luni, 19 martie 2012

Mici rateuri gurnalistice

Duduia Răduca s-a strepezit toată, sîmbăta trecută, că e ginkgo biloba pe lista de “compensate”, fără să existe măcar un studiu clinic care să ateste…
Nu voi a mă lua de duduia Răduca, fiindcă ea, mititica,  nu ştie a face diferenţa între TVA şi adaos comercial, când e vorba s-o pună de-un reportaj.
Mă îngrijorez niţel, însă, cu stimă şi simpatie pentru înghiţitorii de TANAKAN  - soluţie  şi hapuri. Sugerez să-l ia dânşii în continuare, cu toată încrederea, că producătorul de medicamente Ipsen Beaufort a studiat fracţiunile flavonoidice din matusalemicul arbore, în studiu clinic dublu orb, pe când duduia Răduca trecea dintr-a III-a într-a IV-a. Vorba lui Foarţă. Şi, tot atunci, a demonstrat, cu cifre, că există o relaţie, deloc neglijabilă, între cantitatea de extract standardizat de ginkgo biloba -  120 mg/zi – şi performanţele circulaţiei sanguine centrale şi periferice.

Până dovedeşte Răduca_că nu e chiar aşa, voi, consumatori de Ginkgo Biloba sub formă de TANAKAN, BILOBIL, FLAVOTAN (produs românesc) sau suplimente alimentare cu Ginkgo Biloba, ţineţi-vă de tratamentul “sugerat” deasupra unei parafe de doctor.
Că Răduca e suficient de tânără, să i se ierte, momentan, faptul că e deosebit de proastă.   

5 comentarii:

  1. Da, parcă anticipasem că se vor eliminate "suplimentele alimentare". Se pare că Ginko Biloba (Tanakanul şi similarele) sunt deja scoase de pe lista de compensate.
    Altele sunt eliminate pentru simplul motiv că sunt "foarte" scumpe. Motiv serios!

    RăspundețiȘtergere
  2. NU, Cârco, aici sunt nişte jocuri simple, pe bani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Renata, multumesc pentru postarile tale cu informatii despre medicamente si pentru toate postarile, fie ca urmeaza sa ma ingrijorez, fie ca ma fac sa rad :)
    Acum, eu am inteles ca ginkgo biloba este bun, tanakan, deasemenea si as vrea sa pui tu parafa pe ce-am zis eu, ca sora mea are de la dr. reteta. Deci, sunt ok, sau ne otravim si cu astea?
    Apoi tin sa-ti spun ca la noi in jud. Brasov, nu erau compesate astea, le cumparam pe retete simple sau la cerere.
    Multumesc again.

    RăspundețiȘtergere
  4. Elisa,
    produsele conţinând extract standardizat de G.B.,înregistrate ca medicament (dosar coplet, cu studii clinice, studii de toxicologie şi biodisponibilitate) sunt tanakan, bilobil, gingium... Personal, înghit bilobil, că e mai ieftin decât tanakanul.
    În ultimii ani, acestea nu mai puteau fi prescrise de medicul de familie fără recomandare de la specialist. Neurolog, de pildă. De-aia doctorii de familie ziceau că nu se compensează, ca să nu se complice cu o trimitere la specialist.
    Produsul scade permeabilitatea şi creşte rezistenţa capilară. Produce şi o uşoară vasodilataţie. Efectul e benefic asupra microcirculaţiei, cerebrale, retiniene şi periferice.
    Teoretic, după vârsta de 40, cam toată lumea ar trebui să înghită min. 80 mg pe zi. Stimulează cum ziceam circulaţia capilară, previne microaccidente vasculare.
    Doar cei care iau anticoagulante trebuie să ceară permisiunea medicului curant la utilizarea lui. Dar aceştia, oricum, nu au voie să se autotrateze, în general. Hipotensivii nu-l suportă prea bine la începutul curei, efectul vasodilatator fiind mai evident iniţial. Câtodată, foarte rar, dă somnolenţă.
    E foarte util asociat în tratamentul spondilozei cervicale; reduce vertijul şi presiunea intracraniană la schimbare de poziţie.
    Ce mi se pare curios: l-au lăsat pe liste acum numai în Alzheimer, deşi exact în boala asta efectele sunt discutabile, neglijabile.
    Cred că pe viitor, politica CNAS va fi următoarea: pasul 1 - decredibilizăm un medicament; pasul 2 - îl scoatem de pe listă. În felul ăsta dispare frustrarea bolnavului: oricum se dovedise că nu e bun de nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult pentru raspuns, Renata.Si ma bucur de vesti bune :) Eu si sora mea avem o afectiune a retinei despre care medicul ei zice ca-i boala a imbatranirii ochiului (vedem pete negre circulare sau in forma de semiluna ) si i-a prescris Ginkgo Biloba, mie dr meu mi-a zis ca nu stie ce-i , ca n-a mai intalnit asa ceva si m-a trimis la un "si mai specialist " la Brasov. Nu am ajuns.
      Deci, voi lua si eu pastila ( care se spune ca opreste procesul si nu indeparteaza efectul deja instalat ).
      Iti multumesc mult de tot si-mi iarta indrazneala.

      Ștergere