duminică, 11 iulie 2010

Cotele Apelor Răurilor

O elevă, după ce a picat BAC-ul:
“S-au strîns câte trei sute de mii (lei vechi,n.m.) de elev şi comisia nu a avut bunul simţ să ne asigure nota 5”.

Vlădescu, făcând pe adevăratul ministru de finanţe, responsabil, onest, pus în slujba naţiei, cu orice risc:
Am fi putut să minţim încă şase luni, să vedem ce se întâmplă…” .

Băsescu, vizitând sinistraţii din Moldova:
Nu mint doar miniştri, secretari de stat, ci mint şi oameni obişnuiţi.”

După cum vedeţi, Cotele Răului au ieşit din matcă, dar nimic nu se întâmplă.
Ne aflăm unde eram.
În faţa deşertului, aşteptând, grupaţi şi tăcuţi, o Călăuză.

Presa Mogulilor, care ne-ar fi mâncat pe pâine cu Sare şi Poştă, se mulţumeşte cu o dietă uşoară, de vară, condimentată la limita sălciului, cu citate ca cele de mai sus.
Le pune pe tavă, le ornează, ni le serveşte. Nu le înghiţim acum, le mâncăm mîine. Sau la anu’.
Ni le prezintă şi trece mai departe, pândind Cotele Apelor Dunării, care s-au transmis timp de cincizeci de ani la ora 11:50, în română, franceză şi rusă, cu speranţa că fiecare sat înecat, îl îngroapă pe Băsescu.
Sub auspiciile acestei impresii, au organizat un teledon intitulat, eroic, “Apele trec, România rămâne”.

Normal era să se cheme “Apele trec, Băsescu rămâne”.
Uluitor, el rămâne tocmai acolo unde apele cresc şi îneacă aşezări omeneşti.
Rămâne ca cel căruia i se cere, timid, ajutorul, dar i se strânge mâna cu obedienţă, aproape că i se pupă, fiindcă românul nu are multă carte, nu ştie ce-i aia smerenie şi ce-i umilinţă, crede că-i totuna, el ştie una şi bună – capul ce se pleacă, găseşte ceva boabe de ciugulit dintr-o palmă.
Nu contează a cui. Poate fi şi una care cu dosul loveşte prietenos, - dar să se simtă şi cu faţa se lipeşte de cealaltă palmă, a rugăciune: Doamne, dă-MI! Mie, Mi. Pe Mine, Mă.


Ieri seară, pe un oarecare blog, al unui oarecare important jurnalist revenit din vacanţă, pe lângă zeci de oarecare cititori, grăbiţi să-i ureze bun venit acasă, un oarecare “mihai”, nepoliticos cu stăpânul blogului, se mulţumea să noteze:

“Noutati: Preturi in piata din Dorohoi: Pateu=1 leu,Conserve=1 leu,Paine 1kg=1 leu.Pacat de gandurile si ajutoarele de omenie.Si aceste ajutoare ar trebui regindite si gasita o modalitate ca ele chiar sa foloseasca celor care au nevoie de ele.”

După ce l-am citit, m-am gândit că numele corect al teledonului ar fi fost “Apele trec, SISTEMUL rămâne” .

Şi, cine ştie, poate scădeau cotele apelor Dunării şi ieşea o mare de lume la “Kilometrul Zero”, care cu pături, care cu pateuri, care cu furci, care cu topoare...

18 comentarii:

 1. Da,oamenii de rind mint, politicienii mint, ministrii mint. De-aia avem presedinte: ca sa fie in tarisoara unul, macar unul, care nu minte.
  Si nu minte, saracu'! El doar hahaie! Ca de-aia avem presedinte! Ca sa fie in tarisoara unul, macar unul ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce să zic? Despre situaţia de la noi, desigur.

  1.
  Exemplele pe care le-ai ales reflectă atitudinea oamenilor în faţa unui sistem în care domneşte fărădelegea.
  Atunci când cineva ştie că nici nu va fi recompensat dacă are un comportament cel puţin acceptabil, şi nici nu va fi aruncat după gratii dacă jefuieşte, ucide sau minte, se orientează. Încearcă să supravieţuiască într-un sistem al fărădelegii. Trist este că nici nu poţi fi cinstit. Selecţia funcţionează. Cel ce nu poate apuca, conform noilo criterii, moare. Ar fi trebuit să fie invers. Asta este însă de domeniul trecutului.

  2.

