joi, 9 februarie 2012

De ce?!

Şi, cum şedeam noi aşa, cu picioar’le-n apă pân’ la gât - că odată şi-odată tot se topeşte zăpada asta, fiindcă nu e după ea, e după Încălzirea Globală care ne roade mărunt, a venit Victoraş să ne facă un duş rece la căpăţână, ca să biruim mai cum se cuvine diferenţa de umiditate dintre cap şi picioare.
Era un banc cu trei  morale: 1) nu oricine te bagă în rahat îţi vrea răul, 2) nu oricine te scoate din rahat îţi vrea binele şi 3) dacă tot e să intri în rahat, intră cu totul!
Ei!... Teoretic, domnul Ponta şi-a nuanţat ulterior discursul cu primele două morale, dar practic, pe timpul cuvântării, a aplicat-o pe ultima. Ce s-a gândit el: dacă tot nu recunoaştem un guvern de băieţi care duceau tava foştilor miniştri, măcar să-l felicităm pe şeful lui.
De ce?

17 comentarii:

  1. Eh, e şi el tînăr, mai greşeşte...
    Cred că ar fi nevoie de un punct 4 : dacă tot ai intrat în rahat, înoată si ieşi singur afară !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Matilda, nu prea ţine scuza asta!
      Dacă se prăbuşeşte un avion, din vina pilotului, şi pilotul are sub 40 de ani, nu vine nimeni să-l scuze că era tânăr!

      Ștergere
  2. Păi de la mentoru' lui, ghici ghicitoarea mea, tot aude că-l preţuieşte pe MRU, care-i un intelectual fin!
    Acu', la dracu', ce să facă şi el? S-a gândit să-i facă o bucurie "antrenorului".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici chiar aşa! Eu sunt obişnuită să acord prezumţia de nevinovăţie până la sfârşit.
      Nu cred că Ponta are un şmen cu Băsescu, fiindcă, dacă-l avea, nu-l dădea pe faţă.
      Cred că a acţionat nepriceput, că nu-şi gestionează efectele discursurilor, că siguranţa de sine nu acoperă alte lacune.

      Ștergere
    2. Si daca smenul lui nu e cu Basescu, ci cu cei din spatele lui Basescu, dupa modelul Prostanacu' ?

      PS. Sper ca nu crezi ca Geoana de "prost" a reusit sa smulga infrangerea din ghearele victoriei.

      Ștergere
  3. S-ar putea să înceapă să-mi placă Ponta, după discursul ăsta. Chiar e amuzant că atunci cînd, în sfîrşit, vorbeşte ca un om politic, fără glumiţe de liceu, toată lumea îi sare în cap că nu i-a zis lui Ungureanu de aia a mă-sii. Dar, de fapt, fix asta i-a zis. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia,
      într-un roman, personajul Ponta, ţinând un asemenea discurs sclipitor, ar fi rămas cu siguranţă în mintea cititorului, împreună cu autorul lui, scriitorul.
      În realitate, Ponta s-a adresat prin intermediul televizorului câtorva milioane de oameni. Mai subtili sau mai puţin subtili. Trebuia să se gândească întâi la ei şi apoi la exerciţiul lui oratoric cu multe substraturi.

      Ștergere
    2. ren, de data asta nu cred ca e chiar asa... daca ponta ar fi procedat in acest mod, atunci nu ar fi fost nicio deosebire intre el si basasecu - si, mai nou, antonescu. sincer, nu prea va mai inteleg, ce doriti de fapt? doriti un nou manelist la cotroceni, singura diferenta fiind ca "e de-al nostru"? nu v-ati plictisit de acest perpetuu dat la gioale?

      haidi, relax :) http://www.youtube.com/watch?v=R0xoMhCT-7A sau, poate si mai bine: http://www.youtube.com/watch?v=hKiasQ99idc

      Ștergere
  4. Recunosc ca ma asteptam la alt tip de discurs
    theodora0303

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu, Theo. La unul mai rece şi mai clar.
      Eventual: "Domnule premier desemnat,am venit aici să vă asigur că nu gustăm noul scenariu băsist."

      Ștergere
  5. Un discurs de politician matur!

    În fond toată politica e sumă de discursuri de acest fel. Până la urmă nimeni nu spune ceea ce crede, deşi îmi vine să cred că astăzi exact asta a spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un discurs de politician matur, ElZap, de acord, dar ţinut în faţa unui electorat imatur. Periculos, după părerea mea.

