vineri, 20 ianuarie 2012

Halatul solidar cu Piaţa

Sunt leneşă. Sunt colerică. Acestea sunt două din cele trei motive pentru care nu mă duc în Piaţă.
Totuşi, azi, am făcut ceva bun care a debutat cu ceva rău: am rugat-o pe Mariana să-mi calce un halat. Mariana (pentru cei care nu ştiu e doamna care se ocupă cu mopul, cu irigat&psihoterapie la bonsaiul nostru, cu răspuns la telefon, cu mici cumpărături… şi călcat halate) s-a uitat critic la cel pe care deja îl îmbrăcasem -  “Da’ ăsta ce-are?” , însă nu m-a întrebat nimic. A călcat ţoala exemplar. Mi-a ţinut-o, conform expresiei “ a ţine haina cuiva” ca să mă schimb. Aici a intervenit partea bună: înainte de-a-mi pune halatul proaspăt spălat şi călcat, l-am inscripţionat. Faţă – verso. Cu litere suficient de mari ca să poată fi citite de oricine, indiferent de vârstă şi afecţiune.
Am scris, cu majuscule, ceea ce mă gândisem eu la patru dimineaţa:
SOLIDAR CU PIAŢA  
Pe urmă, m-am înfipt la vânzare.
Cât întrebam “ce doriţi?” sloganul se citea pe piept. Când mă întorceam cu spatele ca să iau vreo cutiuţă din raft, se citea pe spate. Cu spatele, eram lizibilă şi pentru cei cu neuropatie diabetică, şi pentru cei cu dioptrii “funduri de sifon”, şi pentru fanii băsişti.

Acuma, aş putea face ca diacritica: născocesc un dialog şi-l implementez în realitate, dar  nu pot să-l gestionez literar şi intru în rahat.
Sau spun adevărul:
40% dintre persoanele care mi-au citit halatul n-au reacţionat nici măcar prin muşchii mimicii.
30% au zâmbit discret.
20% au ridicat din sprâncene cu acreală, dar nu s-au manifestat verbal.
10%, adică un un brancardier de la Spitalul Colţea, a intrat direct în polemică şi m-a atenţionat că toţi politicienii e la fel, nişte hoţi, care n-o să-i crească lui salariul şi n-o să ieftenească nimic.
Am făcut maximum de efort şi nu i-am răspuns.
Cred că am obţinut o creştere a vânzărilor cu 0,5%, fiindcă anumiţi funcţionari din Oficiul National de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu care ne învecinăm în mod fortuit, au venit personal să cumpere “ceva” contra gripei, ca să vadă cu ochii lor halatul meu proaspăt călcat şi de grabă inscripţionat.
Ce să-mi doriţi: să nu stric mai mult de patru halate, până-şi ia Băsescu tălpăşiţa.
Ceea ce vă doresc şi eu, vouă!

12 comentarii:

  1. Eu spun că, dacă se încăpăţânează să stea mai mult de patru halate, să-l punem pe el să ţi le spele pe următoarele. Şi să ţi le calce. Şi, mai important, să ţi le ţină, atunci când vrei să le îmbraci, ca să nu o mai superi pe Mariana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Biliuţă, mulţumesc de mesaj!
      Încurajator.
      Să-l punem la spălat şi călcat halate, plus ţinut, tuturor. Unii mai au şi chiloţi, şi şosete... Să le ia tot el în lucru. În fond, ce-ţi trebuie la spălat?
      Apă. A lucrat în Oceanul Planetar. Săpun îi dăm noi. Frânghie e pe toate drumurile.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. Linkul(http://www.blogger.com/%20http://diacritica.wordpress.com/2012/01/18/intrebari-2/) nu e bun.
    Corect este: http://diacritica.wordpress.com/2012/01/18/intrebari-2/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Sper că am făcut modificarea corect. în fond, cine n-o ştie pe diacritică?!

      Ștergere
  3. Sondajul de opinie pe care l-ai făcut graţie halatului tău la patru ace mă îngrijorează. Văd că nici betegii, pe care o eventuală Lege cinică a Sănătăţii i-ar afecta, nu au darul de a (ne) inspira cât de cât optimism...

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna, da' halatu? Cit e, doamna, halatu? Doamna?! Alo!

    RăspundețiȘtergere
  5. Inteleg ca musterii spiteriei navalesc tot cite zece, cite zece. Altfel, nus cum mama ma-sii iti da tie asa rotund, fara virgule, fara zecimale, fara nimic. Parca ar fi o proba de microfon pa invers sau, mai degraba Cape Canaveral: 40, 30, 20, 10, zburam!
    In alta dezordine de pareri, asteapta-te ca vecinii vostri, aia cu care te delimitezi atit fortuit, cit si fortat, aia de la spalarea banilor, sa vina sa te intrebe voi ce detergent folositi. Doar asa, ca un schimb de experienta. Sau ceva.
    In fine, din textul tau se desprinde cu usurinta o propunere de modificare a Constitutiei, pe care o sustin din rarunchi: Nici un cetatean nu poate fi presedinte pe o perioada mai mare de atitea halate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cusurgiu mai eşti, Rădescule!
      Ideea e că n-a fost chiar omor ieri dimineaţă la prăvălie şi am avut "fo" zece muşterii.
      Vecinii de la "spălare bani" sunt acolo fortuit. Io aşa sper. Acolo a avut sereiu' repartiţie guvernamentală :)) de spaţiu şi acolo şi-au ridicat coliba. Nu-mi vine a crede că s-au întrebat ei "Unde lucrează renăţica, să ne facem noi hogeac lângă ea?"
      Mi-am făcut socotelile: patru halate - două săptămâni. Cred că Băseaua stricată ar trebui să cadă în acest răstimp.

      Ștergere
  6. Prea esti suspicioasa, doamna. Eu ziceam ca "fortuit", fiindca asa a fost sa fie, adicatelea hazardul, si "fortat", fiindca asta e, n-ai ce-i face, doar n-oi pleca de-acolo doar ca sa nu te mai invecinezi cu "pompe funeste" sau cu antispalatoria "Cufarul"
    Cit despre socoteala ta cu halatele, esti un pic mai optimista decit mine! Sau eu mai pesimist ca tine. Macar de-ar fi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În postarea următoare, Augustin, vei vedea că nu sunt cu mult mai optimistă.

      Ștergere