vineri, 24 aprilie 2009

Ouăle moale

Pe principiul “Vă plac peştele?”, mă gândeam să aduc un damf de aer proaspăt pe-aici şi să scriu ceva “drăguţ” ( mă înnebunesc după cuvântul ăsta), ceva, nu contează ce, totul e să pun titlul potrivit şi anume “Ouăle moale”.

Asta, ca să rămân în atmosfera post-pascală şi în spiritul fibro-sticlo-turistic exprimat printr-un ou recordman, care, deşi nu te duce cu gândul la Începutul Lumii şi la Brâncuşi, te înfiorează viguros la vedere, el reprezentând începutul turismului cu patalama, adică ştiinţific, într-o ţară ca a noastră, de cânt şi voie-bună, unde teama că ar putea intra în Parlament numai cântăreţi de manele, de arănbi şi stivuitori de tocşouri n-a putut fi înlocuită decât de regretul că n-au ajuns asemenea artişti să ne conducă, fiindcă, iată, s-au ales tot vechii saltimbanci, iar dintre ei, acum ca niciodată, doar aceia despre care te întrebi cu îndreptăţită groază, dacă nu cumva eşti tu nebun de legat, sau încă nu te-ai trezit în dimineaţa asta şi continui să visezi că te-ai trezit, că te-ai spălat pe ochi şi pe dinţi şi-ai pornit să dai piept cu o nouă zi, când de fapt, cum spuneam, tu încă dormi, visezi şi-ai întârziat la serviciu.

Să admitem, că cineva accesându-mi blogul, citeşte fraza mamut de mai sus şi zice la comentarii “Baţi câmpii!”

Abia-l aştept pe curajos!
Să zică!, fiindcă am răspunsul pregătit. L-am smuls din noianul de idei şi teorii cu care doamna primă-turistă a ţării brenduieşte şi rebrenduieşte zona, până când va deveni limpede ca lumina zilei cu ce i-am putea atrage pe turiştii străini aici. Cu sloganul “Romania – Zidul Morţii Bunului Simţ”.

Dar iată extractul de udrism:
“Toate drumurile care s-au făcut până în prezent în România s-au făcut la iniţiativa actualului preşedinte, Traian Băsescu, pentru că şi drumul rapid spre Moldova, cât şi o porţiune importantă a autostradei Soarelui s-au făcut la iniţiativa lui Traian Băsescu”

Ce zici domnu’ accesator de blog?!
Cine bate câmpii?

Vasăzică nu e destul că s-ar putea umple capitala de reumatici în căutarea apelor termale pierdute, nu ajunge că acolo unde lipsesc indicatoarele turistice se poate planta o măsuţă cu produse tradiţionale româneşti, nu e suficient că tocmai am priceput ce noroc pe capul nostru – drumurile cu gropi vor fi anume conservate aşa, pentru efectuarea căruţo-turismului şi, dacă într-adevăr până în 2013 numărul vizitatorilor străini ar putea scăpa de sub control, crescând cu ŞAPTE LA SUTĂ, există opţiunea sau măcar certitudinea că puţinii kilometri ai AUTOSTRADEI Soarelui, intacţi acum, vor putea fi redaţi gropăşniciei fie pe cale naturală, cu ajutorul condiţiilor meteo, fie artificial, cu picamărul…

Brusc, trebuie să digerăm treaba asta. Până acum era Preaîmpuşcatul primul “ceva” al ţării, de la şoim la pensionar, da’ uite că n-a apucat. Abia uitasem de el. Şi vine doamna Udrea şi-l înstăpâneşte ea pe Actualul, şi peste ctitoriile trecutului.

Păi altfel cum să înghit afirmaţia “Toate drumurile care s-au făcut până în prezent în România s-au făcut la iniţiativa actualului preşedinte” ?

A, ştiu cum: pe nemestecate, ca pe “ouăle moale”.