      Ștergere
  6. A pledat pro domo.
    E cumatru cu incruntatu'incrancenat, sluga lu'base.
    A lasat loc de buna ziua cu socru'.
    Ponta e genul "cu fundu'n doua luntrii".
    As vrea sa-l cheme la Gadea (dar pana duminica se raceste evenimentul) sa vad cum se justifica, ar fi f. interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elisa, Ponta nu trebuie să justifice nimic.A explicat deja ce-a vrut să zică. Numai că atunci când e nevoie de explicaţii ulterioare, înseamnă că discursul putea fi altul.

      Ștergere
  7. Stimată Renata, se pare că am început să mă ramolesc vizibil. De unde concluzia? Păi, în timp ce o grămadă de oameni, printre care şi analişti politici, au găsit discursul lui Ponta ca pe o tentativă de "trădare" a intereselor USL, mintea mea proastă a găsit un discurs diplomatic, tăios şi politicos în celaşi timp. Cum am mai spus şi în altă parte, "un pumn de fier în mănuşă de catifea" şi adaug, "aplicat în plexul şi în figura băsescienilor"! Ce poate fi mai fin batjocoritor decât să spui băsiştilor "dacă faceţi alea, alea, vă acordăm sprijinul nostru", când alea, alea, nu întră în vederile lăcustelor portocalii? Ce este rău că a spus că nu vor "torpila" acţiunile guvernului dacă vor reduce din tăierile salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dacă vor da bani mai mulţi la cultură şi sănătate, dacă vor asigura alegeri corecte? Oricum, nu luaţi drept bun ce scriu eu, fiindcă am impresia că înot împotriva curentului ...
    ALM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule ALM,
      Dumneavoastră, eu, X, Y, unii adică, au văzut pumnul de fier în mănuşa de catifea, batjocura fină şi toate alea. A fost un discurs construit exclusiv pentru urechile lui Ungureanu, fine şi ele. L-a plesnit rău, admit.
      Dar restul lumii, printre care jurnalişti specialisti în comunicare, au văzut numai mănuşa de catifea.
      Ponta a uitat că se adresează nu numai şefului SIE devenit premier, despre care umblă vorba că ar fi extrem de inteligent şi mai umblă vorba că i-ar fi prieten, ci şi lui "Dorel", care poate ar fi votat împotriva lui Băse, deci cu USL, dar dacă "ăsta", Ponta, pare că se dă cu Băselu, atunci "Dorel" mai are o soluţie: votează cu partidul de televizor, PPDD.
      Dacă lui "Dorel" nu i-a fost foarte clară fraternizarea lui Ponta cu duşmanul, au avut grijă analiştii politici şi tocşoiştii să-l lămurească.
      Dacă azi dimineaţă ar fi început un sondaj de opinie, am curajul să spun că USL-ul a pierdut câteva procente. Puţin peste marja de eroare, dar a pierdut.

      Nu înotaţi împotriva curentului, doamne fereşte! Să vă fac o mărturisire-compliment: pe blogul lui Theo, dacă am ceva de zis, zic, fără să citesc comentariile altora. Dar dacă dumneavoastră aţi postat un comentariu, îl citesc. Fiindcă merită!

      Ștergere
  8. Varianta de fabula amintită în postare, pe care o știu eu, are chiar morala că, odată intrat în excrementele vacii, este bine să taci din gură și s-ar putea să scapi cu bine din încercare.

    Ceea ce s-ar potrivi și mai bine parabolei cu domnul Ponta cel vorbăreț.

    Pentru că, în fabulă, era vorba despre o păsărică ce a cântat foarte frumos, dar atunci când nu trebuia și a sfârști tragic.

    Și domnul Ponta a ținut cel mai bun discurs auzit vreodată în Parlamentul României, numai că, față de temă și momentul ținerii acestui discurs, este mai mult decât evident că nu trebuia să spună nimic, adică să tacă și chiar să nu fie în sală.

    Dar domnul Ponta a vorbit! Și a mai vorbit și pe un ton umil, tânguitor și cabotin. Probabil că a dorit ca acest ton să fie o ironie fină la adresa adresantului Ungureanu, dar nu i-a ieșit decât o rugăminte repetată până la exasperare să fie ascultat de „domnule prim-ministru-desemnat”.

    În plus, ținând discursul acesta magistral, a reușit să creeze confuzii extreme în rândul tuturor celor care l-au ascultat, indiferent de „culoarea politică”.

    După care și-a cerut scuze că a s-a exprimat eronat și că nu a vrut să zică ce a zis.

    În concluzie, eu, ca cetățean român, îl consider pe domnul Ponta victima proverbului „fiecare pasăre pe limba ei piere” și nu mai contez pe domnia sa să fie vreodată revitalizat sau reinventat, pentru a-i acorda încrederea mea.

    RăspundețiȘtergere