  O masă de oameni nu poate fi condamnată pentru greşelile ei, atunci când am fost toleranţi atâţia ani.
  De ce să-i acuzăm că s-au beţivit? Li s-au oferit cârciumi.
  De ce să-i acuzăm că nu muncesc? Li s-au luat locurile de muncă. La ţară pământul este în paragină.
  Ţăranii primesc tot felul de pensii de supravieţuire. La treizeci de ani, un bărbat ia bani pentru "alăptarea copilului". Pe urmă face altul. Şi o ţine aşa până la bătrâneţe.
  De ce să acuzăm elevii că dau mită? Li e cere. Trebui să vină la meditaţii acasă.

  Noi am stricat o generaţie. Asta-i mult mai rău. Până reintră în matcă, mai e nevoie de două generaţii.
  Cei ce îşi zic fermieri, produc atâta cât să-şi asigure metresele locale, sau să-şi astâmpere alte vicii. Pentru atâta este suficient chiar dacă scoate a zecea parte din cât se scotea înainte de 90.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi-aş permite şi eu o concluzie-titlu: APELE TREC, (ŞI) PĂCATELE (TOT NESPĂLATE) RĂMÂN.

  RăspundețiȘtergere
 4. Augustin,
  Am observat şi eu că de la o vreme el nu mai minte.
  Fiindcă nu mai are a se teme. Nu-i mai pasă. Nu i se poate întâmpla nimic. În sfârşit, ţara pare să semene cu un vapor. Căpitanul e comandantul suprem. Nu trebuie să fie iubit. Doar temut.
  Singura noastră grijă ar trebui să fie amărâta aia de Constituţie. Să nu se atingă de ea. Să nu-i vină rândul şi a treia oară, fiindcă cred că nu mai apucăm să vedem Răul, episodul trei.

  RăspundețiȘtergere
 5. Renato, daca am reusit (pe blogul meu) sa fac o gluma intr-atit de proasta incit sa te fi suparat cit de putin, promit sa ma duc sa m-ascund in paduri si sa ma salbaticesc, asteptind sa-ti treaca. Cu singura speranta ca vei intelege ca n-am vrut!

  RăspundețiȘtergere
 6. ElZap,
  Sunt câteva lucruri despre care nu putem vorbi. Pur şi simplu, nu putem! Am fi imediat acuzaţi de comunism.
  Poporul ăsta e încă neevoluat. Nu-i prieşte exerciţiul democratic.
  Eu, dacă aş fi o zi preşedinte :)))))) , aş ridica dreptul de vot celor care nu ştiu să scrie şi să citească. Doar atât!
  O, ai vedea sate întregi care n-ar avea treabă cu alegerile, grămezi de Dorei care şi-ar vedea de berile lor, că n-au dreptul să se atingă de ştampilă...
  Şi o sumedenie de parlamentari actuali, plus EBELE lor, ar fi liberi ca paserile cerului, în duminca votului. Evident că n-ar putea fi într-o mie de ani, reprezentanţi ai poporului.
  Pe urmă lucrurile s-ar îndrepta, încet-încet.

  RăspundețiȘtergere
 7. Bună varianta ta, Florin.
  Dar nimeni, te asigur, nimeni n-a dorit să-şi spele păcatele la inundaţiile astea. Dimpotrivă, toţi au dorit să şi le sublinieze, ca pe faţete valoroase ale personalităţii lor politice.
  Băsescu - un mârlan, Udrea - o ţoapă, Boc - un imbecil.

  RăspundețiȘtergere
 8. Augustine, Augustine...
  Noi doi avem o problemă de comunicare.
  Să facem un pact: eu, dacă mă supăr moderat, fac scandal. Dacă mă supăr rău, tac definitiv asupra incidentului şi devin extrem de politicoasă.
  Ţi-am răspuns pe blogul tău. Nu m-am supărat! :)

  RăspundețiȘtergere
 9. @renata

  Faci tu asta?
  Păi, dacă-i dai la o parte pe ăi de n-au carte, vor năvăli alţii în loc.

  Va veni intelighenţia.
  Nu ţi se par că-i auzi ciorovăindu-se în anticameră?

  Democraţia fără justiţie, umblă de capul ei prin târg şi oferă plăceri pe gratis.

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu cred ca ne mint mereu, nimic din ce afirma nu mai este adevarat, iau niste decizii pe genunchi si apoi se razgandesc.