7 comentarii:

  1. Bati campii... :)))
    (sa te auzim)

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))
    Nu zic nimic! N-am nimic de zis. Mă uit în jur şi nu-mi vine să cred ce se întâmplă. Mă întreb dacă persoana care mi-a inspirat postul, "doamna", că nu e chiar orice persoană, împreună cu amicul său de la Cotroceni (nu ştiu cum se zice corect: amic sau ama...?) mai au timp să observe că România e, totuşi, încă locuită. Deşi se depun toate eforturile spre a o goli.
    Mie îmi displace să mă fac de râs. Dar mi se întâmplă câteodată. Atunci am un sentiment de jenă, fac ceva... îmi cer scuze, încerc să repar proasta impresie pe care am creat-o...
    Dar când altcineva, fără să-mi ceară aprobarea, mă face de râs în mod sistematic, şi eu n-am cum să mă sustrag acestei imagini, mă umplu de furie. Mai ales că ne face de râs pe toţi. Nişte zeci de milioane.

    De-aia sunt aşa pornită împotriva ei, nu fiindcă e ea blondă, tînără, proastă, plină de bani şi de tupeu şi ministreasă pe deasupra.

    Aia cu "abia aştept să apară un curajos să-mi spună că bat câmpii" a fost aşa... un fel de capcană. Să văd dacă provocarea funcţionează.
    Şi-a funcţionat!

    Acum poţi să intri iar să semnezi altfel decât anonim.
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zi bună să ai.
    Renata, dacă ai să faci o analiză nepătimoasă, ai să îţi dai seama că doamna Udrea are un excelent traseu politic. Permanent ascendent. În afară de momentul "Suedia", în care a greşit în faţa unuia care, deşi lucrează la un post tv. care avea legături cu CNN, habar nu avea ce reprezintă iniţialele...C N.N. (cum se "traduc").
    Doamna Udrea a devenit cunoscută grţie d-lui Băsescu.
    A avut o ascensiune rapidă în propriul partid, bazată mai ales pe potenţialul financiar de care dispune.
    Apoi, de-odată, devine interesantă d.p.d.v. politic. Să ne amintim când, deşi i se pune în mână "oul fierbinte" de la filiala PDL Constanţa, d-na Udrea reuşeşte să se impună şi să dea afară o conducere locală ingrată.
    Îşi asumă, apoi, nişte ipostaze care doar nepricepuţilor într-ale politicii li se pot părea înjositoare şi care, deşi îi crează o imagine execrabilă la nivel de fason mass-media, îi aduce un mandat de parlamentar (nu ştiu exact dacă de deputat sau de senator) într-un sector dintr-un Bucureşti în care mulţi se credeau invincibili şi s-au trezit dând rasol.
    Capătă apoi un minister care pare inventat expres pentru o blondă (proastă şi cu bani. sunt gata să scriu "sic!", pentru că nu este corect acest atac la persoană) şi,... minune, din cea mai "cenuşăreasă" persoană din guvern, doamna Udrea devine atât cea mai vizibilă (cea mai mediatizată) cât şi singura care chiar are REALIZĂRI în activitatea ei.
    Nu cred că trebuie să mai enumerăm iniţiative marca E.Udrea. O face destul mass-media, în termeni asemănători celor mai "coloraţi" din postarea ta.
    Îmi pare nespus de rău, însă nu sunt de acord cu contestatarii doamnei Udrea. Dimpotrivă, cred că doamna Udrea ar trebui încurajată şi lăudată atât pentru parcursul ei politic cât şi pentru realizările pe care le-a avut în calitate de ministru.
    Un ultim gând: deşi nu i-aş permite unei fiinţe ca doamna Udrea să se aşeze vreodată la masa mea (pe considerente de incultură), trebuie să spun că nu cred că există cineva în România care din punct de vedere al propriilor realizări în beneficiul ţării poate să îşi permită să critice activitatea doamnei ministru.
    Apropo, s-au decernat premiile Pulitzer... ai auzit tu ceva despre vreun gazetar român? Nu?! Atunci de ce se exprimă "găozarii" şi "tonomatele" atât de mult şi, mai ales, atât de convinşi că şi ştiu ce spun-scriu?!

    Cât despre anonimi, mai bine...lipsa. (feţişoară galbenă râzând)

    Zi bună să ai, Renata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Erată:
    Îşi asumă, apoi, nişte ipostaze......., îi ADUC un mandat...

