sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Mi-e târşeală de ce-am scris

Atunci, când cu locotenetul din Piaţă… 
M-am găsit eu, mai deşteaptă ca ăia care l-au proclamat, simplu, erou, să-l declar victimă hăituită a mafiei din armată fiindcă  - asta încă mai cred – există o mafie şi în armată, ca în orice alt sistem.  Aşa mi s-a părut mie atunci, că omul se teme pentru viaţa lui şi s-a pus la adăpostul televiziunilor.
Dacă tăcea, erou rămânea.
Dar n-a fost să fie. Nici cu tăcerea, nici cu eroismul. 
A revenit, ca un pictor nepriceput, care nu simte când lucrarea e “gata” şi tot mai adaugă ici, o umbră, colo, un punct de lumină, până când se alege praful de artă şi te pomeneşti în faţa unui tablou oribil de frumos. 
Nu s-a mulţumit să rămână o pată de culoare kaki în mulţimea din Piaţa Universităţii. A venit cu propuneri concrete: dictatură militară pentru fix treizeci de zile, până se organizează alegeri libere,  timp în care, parcă, se declara stare de urgenţă şi se reinstaura monarhia. 
N-am înţeles dacă el conducea operaţiunile sau şef’su, Oprea, dar asta chiar nu mai are importanţă.
… Şi când te gândeşti că era cât pe ce să mă cert cu prietena mea, doctoriţa, care mi-a zis, de prima oară, că locotenetul pare a nu avea toate ţiglele pe casă!



10 comentarii:

  1. Nu-i bai, Re, se inatmpla la orice casa.
    Se insala chiar si cei care poarta dioptrii noi-noute:)
    Intrebarea cea fara de raspuns clar pare sa ramana asta:
    Ce revendica noii revolutionari din Romania in cazul in care au o definitie clara a ceea ce se numestre LIBERTATE?

    Definitia mea ar fi asta:
    Libertate=Bani.
    Nu vad pe aia satui sa iasa pe strada in ger, poate de la voi se vede...
    Nu fac alte speculatii si nici nu dau solutii de obtimnut libertate pentru ca nu le detin pe cele mai bune si sufar inca din pricina nestiintei mele de acum vreo cinspe ani...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neveule, cel mai proeminent strigăt al Pieţei e "Jos Băsescu!". E adevărat că unele realizatoare de emisiuni, în timp ce pe fundal se aude această scandare, zic: "După cum vedeţi, în Piaţă se strigă LIBERTATE"...
      Eu nu cred că Libertate=Bani. Siguranţă=Bani, poate.
      În afara gratiilor unei puşcării, adică în ceea ce numim generic libertate, fiecare om are propria sa viziune despre libertate. De-aici, şi necazurile! :)

      În Piaţă sunt şi oameni sătui. Nu ăsta e criteriul după care se strâng oamenii acolo. Se duc cei care cred în "efectul Pieţei". Aşa cum la biserică se duc cei care cred în efectul rugăciunii. Totuşi, există nenumăraţi oameni care cred în efectul rugăciunii dar nu calcă în biserici.

