luni, 20 iulie 2009

Petrecerea

Hălci vesele de slană se agită pe sub pulovere…
Probabil că filmul e de iarna trecută. Asta indică şi decoraţiunile de staniol: că era iarnă.

Vă daţi seama?
Cineva aşteaptă de astă iarnă să obţină postul de şef al farmaciei spitalului Colentina şi nu reuşeşte. Cine ştie câte manevre a încercat, până să recurgă la filmuleţ şi să-l “ Pac!”, la răcnetul televiziunilor.

Televiziunea n-are habar cine răspunde de femeile astea care şi-au ales acum douăzeci şi ceva de ani o meserie frumoasă şi curată, parcă anume făcută pentru ele şi deranjează fără rost Direcţiunea Spitalului, Primăria, Ministerul Sănătăţii, când primul drum era colea, pe lângă Armenească, la sediul Colegiului Farmaciştilor.

Nu ştiu ce m-a scârbit mai tare: că, vreau - nu vreau, sunt colegele mele?

Acel “Fată, face spumă!” ? “Fată!”…apelativul cocălăreselor.

Hiperurbanismul semidoct al şefei care declară la telefon “Mai mult de o sticlă de şampanie nu cred că am servit vreodată!”?

Că televiziunea pune imediat botul la haidiridame cu madame,dar niciodată, niciodată nu va da curs unei anchete despre ce medicamente se scot pe condică din farmacia spitalului şi unde ajung ele, de fapt, în loc să ajungă la patul bolnavului?

Asta ar fi ceva complicat, cu bătaie lungă, cu deranj mare în Ministerul Sănătăţii, şi-n alte foruri abilitate să se ocupe de binele cetăţeanului.

Văd a treia oară miniproducţia video şi realizez cu uimire că toate cucoanele astea, şaisprezece, cum spunea şefa lor, circulă cu RATB-ul. Fiindcă pe una n-am văzut-o să bea suc şi nu şampanie.

Aşa că sugerez jurnalistului căruia i s-a părut interesant să dea la ştirile de azi o întâmplare care s-a produs acum câteva luni, să se adeseze şi Brigăzii de Poliţie Rutieră. Şi care farmacistă filmată acolo e conducător auto, măcar o lună să nu mai fie. Asta ar necesita câteva mici investigaţii în plus, dovezi că la sfârşitul petrecerii doamnele posesoare de maşini s-au dus acasă ţinându-se de covrigul personal, dar merită încercat.

Nici un efort nu e prea mare, atunci când vrei să umpli programul de ştiri cu neştiri.

12 comentarii:

  1. Acum ce să zic...

    Aşa-i când inviţi la petrecere pe cine nu trebuie. Oare cine lipseşte din cadru? Eu cred că el avea şi camera de filmat.

    În altă ordine de idei, mi-a plăcut melodia (min. 3:19), numai că e o problemă cu versurile. Sunt puţin modificate. În varianta originală ele sunau cam aşa:

    „Dacă apa din fântână
    S-ar preface-n vin Cotnar
    Aş lăsa limba română
    Şi m-aş face Fântânar.”

    Eu n-aş mai adăuga decât ceea ce e de adăugat:

    „Măgarule, unu la purtare şi zece pentru epigramă!”

    Habar n-am dacă ultima replică ar trebui adresată reporterului sau lui Azur.

    Să le întrebăm pe farmaciste?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba poate ca asazisa stire are de-a face cu faptul ca farmacistii de spital sunt extrem de nemultumiti de grila de salarizare .
    Cine ar avea interesul sa-i puna cu botul pe labe ?
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  3. Ajutooor!
    Renata vino repede in academiatacuta, Borde se iubeste cu Mura si pe mine ma trimite la peshte !! / anca mica

