miercuri, 8 aprilie 2009

CTP vs. "mulţi, dar proşti"

În editorialul din 11 martie a.c., intitulat „Cretineţi şi gurnalişti”, domnul Cristian Tudor Popescu a ţinut morţiş, încă din prima frază, să facă din cei câţiva sărăcani cu duhul şi cu preocupările care i se adresează pe forumul domniei sale cu „Cetepulea”, formatori de opinie. Adică, a decis apriori că toţi ceilalţi cititori ai textelor sale, netuitorii, vezi bine, fiindcă cei care cumpără ziarul pe hârtie n-au habar de ce se întâmplă în subsolul virtual al articolului, subscriu cu mintea şi inima personale la această imbecilă şi neruşinată schimonosire a poreclei „CTP” şi s-a repezit să le altoiască un „stimaţi cretini ai netului”.

Dacă m-am supărat?
Fireşte că m-am supărat. Nu atât pentru insulta în sine, (consumator exclusiv de presă on line, m-am simţit aruncată fără drept de replică în oala cu cretini), cât pentru investirea cu pondere a unei grămăjoare de anonimi care se cred tare spirituali că-l pot jigni suburban, de la umbra nick-ului folosit.

Mai că uitasem incidentul, au trecut nişte săptămâni, anumite situaţii din real m-au obligat să trec printr-un test psihologic, cică nu sunt cretină, am dovada pe hârtie, parafată.

Şi aseară iar vine CTP-ul, la televizor, să sublinieze conceptul de „formator de opinie” al unuia despre care nu ştiu dacă l-a făcut „Cetepulea” vreodată, dar a făcut altele mult mai rele, unul care ocupă locul doi în clasamentul popularităţii, la „Zece pentru România”.
Respectivul stă acum la puşcărie 29 de zile din varii motive mai mult sau mai puţin serios argumentate, dar unul dintre ele e tocmai acesta, că ar fi formator de opinie, după cum opinează doamna judecător în sentinţă.

Cum între calibrul ălora care-l strigă pe Cristian Tudor Popescu – „Cetepulea” şi al celui care şi-a re-format Maybach-ul cu ranga eu nu văd nicio diferenţă, mă întreb dacă cineva, CTP-ul, doamna judecător, alţi analişti ai fenomenului „formator de opinie” şi-au pus problema despre a cui opinie e vorba în propoziţie?
Opinia de Zăbrăuţi? Opinia galeriei steliste? Opinia câtorva zeci de înfometaţi, neştiutori de carte, cărora o bancnotă de o sută de lei le schimbă viaţa pentru cel puţin două ceasuri în prima cîrciumă?

Că justiţia i-a dat câştig de cauză iar Lăpuşneanului – „Proşti, dar mulţi”, parcă nu e treaba mea.
Dar nici chiar CTP-ul nu s-a încumetat să schimbe, măcar experimental, ordinea temenilor în celebra replică.
Când, vreodată, cineva o să încerce, riscând să treacă de pe poziţia de ipotetic formator de opinie, ceea ce jurnalistul este, la aceea de inamic public numărul 1, decretând simplu, elitist şi antidemocratic „Mulţi, dar proşti”?

Ca să avem şi noi, ceilalţi, cei mai grei de modelat la opinie, măcar pentru un ceas în viaţă, propriul nostru „formator de opinie”?

3 comentarii:

  1. Domnul Cristian Tudor Popescu – formator de opinie? – recidiveaza iar recidiva il imbatraneste, batranetea neinsemnand neaparat intelepciune.
    Orice-ar spune, oricum s-ar imbraca, nimeni nu-i poate lua marelui jurnalist talentul de scriitor, stiinta scrisului, dar, pentru ca intotdeauna exista un dar si alt dar, eu cred ca placerea jocului – in limita unor reguli, desigur – inseamna tinerete dincolo de etate.
    Domnul Cristian Tudor Popescu, in trening sau geaca, a fost un Mircea Badea (formator de opinie?) al jurnalisticii romanesti de dupa ’90, a placut tocmai pentru ca a jonglat cu limba romana, a scos jurnalismul din limba de lemn. Acum se otaraste pentru ca a fost contrazis, se arata oparit de un atac la tricou si ataca la baioneta, ca la Oituz, in izmene, dar isi inveleste manerul in catifea rosie.
    Dupa ce ani de zile a produs pamflete gustate de noi, prostimea, de noi, cretinetzii, mi se pare aiurea-n tramvai sa se lege acum de cineva care joaca pe sticla, intr-un alt gen de pamflet, rolul baiatului de Salajean-Ozana, Policolor.
    Ori, marele jurnalist, dupa ce-a stat cu burta pe teoria hazardului si pe teoria masurii, dupa ce-a jucat guie cu politicienii, nu mai are nici un haz cand refuza jocul, isi ia mingea si pleaca, pentru ca acum o zi n-a fost pus in echipa castigatoare la hotii si vardistii iar astazi portarul din echipa adversa a venit cu papion.

    Bordelezu

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos şi complicat comentariu, Borde!
    La Sinteza zilei, acum vreo două seri, profesorul Teodorescu, cel care are un doctorat în manipulare, zicea aşa: că să pui tărăşenia în cuvinte simple, cum ar gândi prostimea s-o enunţe, sieşi, ca s-o înţeleagă...
    CTP-ul a venit în trening la o emisiune şi Badea s-a luat de el.
    Ei, ăsta e enunţul brut.
    Enunţul nuanţat e că CTP-ul a mai venit şi altădată îmbrăcat nonconformistic la televizor, da' nu intra în conflict cu bunul gust. Adică bluza aia "de firmă", şi dacă ar fi costat cât o aripă de Maybach, era urâtă ca porcul şi CTP-ului, uscăţiv cum e şi palid, îi venea "ca pe gard".
    Eu, cu puţinul instinct feminin pe care il posed, mă încumet să afirm că CTP-ul, cînd s-a văzut cum arată pe sticlă în trening bicolor, s-a înfuriat şi, neputând să dea timpul înapoi ca să-şi tragă un sacou, s-a năpustit asupra lui Badea, care remarcase primul şi apăsat, stridenţa, disonanţa şi nepotrivirea vestimentară.
    Drama acestui episod (uite că şi detaliile conţin drame), este că un Vasilică de pe stradă n-a mai apucat nimic din vorbirea CTP-ului, a rămas în memorie doar cu povestea "treningului nepotrivit".
    Păcat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Principessă,

    Nu te cred, Vasilică nu e aşa de prost, o demonstrează existenţa a aproape 40 000 de vizitatori unici, de până acum, care au citit articolul domnului Cristian Tudor Popescu, prin ceea ce unii dintre aceştia au scris în cele 530 de comentarii, başca milioanele de accesări ale articolelor mai vechi scrise de susnumitul.
    CTP e un brand care nu are nevoie sa fie rebranduit.

    Bordelezu

    RăspundețiȘtergere