luni, 17 ianuarie 2011

Domnul Peşchin

Domnul Peşchin e unul dintre cei mai dedicaţi crescători de albine şi unul dintre cei mai incomozi pacienţi pe care îi întâlnesc.  Vine cu o listă scrisă pe foaie de mate, dictează fiecare produs, îl suceşte pe toate feţele, se uită la concentraţii, se uită la ceas, fiindcă la trei are autobuz, face observaţii asupra informaţiilor din prospect, în cele din urmă îl vâră în sacoşă şi trece  la următorul.
Poartă cămăşi bej şi cravate cu dungi maro indiferent de anotimp, doar că iarna adaugă un fular în carouri pe sub haina de piele şi-l încurcă mănuşile care-i cad mereu pe jos.
Domnul Peşchin a predat maşini şi motoare navale până cu un an înainte de-a deveni student domnul Băsescu. În anul cu pricina, domnul Peşchin a fost numit în minister, iar domnul Băsescu a putut copia liniştit la examenul scris de maşini navale.
Aşa zice el, bătrânul Peşchin, că, dacă mai stătea un an în învăţământ, Băsescu rămânea să tragă barca pe uscat, fiindcă la el cădeau băieţi de amirali, un golan ca Băsescu n-avea cum să treacă.

Azi domnul profesor şi-a refăcut rezerva de vitamine, enzime şi minerale, s-a uitat la ceas, a văzut că mai are cinci minute rezervă şi a recunoscut că i-au tăiat zece milioane vechi din pensie, direct în cont, fără explicaţii.
E vesel cum e el de obicei, are o veselie care te scoate din fire, pe el îl amuză orice, mai ales Băsescu, al cărui  noroc s-a consumat demult,  în anul în care a dat examenul la motoare navale cu altcineva, reuşind să-l treacă,  iar anii ăştia,  de când s-a făcut preşedinte,  nu-s decât o capcană  care-l va ajuta să cadă şi mai de sus!
Domnul Peşchin îşi scoate fularul, îl  îndeasă în sacoşă -  e prea cald pentru fular, deşi e ianuarie -  şi aşteaptă de-a dreptul amuzat să-i vină înştiinţarea în scris  că i-a luat repetentul din pensie, ca să facă o plângere la NATO.  
Pentru că, mai zice el, în timp ce pare oarecum precipitat , căci nu i-a mai rămas decât un ceas până-i pleacă autobuzul, suntem singurii militari din NATO care au fost astfel batjocoriţi.

8 comentarii:

  1. Lumea e, uneori, ciudat de mica. Un precupet de grane pensionar se dovedeste a fi un fost marinar. Si ce credeti ca-mi povesteste? Cum ca ajungand in Singapore, capitanul cu unul Basescu, se ,,ofera" sa plateasca marinarii, nu mai stiu daca in avans, cu bani singaporezi. Parca tot ceva dolari. Da' mai ieftini. Paritate unu la unu :). Pe romani poate-i faci la alba-neagra dar nu la salar.
    N-au stiut ai mei ca al cu schimbu' va ajunge sa le taie din pensii. Cum nici domnul Peschin n-a mai ajuns sa-i ia compresia ,,remorcherului" Basescu. Un lucru bun tot a ramas: ambii au ce povesti si raman veseli... Pe mine asta ma doare al dracului de tare.


    klaus

    RăspundețiȘtergere
  2. Puşchin Traşcă ieri la Mordechai, Peşchin astăzi la Renata. Asta nu pentru că numele meu ar fi mai breaz!:)
    Renata, te rog, întreabă-l pe domnul Peşchin, atunci când mai vine cu lista pe la tine, cam câte albine creşte şi dacă vara nu are nevoie de cineva care poate să-i dea o mână de ajutor. Şi interesat doar de viaţa albinelor şi povestirile dumnealui.

    RăspundețiȘtergere
  3. klaus,
    veselia bătrânului ţine de un fel de seninătate şi "desprindere" de cele lumeşti.
    De la vârstă i se trage.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ifim,
    Al lui Mordechai semnează cu pseudonim, ca orice artist care se respectă. Cel puţin aşa cred. Nu-mi imaginez că aşa l-au botezat părinţii. Fiindcă dacă e aşa, o mulţime de lucruri devin explicabile. Cum ar fi talentul lui la scris.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine ca domnul Peşchin vrea sa faca plangere la NATO.
    Sa nu se lase :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Teo, n-aş vrea să fiu rea!
    Pe NATO o doare în bască de armata română!
    Astea sunt vise, tată, vise, de soldaţi bătrâni.
    Să reluăm subiectul Teo Peter ca să ne lămurim câţi bani dă NATO pe noi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai o leapşă ( în limita timpului disponibil) şi o nominalizare de la mine , cu baftă cu tot !

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulţumesc, Matilda!
    Eu, dacă era şi secţiunea asta, m-aş fi propus la "Blog cu cea mai ieftină cazare".
    Gratis!
    Să stai în Gară e gratis.
    Confortul şi-l face omul cu mâna lui. Sau cu tastatura, mai precis.

    RăspundețiȘtergere