sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Mă sună mama, ca în fiecare zi, la prânz...

După ce am închis telefonul mi-am amintit.  N-am întrebat-o dacă ninge şi la ei, în Drumul Taberei, cum ninge la mine, în Berceni. Frumos.
Abia am avut vreme să despicăm în patru firul emisiunii lui Ciutacu, de-aseară. Ne-am pus de acord, ne-a plăcut la fel, în aceleaşi puncte.
Mama e ca Iliescu: nu pot să-i iert “mineriada” cu care m-a tratat în adolescenţă, dar tare mă bucur că pot sta de vorbă cu ea în mod decent, coerent şi prietenos acum, la bătrâneţe. Suntem două băbuţe, eu - la început de drum, ea, mai pe la mijloc.  Ne-am babificat amândouă în sensul bun al cuvântului, am făcut pace, eu îi pun aer condiţionat, ea mă plăteşte când şi când cu salată de buf şi sarmale, eu mă uit la televizor pe RCS, ea pe ASTRAL, eu îi zic că i-ar trebui “net”, ca să nu mai răsfoiască dicţionarele cu foi prăpădite de atâta răsfoire pentru a-mi explica ce înseamnă “ciuvică” – o bufniţă foarte mică, fiindcă amândouă îl simpatizăm pe Ciuvică, analistul şi ce înseamnă “ciohodar” – un lacheu, o slugă a domnitorului care se îngrijeşte de încălţămintea stăpânului, fiindcă  amândouă îl dispreţuim pe doctorul Ciuhodaru, traseistul. Ea zice că o sperie netul, e periculos, nu dai foile, apeşi pe buton, apăsările pe buton sunt periculoase în sine, lasă, mai bine să tragi tu, cu mâna ta, cartea din raft, să vezi ce şi cum.
Bine, mamă, dar pe net ai informaţia pe tavă, câştigi timp… “Eu am timp destul”, zice mama.
Da’ pe net eşti actualizată, afli ultimul lucru descoperit… “Dacă citeşti atent, din mai multe locuri şi pui lucrurile cap la cap, ajungi unde a ajuns şi netul”, zice mama.
Până la urmă rămâne ca ea.
O pot pedepsi, în mod abuziv, cerându-i să-mi facă o anume mâncare, dar ea nu percepe pedeapsa ca pe o pedeapsă, o ia ca pe un favor. Limbă cu măsline? Facă-se! Tartă cu vişine? Tocmai bine!

Ziceţi-mi voi, ce argument să arunc eu în luptă, să accepte şi maică-mea un calculator în casă şi un abonament la net?

12 comentarii:

  1. Renato, incearca de-i (re)gaseste neste rubedenii or prietene(i) de prin Wallis et Futuna ori Trinidad Tobago sau macar Balcic, cu care sa stea, zi de vara pina-n seara, la taifas pe mess (vocal, nu pe taste). Sau arata-i ca poate vizita Luvru, Ermitaj, British Museum sau Tretiakov cind doreste muschiletzu'. Ori minunatiile alea de peisaje 3D la 360 de grade. Sint prea frumoase, nu poasa nu se indragosteasca. Porma, ii introduci tu, cu prudenta, in doze mici, si celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Rădescule, mersi că măcar tu ţi-ai făcut timp şi de mama.
    Varianta cu muzee e de luat în calcul. Mama n-are prieteni, prietene, în sensul consacrat al cuvântului fiindcă e, cum zice ea, o mizantroapă. Nu cred că o atrag conversaţiile nelimitate. Mai degrabă Google Earth... Cu asta tre' să încep.
    Da' mai are ceva patologic: îi e frică de şoarece. Îi e teamă că dacă apasă pe el, strică ceva. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cindva, demult, acu o viata si ceva, un nene si-a pus in cap sa ma invete cu aitiul. Prima chestie pe care mi-a zis-o a fost "Ba, sa-ti intre in cap ca n-ai cum sa-l strici" A dat fo 2 pumni in tastatura si-a trintit mouse-ul pi jos.
    A avut noroc, nu s-a intimplat nimic. Io cred ca merita sa te risti si tu. Face bine la pisic. Nu al tau, fireste. La al tau, nu mai face bine nimic ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Augustine!
      O s-o arestez pe coana mare în faţa unui monitor,să-i dau peste ochi cu spusele tale. Oricum, pentru ea, oricine e mai demn de crzare decât mine! :))
      Chiar că-mi făcuşi bine cu intervenţiile tale, azi, că simt tare abătută!

