ieri am văzut şi eu, de câteva ori, clipul „România, trezeşte-te!.
Are dreptate Ciutacu: „un promo zguduitor şi bine făcut al Antenei 3”.
Problema e – pentru cine a fost făcut? Cine trebuie să percuteze la mesaj?
Noi?
Păi „noi” am înţeles demult cum stă treaba, nu ne mai sunt necesare alegorii cu oi şi lupi.

Ştim unde sunt banii dumneanoastră, ştim că în ţara asta întâi se negociază comisionul şi abia după aceea se stabileşte obiectul achiziţiei.
Ştim că lup la lup nu-şi scoate ochii, cât timp au ce pune la proţap.

Ştim să facem deosebirea între tăiatul salariului şi tăiatul liniei continue şi i-am înţeles până şi pe jurnalişti, de ce s-au luat unii după alţii, ca oile, amestecând codul muncii cu cel rutier.

Am priceput şi cum e cu singurătatea dansatorului de cursă lungă, dar nu din sondaje, ci din privitul la privirea în gol a nevesti-sii, ţinându-şi obrazul cât mai depărtat de-al lui, într-un gest inconştient de delimitare care, mai pe româneşte, se traduce prin „mi-e ruşine de ruşinea lui”.

Ştim că un grătar de fleică şi mici, într-o curte cu cişmea şi privată seamănă tot atât de mult cu o cină la „Cireşica”, precum William Brânză – care încerca să acrediteze ideea - cu tizul său, Shakespeare.
Ştim şi că, uneori, lupii aruncă oilor câte-un lup de-al lor, gata-mort, să creadă oile c-a fost şi-un lup mâncat de oaie şi imediat se reped, năroadele, să-l aleagă păstor pe şeful haitei, în semn de mulţumire.
Noi ştim.
Dar oile, nu.

Ori pentru ele, promo-ul ăsta zguduitor şi tarkowskian nu înseamnă nici măcar cât un pet cu „Ulei de la bunica”. Nu înseamnă nimic. O prostie! Bine că Domnu’ Dan nu dă asemenea tâmpenii la Televiziunea Poporului.

2 comentarii:

  1. De ce se uită atât de ușor anii (deceniile, secolele) de suferință? La ce se poate gândi cineva, care nu știe de unde a plecat?
    Citeam undeva că ne-am fi născut sub semnul lupului. Eu cred că nu este așa. Sub alt semn ticălos trebuie să ne fi născut...poate al boului, care trebuie să îndure tot, până crapă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred că ne-am născut sub semnul papucului. Nu putem trăi dacă nu stăm sub el. Papucului Tătucului, de fapt...

    RăspundețiȘtergere