marți, 17 ianuarie 2012

Ceva de-a dreptul amuzant

O doamnă care simpatizează în taină cu Băsescu dar e mult prea inteligentă ca să se declare fană, pe faţă (în fond nu e un biet fost vânzător de uşi-garaje, ci o enciclopedie a gramaticii limbii române pe pantofiori cu toc), a găsit o formulă hiper-ingenioasă de-a ne arăta că nu e străină de mişcările pieţei, dar le dispreţuieşte, dacă nu din adâncul inimii, cel puţin din punct de vedere genitiv-dativ:

Despre ce se întâmplă în “piaţă”

17/01/2012 În “piaţă” se întâmplă o alternanţă vocalică la plural: piaţă – pieţe. Şi se întâmplă că G-D sg. se formează de la N-Ac pl. + i . Adică piaţă – pieţe – pieţei. Nu pieţii.
(Am zis că poate evenimentele vă ajută să ţineţi minte mai uşor. :D )

Sigur că e mişto! Mai ales că şi genitiv-dativul de la paiaţă respectă aceeaşi regulă: paiaţei

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da, Matilduş, şcoală superioară! Norocul nostru e că 90% dintre suporterii marinerului au, în ascendent, cel puţin un părinte vânzător. De uşi de garaje.

      Ștergere
  2. daaa, la doamna in cauza razbatea de mult simpatia. dar observatia ei de acum imi aminteste de un comentariu facut de o doamna prezentatoare in emisiunea "Limba noastra" de acum hat-hat vreo 22 de ani. In iunie 1990, emisiunea a inceput cu remarca ei - nu e corect sa spunem Au venit minierii, ca minier e adjectiv, nu substantiv. Corect e sa zicem Au venit minerii. Doamna atunci facea curata disidentza :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine, Mădă, m-a înveselit doar fiindcă 3 zile a scremut tot felul de subiecte neutre, până a găsit racordul mulţumitor între neutralitatea dumneaei şi actualitatea care-ţi sparge geamurile.
      Sigur, Piaţa oferă un material mult mai generos pentru analiză: măcar două din zece lozinci prezintă greşeli de ortografie. Dar asta ar fi însemnat că şi-a mânjit ochişorii citindu-le, că s-a aplecat prea mult asupra fenomenului, ceea ce însemna, în opinia ei, CÂH!

      Ștergere
  3. Dar de aceasta emanatie ce parere ai?
    http://revinton.forumgratuit.ro/t130-inadaptati-ipocriti-degenerati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim
      :)))))))
      Asta e părerea mea despre opiniile lui Quasi, un fervent susţinător al Băsescului. N-am citit tot, am spicuit...
      Am văzut totuşi că n-a iertat nimic. Mi-au plăcut două chestii, în mod special, aia cu hainele peticite savant, adică sunt unii bogaţi de put, care şi-au peticit ţoalele în vederea demonstraţiei. Remarcabilă imaginaţie!
      Şi "farmacişti evazionişti" :)) Şi asta m-a dat pe spate. Nu ştiu dacă, în topul evazioniştilor, farmaciştii se află în urma pieţarilor cu pătrunjel şi înaintea contrabandiştilor de usturoi sau invers.

      Ștergere