      Ștergere
  4. eu zic s-o lasi intr-ale ei, ca stie ea mai bine si - asa cum ai vazut, oricum "ramine ca ea" pina la urma :)
    daca totusi vrei sa insisti, cred ca ar trebui sa-i aduci argumente mai "materiale". de pilda, sa-i explici ca odata instalat netul, veti putea conversa gratis pe un voice messenger; sau ca, daca are si un cont la o banca isi va putea plati facturile fara sa se mai deplaseze si sa stea pe la cozi (banuiesc ca exista deja asemenea servicii si in Romania). in felul asta, ar avea timp mai mult sa rasfoiasca dictionare ;)

    in privinta "babificarii", da-mi voie sa-ti spun ca ai o atitudine gresita. exista o carte a lui Llosa, partial autobiografica, Matusa Julia si condeierul - asa s-a tradus in romaneste. Matusa Julia este prima nevasta a scriitorului, intr-adevar matusa lui prin alianta, cu vreo 13 ani mai mare si cu care s-a insurat la 19 ani. Iar Condeierul scrie de fapt scenarii pentru radionovele, in care, aproape invariabil eroul principal este un tip cam de 50 de ani si invariabil e descris ca "a man in his prime" - intelegi ce vreau sa spun, sper :)

    altfel, pentru ca nu am trecut cu vederea invitatia de acum citeva saptamini, uite, in memoriam:
    http://www.youtube.com/watch?v=XHegVr-armo&feature=related

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. underdogule, mulţumesc! Şi de sfaturi. şi de cadou.
      Asta cu messengerul e bună, aia cu plătit facturi din fotoliu nu, fiindcă ar deveni sedentară.
      Oricum, o păcălesc eu cumva...

      Ștergere
  5. Renato, nu-i arata, ca ma faci de toata cacaoa! Cind o vedea d-astea cu poasa, porma, mea zis si alte minunatii, va trebui sa-i spui ca mi-am luat bacu la 24 de ani. Si io l-am luat cind nici nu-l dadusem!
    Si face rau si la cauza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică, Augustine, tu crezi că ea nu ştie de glumă? Ştie, că am spurcat-o la tot felul de golănii de-astea.

      Ștergere
  6. Să-ţi trăiască!
    Dacă-i e frică de mouse, aş zice să-i iei un laptop, că merge şi fără mouse, cel puţin teoretic. Dar sunt sigură că în cîteva luni devine dependentă de net.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, mi-e teamă că ai intuit perfect "marfa"! E genul care devine dependent. Totul e să aibă un monitor mare, să-i setez scrisul pe font mai mare, că se plânge că ea nu "vede", deşi pe hârtie tipărită citeşte şi prospectele de la medicamente care suntscrise cu font 8!
      Îi e frică de mouse, dar şi de butoane, e în faza în care are senzaţia că orice acţiune de-a ei ar putea să strice calculatorul, care a costat bani... ştii tu! :))
      O zi frumoasă!

      Ștergere
  7. Google Earth e solutia asculta la mine ))) mai ales ca acum are functii noi, ala cu 360 de grade s-a modificat un pic, acum de poti si "deplasa in teritoriu" )))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdată, Cody, amânăm operaţiunea. E lipită de televizor ca marca de scrisoare.

      Ștergere