    Nu aş lăsa-o să stea la masa mea pe considerente de incultură. A MEA (incultură) (feţişoară galbenă cu obrăjorii roşii de ruşine).

    RăspundețiȘtergere
  5. Quasi,
    România ar putea trăi din turism. Restaurând existentul, nu născocind categorii noi.
    Cu preţuri de Grecia şi servicii de Turcia, România n-ar mai avea bătăi de cap pe litoral.
    Ce-avem noi şi ăilalţi n-au?
    Tekirghiol. Nămol. Mâncare ecologică cu specific românesc, dacă vrem.
    Deltă.
    Săpânţa.
    Muntele Găina.
    Babele.
    Transfăgărăşanul.
    Caraimanul.
    Omul.
    Piatra Craiului.
    Muntele Ucigaş cu prăpastia lui.
    Sărbătoarea numită "Luminaţie", care e mai frumoasă decât orice foc de artificii, fiindcă în spatele fiecărei lumânări care pâlpâie, în umbră, e un suflet de om care nu se vede, dar există, altfel n-ar fi avut cine purta lumina aceea...
    Să te prindă ploaia la Zărneşti, Quasi... Să-ţi iasă cabanierul în cale cu un prosop, o ţuică şi-o ciorbă fierbinte. Să adormi într-un pat cam tare, mirosind a lavandă şi-a muşeţel, în aşternuturi cam băţoase. Să începi să visezi sub prăvălirea de ape cereşti, o noapte întreagă. Şi abia când se luminează de ziuă să vezi buchetelul de flori de munte, într-un pahar de apă, lăsat pe masă de o mână nevăzută.
    E doar o zecime din brandul nostru de ţară.
    Dar cine face vizite de documentare, umblă în tenişi albi, nu în cizme de pisică în cizme.
    Ştie cum miroase mierea şi cum trozneşte pâinea neagră.
    Nu caută atracţii închipuite în zone fade, doar cât să mai participe la un chiolhan politic şi la o baie de mulţime.

    Udrea - traseu politic ascendent?
    Poate! În lumea de vinilin şi silicon...
    Dincolo, în pădurea de brazi care scapă tăierii şi rămâne să măsoare timpul în cercuri, Udrea nu e decât o paţachină ajunsă, printr-un mecanism atît de uzitat, încât teamă mi-e că în viitor, parvenirea va trebui să inventeze alte metode de-a străluci.
    ...Eu tot mai cred că ai glumit, Quasi!
    Seară bună şi ţie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Una din calitatile blondei de la turism, e ca "nu raspunde la provocari". N-am inteles exact ce inseamna asta, e nesimtire sau este o atitudine matura din punct de vedere politic? Mi-aduc aminte ca nu s-a grabit niciodata sa le ofere satisfactie barfitorilor, preferind tacerea, eleganta sau poate vinovata (?!), in locul replicilor taioase sau a dezmintirilor vehemente. Poate de aici si impresia de "blonda proasta", nu? Oricum ar fi, in cele din urma apreciez atitudinea asta, indiferent care sunt resorturile ei intime.
    Altceva ma dezamageste in schimb pe mine, renata si altceva nu inteleg eu. Nu inteleg incrancenarea ta si a altora, patima asta obsesiv-bolnavicioasa dusa pana aproape de ura, fata de Traian Basescu. Ca de altfel si fata de toti cei apropiati lui, fie ca sunt familia lui, rudele, prietenii, consilieri sau simpli sustinatori. O sa intreb simplu si banal: cat de mult rau v-a facut omul asta, cu ce-a gresit atat de tare pentru a merita atata ura si dispret? El si toti cei din jurul sau? Din ce va alimentati isteria asta? Ce-ati fi dorit sa fie la Cotroceni? O Joanna d'Arc? N-o sa fie niciodata asa ceva! Nu va inteleg! Reactiile voastre sunt disproportinate si n-au deloc de-a face cu un principiu comun oricarui intelectual; acela de detasare obiectiva fata de subiectul in cauza. Nimeni nu mai poate fi obiectiv cand e vorba de persoana lui Traian Basescu. L-ati luat drept model in viata, v-ati dorit sa fiti ca el si acum v-a dezamagit? Iar pentru asta simtiti nevoia sa va razbunati, indiferent cum? Ati ajuns sa radeti de complexele fizice ale unui om (e vb de Boc) si sa-l "gustati" pe Mircea Badea!!! Oricine va mangaie idiosincrasiile devine rapid prietenul vostru. Si asta doar pentru ca-l injura pe Basescu, nu conteaza daca are argumente sau nu, daca e articulat logic sau bate campii. Atitudinea este singurul lucru care conteaza. Si atitudinea este contra, deci e de-al nostru. I s-a ridicat valul si a vazut adevaratul chip al dictatorului, al odiosului carmaci si-a prea imbuibatei sale familii. Argumentele logice nu conteaza, de dovezi nu-i nevoie, a spus-o X si stim noi ca asa e, doar nu mai suntem atat de naivi sa credem ca nu... s.a.m.d.
    In sfarsit, gata... M-am infierbantat, imi cer scuze! M-am vrut sa ofensez pe nimeni, doar simteam nevoia sa spun lucrurile astea.. cu glas ceva mai apasat. Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic, in final fiecare vede realitatea prin prisma sa si respect lucrul asta. Singura problema ramane, repet, necesitatea unei minime detasari fata de un loc cu un orizont atat de limitat: scena politica.
    In rest, s-auzim numai de bine! :)
    H2d

