miercuri, 1 februarie 2012

TREI ANI

Ce ştie să facă un copil de trei ani?
Ştie să facă la oliţă şi să nu mai facă pe el.
Ştie să nu vrea, seara, să adoarmă, până nu-i spui o poveste. Apoi, să nu adoarmă, dacă i-o spui, gândindu-se la ea. La trei ani, finalurile de poveste sunt discutabile. Se pot inflama, ameliora, repara, transformându-se în “va urma”.
La trei ani, dacă tata n-o iubeşte pe mama, eşti distrus. Sigur că ei, mama şi tata,  nu ştiu că tu ştii. De aceea trebuie să-ţi petreci timpul printre păpuşi, căluţi şi ursuleţi, cu toată dăruirea, ca să nu-i mâhneşti şi mai tare, arătându-le că tu deja ai înţeles, şi te cufunzi în tăcere şi în jucării de pluş, pentru ca ei să-şi rezolve problema, fără să te mai aibă şi pe tine pe cap.
O, dar dacă se iubesc, dacă simţi tu asta, lumea e fără de măsură şi tu poţi scotoci liniştit în pod, în cutiile în care nu ai voie, pentru că, atunci când te vor descoperi asupra faptei,   tata o s-o ţină pe mama de umeri şi, înainte de-a te certa şi pedepsi, o s-o pupe amuzat, în dosul urechii, iar pe tine o să te certe mai puţin, fiindcă deja eşti amănuntul simpatic ce trebuie mânat la culcare, cu sau fără de poveste citită.

Prieteni, gara pentru noi împlineşte mâine 3 ani.
E prematur să analizăm dacă ştie să facă la oliţă, fiindcă e mereu înconjurată de prieteni binevoitori care o lasă să facă unde vrea ea.
Dar, dacă cineva are vreo idee şi doreşte să-i croiască un drum în viaţă, e invitat să ia cuvântul.

Deocamdată, însă, zic să-i urăm “La mulţi ani!”…  

12 comentarii:

  1. Pe de o parte, e limpede ca stie - si face - la olita. Pe de alta parte, ar putea sa ude si canapeaua; la urma urmei, mama nu se supara!
    Deocamdata, e bine. Stii cum e: bloguri mici, griji mici. Dar sa te vad eu, duamna, cind o face 13. Cind or da tircoale fel si fel de cheferisti nespalati si netunsi p-aci, de-o sa tremure inima in tine. Cind o sa plece la un ceai cite doo luni de zile. Cind o sa te intrebe ce vrei sa stii despre sex. Cind o s-o surprinzi fredonind melodia aia cu mesaj ECO "Mai avem nevoie si de iarba". N-as vrea sa te spariu, ci doar sa te previn dinainte, sa stii si tu la ce expectatii (na, c-am dat-o!) sa te astepti!
    Dar pina acolo mai ie! Deocamdata, io va zic la amindoo LA MULTI ANI! Si la cit mai multe tejeveuri, rapiduri, orientexpresuri si regio. Plus sageata capitanului Ion. Aia albastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Augustine? Care e masculinul de la Gară?
      Că e mult mai simplu să ai băiat! :))

      Ștergere
    2. S-o-ncrezi tu, ca-i mai usor! Pai sa-ti spuie Augustin ce facea baiatul lui la 3 ani:
      Il asezam pe olita in mijlocul bucatariei, cu toate jucariile in jurul lui, ceea ce transforma operatiunea in cel mai grozav moment de dixtractie al zilii, si lungea evenimentul la nivelul orelor.
      E drept ca, la final, trebuia sa prezinte rezultatele muncii sale, un fel de decont al timpului acordat.
      Cum de fiecare data avea niste dialoguri absolut spumoase cu fiecare jucarie in parte, uneori cedam tentatiei de a asculta la usa bucatariei si de a ma strimba de ris.
      Intr-o zi, insa, am surprins finalul unui monolog care m-a marcat profund:
      "N-am ce face! Trebuie sa fac caca, DAR NU FAC TOT!! Si, mai tirziu, mai fac o data!"
      Daca te pune dracu sa spui ca seamana cu mine ...
      Cit despre intrebarea ta, raspunsul (cred ca) este: garou-garou!

      Ștergere
    3. Nu, nu seamănă cu tine... Seamănă cu mine!!!!! Exact aşa procedam şi eu la 3 ani, dar nu făceam nimic. Îmi vedeam de joacă, pedepsită la oliţă. :))

      Ștergere
  2. Imi place Gara, Renata draga si as vrea sa faca zilnic la olita ca sa plec eu (un marfar gol ce nu descarca mai nimic aici ) cu zambetul pe buze ori cu hohote de ras care-s mai terapeutice decat pastilele de suplimente alimentare.
    La multi ani Garii si Sefului !

    RăspundețiȘtergere
  3. Gării, la mulţi ani! Şefei de gară, la multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Elisei
    Doamnă,
    Gara, şef'sa, impiegaţii, hamalii... toţi, la dispoziţia dumneavoastră!

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin, mulţumim frumos şi te aştptăm cu drag pe-aici, până tăiem tortul miresei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Renata, daca nu descarc, macar plec incarcata :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elisa, ce vrei să zici? Tu furi ceva din Gară, când treci pe-aici?! :))

      Ștergere
  7. La multi ani!!!!!
    theodora0303

    RăspundețiȘtergere