duminică, 26 iulie 2009

Jocul de-a Dumnezeu

Doi evrei deştepţi (iertare pentru pleonasm!) şi ginecologi pe deasupra şi-au pus palma streaşină la ochi şi au făcut privirea roată căutând un sa(i)t fără câini unde să-şi profeseze meseria cât se poate de avangardist.

L-au găsit imediat, pe www. romania.org , unde zice “Take a virtual visit to Romania and you'll be left amazed” . Asta cu “left amazed” e pentru lefteri.
Aceşti doi domni nu s-au mai uitat nici în stânga, nici în dreapta odată ajunşi cât se poate de real în cătunul numit România şi s-au apucat, cu bani, de făcut bani.
Poate că la un moment dat, prea ocupaţi cu donatoarele de ovule sau prea strâmtoraţi de întreţinerea celui Lamborghini, au omis să doneze ce era de donat la pliculeţ către instituţiile statului abilitate să dea autorizaţii de funcţionare şi să oblăduiască ce nu poate fi autorizat şi s-au pomenit săltaţi de mascaţi.

Mascaţii nu ştiu ei prea multă genetică, aşa că s-au focusat pe căutat foloase necuvenite şi au holbat ochii, atât cât le permite cagula, în Lamborghini-ul Gallardo şi-n Mercedes-ul S Classe, de parcă n-ar geme drumurile noastre de ţară de trocuţe de-astea scumpe cu care se dau controversaţii oameni de afaceri.

Presa, la fel şi ea, stă prost la cunoştinţe despre genetica umană (nici nu-i de mirare, atâta vreme cât nu vei auzi un reporter la televizor spunându-i altfel obstetricii decât “obstRetică”) şi în loc să sucească pe toate feţele problema însămânţării mai multor femei cu ovule provenind de la o singură donatoare, fapt ce în viitor, ar scoate incestul de sub incidenţa păcatului şi l-ar vârî la “întâmplări neprevăzute”, stă să citeze ce zice presa israeliană.

Povestea asta, a fraţilor genetici neidentificabili care se pot întâlni, iubi şi face copii, doar acum pare o telenovelă SF.
În viitor ea poate deveni un motiv real de creştere a frecvenţei maladiilor genetice în populaţia umană. Costisitor de decelat si, probabil, tardiv.

Aşa că n-are nicio importanţă dacă te cheamă Harry, Enrique sau Ricky…
Jocul de-a Dumnezeu nu e nici prosemit, nici antisemit.
E doar periculos.

22 de comentarii:

  1. Societatea asta de mileniu trei e ca bolidul ala de-l pomeneai, fara sistemul de franare. Parca prea pornesc toate si nu le mai opreste nimeni. Ne temem din ce in ce mai putin, vrem din ce in ce mai mult. Ma linistesc oarecum la gandul ca undeva, candva, echilibrul se va manifesta din nou asa cum a facut-o de nenumarate ori.

    He, he! renata, ziaristii o mai dau si prin gropi, le scalda precum scalda ciobanii oile de raie. Nu mai departe decat atunci cand murise fetita aceea de trei anisori intr-un put, Val Valcu spunea ca oamenii nu-si mai fac fantani cu tuburi de diametru mai mare din cauza saraciei. Nu ar fi fost mai bine sa-si dea dumnealui acum cu parerea? Doar e medic. A scapat atunci un moment sa taca dracului din gura pentru ca dintr-un put de 18cm diametru poti alimenta cu apa trei sate de dimensiuni rezonabile.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  2. 'mneaţa, klaus!
    Echilibrul se va manifesta, nu zic nu, dar cu ce pierderi!
    Bătrânii nu spun că cineva are 3 copii, spun că Dumnezeu i-a dat 3 copii. La asta ar fi trebuit să ne gândim când ne-am apucat de însămânţări in vitro, la oameni. Apoi am sărit pârleazul, nu ne mai mulţumim cu fecundare artificială a propriului ovul, am trecut la mame purtătoare, la crescut în propriul uter copilul alteia, la complicat viaţa mai mult decât era...
    Toate astea o să ne coste.