      Ștergere
  2. Văzându-l pe tânărul ofițer venit în fața reporterilor să își clameze dreptul său la exprimare liberă și la demostrarea susținerii răzvrătiților din Piață, mi-am zic că, în sfârșit, serviciile secrete au hotărât să testeze opinia publică pe subiectul implicării Armatei României în valul de contestații îndreptat împotriva Regimului Băsescu. Această părere inițială mi-a fost întărită de faptul că ofițerul în cauză se ocupă de protecția informațiilor clasificate în unitatea militară unde lucrează, deci era un apropiat al serviciilor de contra-spionaj din armată.
    Am ținut însă pentru mine această părere, pentru că nu vreau să pară o acuzație adusă unui om real, acuzație ce ar putea fi nedreaptă, deoarece este bazată doar pe ceea ce văd la televizor și pe ce mai zic unii și alții. Adică nu m-am situat nici în tabăra celor care au condamnat gestul locotenentului de a se afișa în public în uniformă, nici nu l-am trecut pe același locotenent în categoria eroilor neamului.
    Iată, însă, aici, o opinie care merită comentată.
    Dacă locotenentul n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Indiferent dacă a ajuns în Piață din convingere sau la ordin, el întruchipează exact lipsa de viziune a întregii Armate, pe care, la o adică, s-ar putea baza Poporul Român să îl „apere”.
    Da, lucrurile în Țară stau prost și merg într-o direcție dezastuoasă. Da, de vină este, cu siguranță, cineva din conducerea Țării. Da, chiar în fruntea Țării stă Băsescu și nu merită. Da, el este susținut de unii care sunt și corupți și ticăloși și, probabil, antinaționali. Deci, Băsescu și Guvernul Boc trebuie să plece! Și, mai departe?
    Eu nu zic să lăsăm tripleta BBB (Băsescu, Blaga, Boc) și dubleta AU (Anastase, Udrea) la „cârma” țării, că tot nu avem cu cine să îi schimbăm. Eu zic că atât Armata, cât și restul Poporului, trebuie neapărat să își formeze o viziune asupra viitorului Țării.
    Și mai spun că este extrem de bine că locotenentul nu tace, ci vine și ne arată golul imens care există în acest moment în mintea colectivă a nației, care gol se scurge, ca o bulă fatală de aer în sânge, și în brațul ei înarmat.
    Și mai zic că este bine că sunt puse în discuție tot felul de idei, ca cea cu dictatura militară sau regalitatea, pentru că numai așa, prin discuții, putem vedea cât de tâmpite sau geniale sunt ele. Așa că eu nu aș închide gura nimănui, nici măcar a celui care cerea „ieftinirea” și legalizarea drogurilor interzise. Orice idee este mai bună decât vidul...
    În schimb, aș deschide mintea oamenilor asupra ceea ce trebuie făcut, chiar acum, pentru a fi gata să le meargă bine, după ce acești 3B și AU nu vor mai fi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hari, cu fiecare zi care trece mi-e tot mai limpede că locotenentul nu e decât şoricelul de laborator. Încă nu ştim cine e "cercetătorul" care a pus la cale experimentul. Ori nu e prea iscusit şi a ales un cobai nepriceput care nu face faţă întrebărilor, ori e extrem de inteligent şi l-a ales intenţionat aşa.
      Îţi aminteşti povestea jurnaliştilor răpiţi? Cum au fost ei filmaţi cu o pătură pe fundal ca să nu se deducă unde sunt? Ăsta, locotenentul, avea într-una din intervenţiile televizate un decor pe fundal cel puţin la fel de ciudat ca pătura ostatecilor: un mobilier asemănător cu biblioteca rustică Bonanza, care se fabrica înainte de 89, numai că era foarte nou, aş zice nefolosit. Toate rafturile erau goale cu excepţia unuia, mărginit cu un gărduleţ de lemn, prin care se vedeau câteva vase mici, ornamentale. O vază violet fusese culcată în raft cu gura spre cameră. Dacă ar fi rămas în poziţie verticală, firească, s-ar fi văzut bine, fiind mai înaltă decât grădelele de lemn.
      Nu-mi amintesc absolut nimic din ceea ce a declarat/răspuns locotenentul în acel interviu, fiind foarte preocupată să înţeleg logica acestui detaliu vizual din planul îndepărtat: într-un loc care părea de o ordine şi o curăţenie de-a dreptul bolnăvicioase, un vas trântit neglijent, ca şi cum ar fi trebuit ferit vederii spectatorilor. De ce nu a fost eliminat din cadru înaintea filmării, dacă nu trebuia văzut? Ceva mai jos, două ceşti albe de cafea, cu gura în jos pe un şervet de bucătărie. Deci eroul se afla într-o bucătărie? Parcă zicea că stă la un prieten fiindcă se teme să stea acasă? Zicea că o maşină neagră îl filează. Vremea filajelor cu maşini negre a cam trecut. Dacă tot era urmărit, de ce să se fi "ascuns" în casa unui prieten?
      Şi uitea aşa, atenţia mi-a fost deturnată de la ce-a zis, la unde se află. Deşi l-am ascultat foarte concentrată! :))
      Înţelegi ce vreau să zic? Multă aţă albă. Parcă prea multă...

      Oamenii nu ştiu ce e de făcut DUPĂ ce pleacă BBB şi AU. Deocamdată nu ştiu nici dacă pleacă.
      Una dintre "hibele" pieţei e tocmai diversitatea de revendicări. Unele se bat cap în cap. Altele sunt ridicole. (Vezi "jos taxa auto!") De ce n-a venit nimeni cu o lozincă "Reducera TVA la alimente + medicamente"? De ce "Salvaţi Roşia Montana" şi nu "Salvaţi agricultura românească"? De ce nu "Reintroduceţi Legea 18, aia cu venitul ilicit"?
      Mult mai simplu şi mai eficient ar fi fost ca toată lumea să strige numai JOS Băsescu!" În felul ăsta nu mai erau obligaţi comentatorii şi analiştii politici să caute vreun "numitor comun".

      Ștergere
  3. Vai, dar nu trebuie sa-ti fie rusine de ce-ai scris!
    Voi toti sunteti niste stralucitori, exact ca locotenentu' asta cu privirea dusa.
    Sa traiti bine unii cu altii si haoles baoles!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Emigrant
      "târşeală" nu e chiar "ruşine". Dacă mi-era pur şi simplu ruşine, ştergeam postarea şi gata.
      Nu ştiu ce înseamnă "haoles baoles".

      Ștergere
  4. Nu trebuie să regretaţi ce aţi scris, v-aţi înscris în trendul general. Mai mult, nici acum nu trebuie să luaţi drept literă de Evanghelie comunicatul de presă al MApN.

    Trăim în ţara unde abundă scenariile pentru prostirea "proştilor". Am încercat să pun cap la cap toate informaţiile apărute în spaţiul public, începând cu momentul apariţiei tânărului locotenent în Piaţa Universităţii şi ce credeţi că am obţinut? Evident alt scenariu! Un scenariu gândit să decredibilizeze orice iniţiativă de solidarizare a Armatei cu populaţia nemulţumită.
    ALM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule ALM, de câte ori v-am citit comentariile la Theo am fost de acord cu dumneavoastră. Şi de data asta, la fel. :)

      Ștergere
  5. Opinie separata (ca la CCR)

    Exista vreo dovada ca tot ce este scris in comunicatul MApN este real?

    PS

    Cu exceptia celor 30 de zile de administrare a tarii de catre armata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim
      Nu ştiu, putem cerceta căutând toate declaraţiile verbale ale tânărului locotenent făcute presei. Parcă a zis şi de monarhie...
      Nu mai ştiu. De când l-am auzit spunând că armata ar trebui să preia conducerea pentru o lună, n-am mai fost atentă ce declară. E o idioţenie atât de mare, încât ar fi putut spune şi că se autoproclamă preşedinte. Era echivalent.

      Ștergere