miercuri, 11 august 2010

O ţară avem, şi p-aia o împărţim cu alde Băsescu şi alde Bichir

Ieri, în Moldova ex-inundată, o doamnă jurnalist de la presa locală a vrut să-i ia un interviu lui Băsescu. Până la urmă lucrurile s-au petrecut exact pe dos.
Femeia a făcut faţă cu greu interogatoriului prezidenţial.
De fapt, n-a izbutit să răspundă decât la prima întrebare – „Dumneavoastră cum vă simţiţi ca român, în general, în ţara dumneavoastră, vă simţiţi bine?", însă răspunsul ei a fost greşit.
A zis că se simte “Relativ”. Nu e chiar de condamnat.

Dacă zicea “Nu, rău!”, o îmbulina cu Băsescu, la cât era de pornit, pentru că părea trecută demult de prima tinereţe şi ar fi fost umilitor să-şi ia vreun dos de palmă peste falcă, în văzul tuturor şi cam prematur, fiindcă nu s-a dat încă sentinţa în speţa “M-o fi înjurat copilul, mi-o fi făcut ceva…”.
Dacă zicea “Da, bine!”, ar fi enervat pe toată lumea, că minte, pentru că se vedea clar cât era de timorată, numai bine nu se simţea.

Până la urmă i-a spus preşedintele cum trebuia să se simtă: FOARTE BINE şi s-a dat de exemplu pe sine, cum se simte el, în ţara lui - foarte bine.


Eu nu mă simţeam nici bine, nici rău, mi-era doar cald, până când a intervenit din studioul Antenei3 un jurnalist bucureştean, licenţiat în filologie şi teologie ortodoxă, om cu masterat în comunicare şi doctorand în teologie, unu’, Florian Bichir, care a zis, referindu-se la colega lui din Moldova: “Bătrâna putea să răspundă că se simte ameţită, îmbalonată…”

Ei, abia când l-am auzit pe părintele filolog şi ziarist, mi-am dat seama cum trebuie să mă simt: ruşinată.

17 comentarii:

 1. intrebare: cate guvernuriboc poate nashi traian basescu?

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonimule, ce fel de răspuns vrei?
  Presupun că unul sincer. La halul în care suntem, câte vrea el. Poate ajunge o Şeherezadă a guvernelor Boc. O mie-şi-unu.

  RăspundețiȘtergere
 3. Doamna mai în vârstă (că bătrână-i Pădurea Neagră) ar fi vrut, săraca, ca noi să simţim că ea-i îmbăţoşată (nu îmbalonată, popă incult!). Din păcate pentru vârstnica parteneră de dialog a preşedintelui, eu, unul, n-am simţit. Am văzut, în schimb, cum, sireaca, s-a fâstâcit ca o fată mare în faţa aplombului băsescian şi a dat-o, repejor, la întors.

  Cât despre simţirile neaoşe ale Celui Reales De Popor, dă-mi voie, renata, să aştern alăturat o epigramă care defineşte un făţarnic:

  ,,Zic că poate fi oricine,
  Deştept foc sau nătărău,
  Care nu se simte bine,
  Dacă nu te simţi tu rău!''

  RăspundețiȘtergere
 4. batrana e o plangacioasa. ea nu stie ce e viata grea de presedinte , cum e sa-ti zgarii urechea la iesirea din piscina. in ciuda necazurilor pe care le are ,basescu e adevaratul patriot, cel care sufera pentru toti nerecunoscatorii ignoranti care nu-i apreciaza sacrificiile si devotamentul...

  liviu

  RăspundețiȘtergere
 5. Epigrama e foarte reuşită, Florine.
  Sireaca doamnă în vârstă m-a speriat. Vasăzică există unii la care vechimea în câmpul muncii brăzdează doar faţa şi atât?!
  Unde e experienţa de jurnalist? Ce-ai făcut toată viaţa, ai luat interviuri puilor ieşiţi din clocitoare?!
  Numai că eu am fost cu mult mai blândă cu doamna asta în text, fiindcă m-am gândit că "în teritoriu" există presiuni de care noi poate nu ştim...
  Un pas greşit te poate costa locul de muncă şi, hai să fim cinstiţi, la vârsta doamnei jurnalist, exact asta îi trebuia, să fie pusă pe liber un pic mai devreme de pensionare, fiindcă s-a dat ea colţoasă şi deontoloagă cu Băsescu!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ah, asta mi-a plăcut, Liviu!
  Să înfrunţi în fiecare dimineaţă pericolul unui curăţat în urechi, după baia din piscină!
  Înţeleg că un preşedinte de ţară ca a noastră, pe lângă obraz gros, trebuie să mai aibă şi conduct auricular gros. Dar nu pentru beţişorul cu vată, ci pentru huiduieli. Aşa cred!

  RăspundețiȘtergere
 7. :))) Ăştia sunt dintr-aceia care citesc audio-bookuri şi acolo aşa e - "cinsăptămâniîmbalon"!!

  RăspundețiȘtergere
 8. off topic : doamna,nu aveti simtul umorului.deloc.

  RăspundețiȘtergere
 9. Cum??? Cum, Mădălina?
  Hai, te rog, dă-mi detalii! :)))

  Mai am "umpic" şi mor de curiozitate!
  Asta e un fel de "VENEA omoară pe SIRET"?
  sau "De din vale DERO vine"...

  RăspundețiȘtergere
 10. Domnule Anonim,
  Era cât pe ce să nu vă recunosc!
  Vă respect opinia. Purtaţi-o sănătos!
  Da' nu pricep de ce consideraţi "off topic" comentariul dv.? Mie mi se pare foarte la obiect!

  RăspundețiȘtergere
 11. da, exact cum zici, din sertar cu "venea omoară pe cine, pe siret" :))

  RăspundețiȘtergere
 12. Renato, Renato, am impresia (sau inpresia, ca tot am citit ce zicea Madalina)ca tu ne cam iei de fraieri. Adica cum (!!!) sa inparti(e bine?)tu o tara cu ala si sa nu se vaza nic? Ca altele au inpartit (hai ca ma-m invatat)mult, da' mult mai putin, si nici nu spui unde-au ajuns. Pai tu, daca chiar inparteai o tara ...

  RăspundețiȘtergere
 13. Augustine, Augustine
  Am înpărţit-o, dar n-am zis că în doo jumătăţi egale.Jumătatea care-mi revine mie e aia mai mică. Şi, ghinion, tot în asta văd că v-aţi (sau va-ţi?) înghesuit şi voi. (Cred că cel mai bine e waţi)...

  RăspundețiȘtergere
 14. Da, Mădălina, da' la viitor? Ştii cum e viitoru?
  În cazu' nostru este Noi ohm, voi 'oţi...
  Sau nu?!

  RăspundețiȘtergere
 15. Am vazut la televizor.
  Saraca femeie. Nu a indraznit sa ii spuna ca se simte RAU in tara ei. :(
  Nu trebuia sa fie pusa in situatia aia
  Acolo trebuia cineva indraznet capabil sa ia si o pumn in barba daca era necesar

  RăspundețiȘtergere
 16. Theo,
  ai remarcat şi modul nesimţit-băşcălios în care a asigurat-o la începutul discuţiei că n-are cum să-l enerveze. Adică în niciun caz una ca ea!...
  Pe mine m-a scârbit şi m-a înfricoşat. Nu se mai oboseşte să pară altfel decât bădăran.
  Pe principiul "Am cu ce, bă, am cu ce!..."

  RăspundețiȘtergere