  RăspundețiȘtergere
 11. ElZap, dacă tot m-ai stârnit...
  Aş face asta la prima oră. Decretul despre ridicarea dreptului de vot neştiutorilor da carte.
  La nouă m-aş prezenta în Parlament. Le-aş da extemporal, să scrie după dictare. Ceva uşor, scurt. De pildă: "Lua-v-ar alţii locul, membri de partide, cu creierul cât nuca!"
  Sunt sigură că ăia care ar reuşi că pună cratimele unde trebuie, care n-ar muta al doilea "i" de la "alţii" la "membri" şi n-ar scrie "creer", ar fi atât de puţini, încât parlamentul n-ar rămâne unicameral, ci s-ar transforma într-o bucătărioară. Probabil că Roberta ar scrie şi "nuca" cu k de la kilogram şi fără "a", ca pe mess. În felul ăsta ea s-ar evidenţia cumva la antiperformanţă şi-aş păstra-o la personal auxiliar, menajeră.
  Cu miniştrii ar fi uşor! O singură întrebare. Răspunde corect, rămâne. Greşeşte, pleacă împreună cu tot ministerul, până la ultima dactilografă, plătind ultima agrafă de birou care a costat mai mult ca în librăriile "Diverta".
  În felul ăsta intră bani la buget.
  O să zici că "şi dacă răspunde bine?" O să fac în aşa fel încât orice ar răspunde, va fi eronat.
  S-o luăm pe doamna Udrea. Întrebare: Cine a sculptat Sfinxul şi Babele? Dacă zice "Brâncuşi", e mâncată. Dacă zice "Vântu'", idem, fiindcă e un răspuns tendenţios.
  Până la amiază fac curat.
  Apoi te invit la masă, la clătitele ancăi mici. Dacă sunt cum le zvoneşte ea de bune, o punem ministrul sănătăţii. :)
  Apropo: tu ce portofoliu vrei, în ziua când voi fi eu preşedinte? :)))))

  RăspundețiȘtergere
 12. Dragă "societate",
  Cum, graţie răspunsului pe care i l-am dat lui ElZap, mă aflu în plin delir creator, sunt tentată să te numesc preşedintele tuturor televiziunilor române, fiindcă foloseşti sintagma "făcut pe genunchi" - corect! - şi nu "făcut pe picior", cum se practică în media, azi.

  RăspundețiȘtergere
 13. @renata

  Eu mă mulţumesc cu puţin spre deloc.

  Acum...
  E drept că un ministru trebuie să ştie ceva carte, dar baiul e că sunt lucruri pe care nu trebui să le ştie. Să fure, de exemplu.

  Ia bagă şi testul cu punga cu galbeni.

  RăspundețiȘtergere
 14. Doamna prim-ministrĂ... ăă, pardon... doamna preşedintĂ, având î-n vedere că mă ştiii de mult ma-r interesa funcţea de ministru a futurismului fincă îi domeniu meu fortuit. Ştiu şi cine a scluptat pă alea doo: Dali. Doa-r ştim cu toţiii ce lini erecte deseniază pă asfalt.

  PESE: Sper că am întrunit sufrageriile pentru postu carel solicit.

  RăspundețiȘtergere
 15. Excelenţei Sale, Domnului Florin Matei, Ambasador al României pentri O ZI, Oriunde, în Univers.

  Domnule Ambasador,
  Vaş oferi funcţia de ministru de iesterne, dar protocolu' îmi impune, precum citiţi, să numesc o vacă pe funcţie. Ca unic ambasador însă, aveţi posibilitatea să faceţi ocolul pământului în dooşpe ore, noaptea puteţi să o petreceţi în Tai-landa sau în orice salon de masaj care aduce cu respectiva ţară, pe care nu trebuie chiar s-o tăiaţi în lung şi-n lat, că nu v-a făcut nimica.
  Vă asigur că oriunde ve-ţi fi (pun aici cratima de la vacă, să iasă per total, corect), o să vă simţiţi în altă lume, poate chiar în altă galaxie, ceea ce vă îndreptăţeşte la titulatura de Ambasador Universal.

  RăspundețiȘtergere
 16. ElZap,
  nu ştiu testul cu punga de galben, ştiu cu găleata de portocaliu.
  Totuşi, fiindcă vă văd nepriceput în arta furării, zic să luaţi Finanţele, Drumurile, Podurile şi toate Parcările Dali, să vă faceţi mâna. Un clondir de alb, să trageţi linii pe carosabil, vă dă chiar domnul Dali, că n-o fi pictat cu tot! După specializare, vă dau şi Vama. Acolo e nevoie de profesionişti. Întrebaţi-l pe Henri Rousseau, care tot din vopsele a făcut carieră!

  RăspundețiȘtergere
 17. Ei, vezi, renata, ce uşor am găsit calea de a traversa SISTEMUL deşertic? Fără ghidul providenţial recomandat de Lăzăroiu.

  RăspundețiȘtergere
 18. Florine,
  ...şi doar într-o zi!!!

  RăspundețiȘtergere