    Cât priveşte pe dl. Vâlcu... e la fel de doctor cât e de doctor şi nea Ferrari,ăsta, de la Sănătate.
    Curios, şi pe mine m-a zgâriat la ureche afirmaţia aceea, cu fântânile...

    Uite şi-acum, de ceva vreme, auzi la ştiri că s-a mai depistat un bolnav de gripă porcină şi i se aplică în spital tratamentul antiviral.
    Ca şi cum există un antiviral de uz exclusiv spitalicesc, ţinut secret, pe care nu-l ştiu decât medicii de la contagioase şi reporterii tv, dar n-au voie să-i pronunţe numele.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Tratament antiviral, cica!

    Pai nu se trateaza simptomatic gripa? De imunizare nu prea cred ca poate fi inca vorba. Daca am inteles bine, o varianta de vaccin va aparea doar la toamna.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  4. Simptomatic la noi, la fraieri, cu antitermice, antiinflamatoare şi ceai de tei. Acolo, la ei, o fi altfel.
    Abia acum pricep eu de ce mi s-au deşteptat brusc pacienţii şi nu mai întreabă: ceva de răceală, aveţi? Acuma mă somează ştiinţific: un antiviral bun aveţi?
    Bine, nu-i mai puţin adevărat că i-a înnebunit tv-ul şi publicitatea de tot. M-a întrebat unul dacă am pastilă de-aia care umblă prin corp. Sigur că da! Nurofenul nu lipseşte niciodată.

    RăspundețiȘtergere
  5. Revenind la subiect, uneori ma cuprinde teama. Nu stiu daca provine din inadaptarea mea la iuteala cu care totul se da peste cap. Manifestari conflictuale, gen iubitor de animale vs. profesionist imi dau mari batai de cap. Mai tin minte cand am auzit prima data de extragerea ovocitelor din vaca. Am realizat ca o fiinta vie poate deveni un obiect. Profesional vorbind, realizarea e extraordinara, presiunea de selectie nu mai era doar apanajul taurilor si, in consecinta, a crescut foarte mult (presiunea de selectie se refera la modalitatea cea mai eficienta de a obtine anumite caracteristici-in general productive- superioare in timp cat mai scurt). Mai pe inteles, daca din zece vaci-mame cu productii de 40l lapte(cantitatea de lapte e caracterul genetic urmarit) puteai obtine zece vitei/an, acum poti depasi o suta prin insamantarea embrionilor in mame purtatoare. Concluzia: vaca o poti mulge in doua feluri :(.
    Oricum, noi consumatorii avem vina noastra: sa fie cat mai ieftin.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-e teamă că ne-am jucat prea mult de-a Dumnezeu.

    Mi-e teamă că până şi selecţiile operate asupra unor soiuri de plante sau animale, ne-au făcut robi propriei noatre trufii, ca să nu mai vorbesc de modificarea genetică ce se strecoară tot mai periculos şi tot mai perfid în viaţa noastră.

    Cel mai mult mi-e teamă de răzbunarea delicatului ADN.

    Tăcuta spirală dublă, care atrage ca într-un vârtej ne-viul pentru al transforma într-o efemeră existenţă, s-ar putea dovedi mai puternică decât bicisnicia umană.

    Teribilul, îngrozitorul Krakatoa, a fost învins de tăcutele fire de iarbă!

    Detunătorul atol Bikini, în trufia lui sinistră, a fost învins de chiar victimele pe care le-a creat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema nu e a posibilului incest(probabilitatea fiind extrem de redusa) ci pe de o parte posibilele consecinte asupra sanatatii donatoarelor carora li se recolteaza ovocite prin strapungerea peretele ovarian; interventia se face mai des decat este permis iar donatoarele nu sunt suficient de bine informate . Iar pe de alta parte, cum bine spune ElZap, genetica s-ar putea intr-o buna zi razbuna creind niste monstri .
    Si ca sa nu ma dezmint : stirea a facut prima pagina in presa straina acu' vreo 10 zile(mai exact cand tipa anca mica : "ovociteee vand":);de-abia acu ti-a parvenit?