    RăspundețiȘtergere
  7. H2d, vă salut!
    Mă bucur să vă văd aici, deşi nu ştiu cine sunteţi, adică ce nick foloseaţi altădată.
    S-o luăm bătrâneşte...
    Poate că Udrea nu e proastă. Proştii nu reuşesc să-şi atingă ţelul. Greşim mereu numind proşti, persoane mediocre profesional, care se percep disproporţionat, au senzaţia că pot mai mult, că li se cuvine mai mult etc...
    Şi dacă în meseria lor nu pot ajunge mai la vârf, există întotdeauna cealaltă meserie - Politica, unde, pe măsură ce respecţi regulile jocului, te dezbraci de principii, minţi mai cu naturaleţe, poţi urca în schemă.
    Udrea se comportă ca şi cum România ar fi un deşert pe care vrei să-l transformi în zonă turistică. Ignoră ceea ce deja există şi îşi propune lucruri noi dintr-un calcul simplu: la sfârşitul mandatului va spune că nu a apucat să facă nimic fiindcă n-a avut timp.
    Ţara asta are potenţial turistic, o bază deja există, trebuie construit pe existent. E suficient să schimbi calitatea serviciilor şi să faci o ofertă de preţ de bun simţ şi România ARE TURISM.
    Mi se pare absurd să alături cuvântul eleganţă numelui Udrea. Fie şi numai pentru costumaţia cu care şi-a început activitatea de ministru.
    Cu prima ocazie am să pun pe blog imaginea ei în prima zi de minister: cizmele cazac, peste genunchi, accesoriu vestimentar specific prostituatelor profesioniste. Dacă prin absurd, una dintre cele din urmă ar ajunge o "doamnă", primul lucru pe care l-ar face ar fi să-şi dea foc la vechea garderobă.
    În ceea ce-l priveşte pe Băsescu... L-am votat, ca pe ceea ce am crezut eu a fi răul mai mic. Mă sperie însă prin înclinaţia spre totalitarism şi atunci, firesc, ii văd toate "bubele". Nu-l urăsc, fiindcă ura e un sentiment profund, serios, cu consum energetic, exact ca şi iubirea. Să zicem că îl dispreţuiesc, pentru că foloseşte dublul standard. Şi pentru cabotinism.
    Boc... Boc e scund. Nu mă deranjează. Tatăl meu avea doar 165 cm. Era un tip curtat de femei şi nu se ridica pe vârfuri în poze.
    Aşa că nu pot, sincer, că consider că Boc are handicapul înălţimii, dar el aşa consideră.
    Dacă un ciclu de şedinţe la psihoterapeut l-ar ajuta să-şi învingă complexul, nu ştiu ce tratament i-ar trebui ca să nu mai dea ordonanţe de urgenţă înainte de-a calcula efectul lor.

    RăspundețiȘtergere