    RăspundețiȘtergere
  4. ElZap, totul e o porcarie. Daca te duci in Primarie, in Trezorerie, in orice Minister vrei tu, inclusiv la Sanepid de vreun sfant, Craciun, Paste, vezi spectacolul asta. Paranghelia de birou.
    Cat de mare trebuie sa fie criza de stiri, ca sa iei o vechitura s-o faci "hot"?
    Cineva voia sa dea in cap cuiva. Pare-mi-se ca nici n-a reusit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca zici tu ca arde, trec, anca mica!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu-i normal nici ce fac d-nele dar ce mai e normal in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Citind rândurile Renatei, primul impuls a fost să nu postez niciun comentariu, ca să nu o supăr. Pe urmă m-am răzgândit, gândindu-mă că poate am interpretat greşit mesajul articolului şi că autoarea îmi va face cuvenitele îndreptări. Aşadar:
    Sărbătorirea unui coleg sau a unui eveniment la locul de muncă este un obicei împământenit şi absolut benign, dacă se desfăşoară după orele de program şi dacă nu degenerează în orgii bahice, bătăi sau destrăbălări de natură sexuală. Cred că acesta este şi punctul de vedere al Renatei, din moment ce apreciază că filmul prezentat de Antena 1 este o neştire.
    Dacă vom conveni că afirmaţia de mai sus este corectă, cred că discriminările de orice fel nu sunt normale. Bun, supraponderalii care îşi agită hălcile de slană în ritmuri neadaptate corpolenţei lor sunt dizgraţioşi. De acord, limbajul impregnat de incultură ne oripilează. Dar obezii lipsiţi de decenţă şi inculţii au voie să participe şi ei la sărbătorirea unui coleg? Nu înţeleg legătura dintre evenimentul în sine şi aspectul fizic sau nivelul de cultură al participanţilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Florian, poate că ai dreptate. Pare că sunt răutăcioasă şi fac discriminări.
    Să clarificăm lucrurile...
    N-am nimic cu supraponderalii/supraponderalele. Am ce am însă cu nesimţirea, cu nepăsarea faţă de aspectul tău exterior, cu agresarea ochiului celorlalţi prin adoptarea unei îmbrăcăminţi MULATE, atunci când nu te mai afli în categoria "ce-i frumos, şi lui Dumnezeu îi place!" Defectele fizice, dacă nu pot fi îndreptate, pot fi măcar estompate.
    Aceste femei sunt dizgraţioase nu pentru kilogramele în plus, ci pentru faptul că performează un fel de exhibiţionism al Urâtului, că această nepăsare faţă de propriul lor aspect se reflectă şi în mentalitate, în comportamentul faţă de semeni etc... cred că înţelegi ce vreau să zic.
    Exact aceste purtătoare de kilograme în plus, lipsite de inhibiţii şi necomplexate fizic (bravo lor!)sunt primele care măcăne când văd pe stradă o femeie tânără, frumoasă, cu o fustă mini. Dacă e uşor imoral să expui publicului în mod exagerat o talie subţire, zero burtă şi nişte picioare de vis, atunci e cel puţin la fel de imoral să obligi acelaşi public să-ţi numere rândurile de şuncă de pe abdomen, într-o scârboasă încercare de-a părea sexy.
    În acest context cred că am dreptul să nu-mi placă ce văd, fără să dau pe nimeni afară de la petreceri.

    În problema cu incultura, lucrurile stau puţin altfel. Protagonistele filmului erau nişte "doamne farmaciste". Cum mişti în front, cum îţi dau cu diploma în cap. Păi dacă e pe-aşa, atunci n-au voie să se exprime ca nişte piţipoance, cu "fată!", să nu le mai aud zicând "am servit o prăjitură", şi "ghiuvetă", că-mi vine să le iau la bătaie, fiindcă-şi fac breasla de râs. Şi, automat, şi pe mine.
    În rest, mulţumesc pentru comentariu!
    Cu tine, mă "cert" oricând cu plăcere! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Sper că frumoasele tinere care îşi expun în mod exagerat talia subţire, picioarele de vis şi sânii provocatori (mi-am permis o mică adăugire), nu vor avea proasta inspiraţie să citească vreodată părerea Renatei, că ţinuta lor ar fi uşor imorală. Iar dacă totuşi vor ajunge pe aici, sper să nu se lase influenţate şi să înţeleagă că Renata o face doar aşa, ca să mă pedepsească pe mine că m-am legat de articolul ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Corect, Florian, deşi pe mine fetele frumoase nu mă deranjează, exprimam opinia unei anumite părţi a publicului stradal. Ba unele chiar imi plac teribil! Ultima propoziţie e fără conotaţii sexuale.
    Acum aştept un comentariu la ultimul meu paragraf. Să vedem cum închidem ochii la verbul "a servi", atunci când nu ne referim la chelner, ci la cel care mănâncă sau bea.
    Să vedem cum scăpăm de sentimentul de penibil în asemena situaţii. Când vine un prof.dr.cercet.gr.II la un dineu şi te întreabă: "Mai serviţi?"

    RăspundețiȘtergere
  11. Am toată admiraţia pentru cei care, pătrunşi de apelul prezidenţial întru sporirea tagmei ospătarilor, şi-au mai adăugat o meserie în CV. Iar un prof. dr. cercet. gr. II îşi dă seama imediat când cineva este nu numai mesean, dar şi ospătar, că nu degeaba a învăţat atâta carte.

    RăspundețiȘtergere
  12. E-atât de cald, încât îţi dau dreptate! :)

    RăspundețiȘtergere