    RăspundețiȘtergere
  8. Tu chiar crezi ca autoriratilor, ziaristilor, etc, le pasa in tara "land of choice"?E tarimul unde totul e posibil , fara intrebari, fara etica, fara constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  9. S-o luăm pe rând...

    klaus,
    mai ţii tu minte când eram noi tineri şi citeam genetică pentru admitere, cum scria acolo, că într-o bună zi, genetica umană, ca un mic bisturiu precis şi deştept, va tăia de colo, va crossing-overa dincolo şi va vindeca maladiile genetice?
    A făcut-o?
    Nu prea am ştire de aşa ceva.
    În schimb la plante şi animale aceeaşi inginerie a scos numai soiuri "valoroase", ardei cât bostanii, piersici epilate, cu gust de prune,tot felul de minuni cu mare potenţial mitogenetic (poate spun o prostie, dar eu aşa cred), în curând vacile vor da laptele gata praf şi găinile vor naşte cum visa Cristoiu, pui vii. Iară noi înghiţim toate chestiile astea şi scriem pe micul ecran că fumatul dăunează grav sănătăţii. Salamul, nu. Para aia care stă de 2 luni în frigider, de zici că-i de ceară, nu. Doar piramidonul şi tutunul ne fac rău.

    ElZap,
    Ca orice personaj dotat cu memorie şi inteligenţă, tăcuta spirală ADN se răzbună.
    Chiar şi în clipa asta. O agresezi? Te ţine minte şi te plesneşte când ţi-e lumea mai dragă.


    Anonimului meu comentator...
    Femeile donatoare sunt bombardate cu hormoni ca să le crească productivitatea de ovule la hectar.
    Asta nu li se comunică. Nu merită. Sunt nişte biete victime colaterale.
    De subiectul ăsta ştiam din presă de mai bine de 10 zile.
    De fapt, de subiectul ăsta ştiam de mai bine de câţiva ani.
    Am aşteptat să tragă cineva semnalul de alarmă în presă, altfel decât măsurând ecartamentul Lamborghiniului, altfel decât justificându-se că, deşi nu e antisemit, parcă însămânţările astea pe furiş nu pot să ne aducă cine ştie ce bucurii în viitor. Am aşteptat să strige cineva, ţărăneşte, băăă, dacă nu înţelegeţi ce se întâmplă, măcar scrieţi că vă depăşeşte problema... dar nu s-a întâmplat.
    Toate anchetele şi articolele legate de Sabyc se opresc la BANI. Câţi bani au câştigat ăia din comerţul cu ovule. Nimeni n-a scris - cum e, dom'le, să nască o blondă cu ochi albaştri un bebeluş oacheş, cu părul creţ? Nu va fi ăla un copil iubit cât un "decreţel"?
    Le faceţi fetişcanelor de 9 ani vaccinul antiPV.
    Ca să nu facă un cancer de col. Dar cu donatoarele astea de ovule, care se vor canceriza fără HPV, din pricina tratamentelor hormonale, ce faceţi?
    Am scris de povestea asta când mi s-a părut mie că ştiu ce să zic.
    Nu-i mai bine aşa?

    Mihaelei Petrescu..
    Exact de asta mă tem: că vom deveni un laborator de experimente de toate tipurile.
    Un fel de Buchenwald.
    Din pricina sistemului care ne guvernează.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-e teamă că mecanismele acestea ce ţin de naştere şi viaţă să fie mult mai complicate decât o banală spirală dublă.

    Jucându-ne de-a Dumnezeu, s-ar putea ca ele să recurgă la o memorie ancestrală, proclamându-şi dreptul de a fi ce vor ele să fie, nu ce vrem noi să le facem să fie.

    S-ar putea ca acele creaturi "bonsai kitten" să îşi amintească cum că ele ştiu să prindă şoareci, nu să stea închise într-un recipient de sticlă spre a-l ferici pe creatorul lor uman.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ok, hai sa incercam sa privim toate aspectele problemei. Toate marile descoperiri au generat o rezistenta acerba din partea societatii la momentele respective. Nu mai departe netul. E acelasi mecanism prin care noi, cum sa-i spun? :) socializam, sau copii ajung pe situri porno. Nu vi se pare ca exista mereu doua fete ale problemei? Pana la urma fiecarei probleme ii corespunde o rezolvare, e adevarat cu potential dramatic mai mare sau mai redus. In anii 80, interferonul era mai scump ca aurul de cateva sute de ori. Acum e mult mai scazut, poate ne ajuta renata cu valoarea, si asta mai ales datorita ingineriei genetice.
    Ce ma deranjaza mai mult este incercarea unora de a induce in eroare societatea, aceste actiuni avand de cele mai multe ori un scop foarte bine definit:banul. Poate ar trebui sa luptam si pentru introducerea unei materii noi in scoala: Cum asimilam informatia?

