joi, 9 septembrie 2010

A venit toamna şi mi-a acoperit simţul umorului cu ceva

Nu ştiu cu ce, dar mi-a pierit brusc cheful de râs. O fi de la cerul înnorat care stă să plouă? De la vântul care se agită în teii din faţa ferestrei?
Să fi fost şi azi soare şi frumos ca ieri, doamne, ce-aş mai fi râs!

Colcăie presa de motive de veselie şi eu ...

Uite, de pildă ăsta: cum a băut I.T. Morar apă cu cianuri, în cadrul programului „Să avem şi noi cianurile noastre!” şi n-a păţit nimic. N-a păţit, fiindcă cianurile afectează lent sistemul nervos central, dacă el există.
Cred că omu’ e mai potrivit într-un post de agent de vânzări pentru detergenţi ecologici, decât într-unul de agent la Marsilia. Numai ăla e obligat, conform fişei postului, să tragă câte-o duşcă din petul cu soluţie de spălat, să-l convingă pe client că ingerarea accidentală nu e periculoasă.

Altă ştire care ar fi putut să mă binedispună ar fi aceea că pe Ridzi a scos-o Curtea de Conturi basma curată. În condiţii normale, pe vreme bună, vestea asta nu doar că m-ar fi înveselit, dar m-ar fi umplut de satisfacţia bănuielii împlinite. A crezut, vreo clipă, cineva, că...?

Dar cea mai bună poantă e în Gândul! S-ar distra şi-un câine, citind-o.

În primul rând, avem un titlu care revoluţionează limba română:
“Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus de la 2011”
Sub el, panseurile de sezon ale lui Attila, care probează, fără nicio îndoială, că în capul lui, toamna s-a instalat mai devreme şi vântul bate cu năbădăi mai demult.

O să coplătim doctorul cu 5 lei dacă-l deranjăm în timpul programului şi cu 15, dacă o facem în timpul lui liber. De îndată ce l-am pisălogit la cap suficient, cât să totalizăm 600 de lei in coplată, consultaţiile devin gratuite.
Dacă solicităm serviciul de ambulanţă, tot la fel, coplătim. Nu mult! 20 de lei. Şi numai dacă solicităm ambulanţa la domiciliu. Dacă ne dăm întâlnire cu doctorul de pe Salvare în altă parte, e moca.

Stau şi mă întreb unde ai putea să-ţi petreci o colică renală, în aşa fel încât să beneficiezi de gratuitatea promisă. Într-o berărie, probabil.
Până vine doctorul cu papaverina, te laşi pe mâna lui Ciuc. “Încă una şi mă duc!” – o să-ţi şoptească pietricica blocată pe ureter, între două junghiuri de-alea colicative, cum o să le zică doctorul, ceva mai târziu, scriindu-ţi reţeta, ofticat că l-ai chemat degeaba.
Sau poate că nu chiar degeaba. Ăia 20 de lei fac patru beri: două pentru tine, că eşti în tratament deja, una pentru doctor, să-l cinsteşti şi pe el şi una pentru şoferul ambulanţei, dar fără alcool, desigur.

Nu-i haios? Nu c-o să fie vesel în Sănătate, de la 2011 încolo?
O să fie, vă spun sigur că o să fie!

Numai mie nu-mi vine să râd. E de la toamnă, precis.



4 comentarii:

  1. Românii vor muri pe capete, pentru că nu vor avea bani pentru a plăti șpaga, consultația și tratamentul.
    Astfel, rolul dumneavoastră va deveni din ce în ce mai important, deoarece se va sări peste faza cu doctorul, iar bolnavul va veni direct la farmacie.
    Știu ca pe multe farmaciste, acest lucru le supără foarte mult, dar astea sunt vremurile...
    Nu mai am ce să comentez despre niște legi care nu au nici o bază!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Săceanu,
    şi acum se sare peste faza cu doctorul. Din varii motive. Consumul de timp în sala de aşteptare e pe primul loc. Apoi vine comoditatea, ignoranţa, influenţa revistelor de popularizare a automedicaţiei unde oamenii învaţă să se doftoricească singuri, să nu mai aibă încredere în medic, mai bun e sfatul vecinului de palier... Cred că pe ultimul loc e problema banilor.
    E absolut cert: unii dau fără să li se ceară, considerând că "atenţia" e obligatorie. Alţii dau pentru că li se cere şi nu pricep de ce nu-şi schimbă medicul de familie. Alţii nu dau şi nu li se cere. Cunosc nespus de multe cazuri. (Nu încerc să-i apăr pe domnii colegi, medicii!)
    Un motiv foarte straniu despre care ar trebui poate să scriu odată, mai pe larg, e un soi de jenă...
    Am observat că o mulţime de pacienţi evită să-i spună doctorului nişte detalii ale suferinţelor lor, dar cu farmacistul prind curaj şi se sfătuiesc foarte serios şi îndelung. :)
    E destul de amuzant! Sunt chestii cu care nu poţi să-l plictiseşti pe doctor. Căderea părului. Constipaţia. Dispareunia. Transpiraţia picioarelor....
    Înţelegeţi? Pe farmacist, da. El e mai de-al nostru, din popor.
    Aşa că nu cred că va exista o modificare evidentă a adresabilităţii către farmacie, după introducerea coplăţii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu prea e de râs. Sănătatea este un lucru prea important pentru a fi luată în doi peri. Sunt dependent de ea, am o experienţă nefericită şi în acelaşi timp fericită în ceea ce priveşte propria-mi sănătate. Nu-s acasă şi nu vreau să profit prea mult de bunăvoinţa unui prieten. Mă voi folosi de acest motiv şi prilej pentru a face un comentariu mai amănunţit şi răspunde la anumite întrebări la următoarea postare pe blogul meu. Iarăşi, fără ghilimele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Îţi imaginezi, Ifim, că eu aş fi ultima care să iau sănătatea în râs! În fond, acolo muncesc.
    Dar uite că are cine s-o ia în râs. Şi nu doar în râs. Probabil că omul care i-a declarat pe pensionari "cancerul" societăţii încă nu şi-a găsit momentul şi cuvintele să-şi exprime încă o opinie: aceea că bolnavii cronici consumă foarte mulţi bani. Şi nu se vindecă, aşa cum bine ştim. Există o singură modalitate să nu mai consume... nu?
    Dacă n-a exprimat-o, nu înseamnă că nu se gândeşte intens la ea.

    RăspundețiȘtergere