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  12. În mod normal, klaus, exact ăsta e scopul facultăţii: te învaţă să asimilezi informaţie, s-o cauţi în cărţi, în tabele...
    Să nu iei totul de bun, să nu înveţi pe dinafară.

    Nu cât costă interferonul e interesant, ci care este raportul între binele şi răul pe care îl face...
    Nu există leac fără risc.
    Riscul e calculat. Niciun producător de leac nu doreşte să vindece ceva. Toţi vor să amelioreze şi-atât. Explicaţia stă în cuvântul BANI.
    Citeşte printre rânduri un DMF de moleculă terapeutică şi vei vedea că moleucula respectivă nu face altceva decât să facă loc pe piaţă altor câtorva surate noi.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Klaus
    Fără să am nici cea mai vagă pregătire în domeniul geneticii, mi se pare totuşi forţată comparaţia între internet şi ceea ce s-a întâmplat la Sabyc. Progresul medicinei nu are nicio legătură cu periclitarea sănătăţii donatoarelor, prin prelevări repetate de ovule, nici cu posibilele cazuri de incest semnalate de Renata, din care pot rezulta copii cu probleme genetice. Cred că riscurile de incest sunt mai mari decât bănuieşte @Anonim. Este foarte posibil ca multe dintre paciente să fie prietene şi să vină împreună, iar copiii pe care îi vor naşte în urma tratamentului să ajungă şi ei prieteni.
    Faptul că un doctor face prelevări multiple de ovule de la aceeaşi persoană, deşi ştie la ce riscuri o expune, nu prea seamănă cu accesarea repetată a internetului, ci mai curând cu experimentele lui Mengele.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Florian
    Acolo nu era o comparatie cu situatia relatata de renata. Era o incercare de a scoate in evidenta ca in orice lucru aparent rau exista si un bine.
    In alta ordine de idei, cum poti spune despre avort ca face mai putin rau decat o absorbtie de ovule. E interzis avortul? :) Consangvinizari exista oricum, eu stiu doar vreo trei cazuri de verisori de gradul doi casatoriti.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  15. Da' despre donatorii de sperma ce ziceti ? Copilasii zamisliti astfel nu sunt tot frati?

    RăspundețiȘtergere
  16. Good point, 20:16, good point! :)

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  17. Dintr-o donare de spermă se fac mai multe inseminări?

    RăspundețiȘtergere
  18. @Klaus
    Din ovulele recoltate de la aceeai persoan nu ies veri de gradul doi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Erată: de la aceeaşi persoană

    RăspundețiȘtergere
  20. @Florian

    Nu stiu exact cum se procedeaza in cazul oamenilor. La animale sperma se dilueaza si se imparte in doze.
    In genetica, 50% bagaj de informatii comune(consagvinizare) nu-ti da comfortul sangelui proaspat, cum nu-ti da nici 25%.
    Nu stiu , am senzatia ca dialogul curge intr-o directie gresita :).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  21. Domnilor,veri-s veri şi fraţii, fraţi!
    În mod normal/legal, din fiecare probă prelevată , spermă sau ovule, se face o singură inseminare.
    Consangvinizarea animalelor e un procedeu prin care se "cultivă" o anumită trăsătură, utilă. Dar animalele consangvine sunt mul mai debile fizic decât corciturile. De pildă, au un sistem imunitar inferior. Se îmbolnăvesc mai uşor.

    Cred că Florian are dreptate. Cunosc o femeie care s-a supus fertilizării in vitro cu propriile ei ovule însă, şi sperma soţului ei. Cel puţin aşa indică fotografiile copilului! :)
    A rămas prietenă cu încă două femei care se supuneau aceloraşi proceduri. Copiii lor se întâlnesc periodic şi se joacă împreună fiindcă ele se întâlnesc.

    RăspundețiȘtergere