miercuri, 10 iunie 2009

De la pedelişti învăţăm aroganţa

Azi dimineaţă, intrând pe blogul lui Ciutacu să-i scriu două vorbe uşoare, mi-au căzut ochii pe biata lui auto-prezentare, care începe cu “Ştiu că-s arogant şi genial…” şi m-a bufnit râsu’.

Până ieri mi se părea o introducere foarte îndrăzneaţă şi incitantă. Azi nu mi se mai pare decât un teribilism de adolescent.
Habar n-are Ciutacu ce-i aia aroganţă!

Aroganţa genuină a fost aseară la Sinteza zilei. De fapt, a fost mama naturală a Aroganţei, proprietăreasa rezervei strategice de Aroganţă, Nesimţire, Tupeu şi Prostie, pe numele ei de scenă – Monica Iacob Ridzi .

Dacă-i citiţi biografia din Wikipedia, spre care nu vă dau link fiindcă nu merită să vă pierdeţi timpul cu o copie la indigo a veşnicei poveşti despre trecutul studios al vreunei divenii de-astea, căţărate direct din şlapi chinezeşti pe tocuri de firmă, ca să-i pară glezna mai subţire şi să ţocăne mai graţios pe coridoarele vreunui minister care nu se ocupă cu altceva decât cu găzduirea, în incintă, a fotoliului ei de ministreasă, dar dacă totuşi i-o citiţi, veţi constata că e Doctor în Ştiinţe Inginereşti cu lucrarea intitulată – luaţi o gură de apă, faceţi pipi, fiindcă o vreme veţi fi ocupaţi cu lectura – “Evaluarea impactului economic al implementării reglementărilor legislative privind sănătatea şi securitatea în muncă în perspectiva aderării la Uniunea Europeană”...

Pauză de-o ţigară.

Nu vă împacientaţi dacă e greu de înţeles titlul care-ar înnebuni-o de invidie până şi pe răposata Ceauşească. Pe scurt, e veşnicul „Efect al razelor de lună asupra galoşilor de gumă”.

E, această doctoreasă-ministreasă-parlamentăreasă europeană cu care a studiat copilul Preşedintelui diverse, a repetat aseară de două ori, cu o voce de-aia de melteancă obraznică ce ar putea stârpi vacile prin sperietură pe o rază de doi kilometri, cuvântul PRURAL, care, în contextul dat, nu avea treabă nici cu „prurit”, nici cu „rural” (nu-mi pare rău de cacofonie, să zică mersi că am pus pauză între „cu” şi „rural”), ci era varianta ei personală a cuvântului PLURAL.

Asta n-ar fi nimic, mai ales că n-a recunoscut şi a acuzat-o pe Oana Dobre de auzenii, dar cu ajutorul tupeului nesimţit de care pomeneam la început şi a unei înalte şcoli a manipulării absolvite , firesc, la şcoala de partid, i-a făcut zob pe Gâdea, Dobre şi Ciuvică, i-a redus la tăcere, a răcnit continuu nişte prostii fără sens care nu interesau pe nimeni şi a reuşit să evite cu impertinenţă toate întrebările care i-au fost adresate.

Ceea ce-ţi îngheţa sângele în vine însă, era precizia ştiinţifică aproape, cu care utiliza şmecherii de politruc cu experienţă, îndeobşte leitmotivul „Vă răspund dacă mă lăsaţi să răspund”, deşi nu răspundea la nimic, schimba tot timpul subiectul, în aşa fel încât trei jurnalişti deveniţi trei curci plouate, plus guzganul rozaliu şi încă o domnişoară invitată, să sfârşească prin a holba ochii la ea cu oarece nesaţ sau uimire, nu ştiu...

Ce ziceam?
A, da!
Că mai are de învăţat Ciutacu la capitolul aroganţă...

5 comentarii:

  1. Cum adica "sa evite"? N-a raspuns , pur si simplu!
    Mahalagoiaica tupeista, pina si vocea ei zgirie!
    Coltoasa si coltureasa!Si pe mine m-ar fi redus la tacere.Eu m-as fi ridicat si as fi plecat fara sa spun nici o litera. Daca suporta, bine le face!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu pruralul cum ramane,n-a gresit, a zis de doua ori la fel, e clar ca asa stie ea ca este corect.
    Pe mine nu ma convinge c-a gresit!a zis firesc, stapana pe cuvant.
    O fiinta mai groteasca ca asta, era sa zic ca n-am vazut, da 'mi-am adus aminte ca am vazut-o pe magda ciumac!

    RăspundețiȘtergere
  3. Renata imi dai voie sa fac conversatie cu Mihaela?
    Draga Mihaela, fica mea este in STATE, termina masterul, imi este realmente groaza cand ma gandesc la,ce va face in Romania cand o sa revina acasa?
    Tinerii astia nu mai au loc in tara lor!nu mai conteaza valoarea, sunt promovate non valorile.
    Ce vad zilnic la tv? oameni ca monica ridzi cu mult tupeu, mincinosi afar'din cale,in fata evidentei.
    Presedintele tarii nu este om de cuvat, isi vede doar propriul interes, tara a scapat de sub control, functioneaza in virtutea legilor morale pe care multimea tacuta, cuminte si supusa le mai are.
    Pdl-ul, asa cum suna din titlul articolului super adevarat,asta ne arata de 5 ani in fiecare zi, mult tupeu, mitocanesc.
    Toti, absolut toti in acest partid sunt la fel,fara nici o minima decenta; este imposibil de urmarit un dialog dintre un PDL-ist si un om din alt partid,atacuri jegoase,nerusinare, minciuna,mitocanie si cum s-a spus multa, multa aroganta.
    Inchei cu un citat din primul ministru Boc, daca nu va e cu suparare:" derbedeii dracului".

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamnelor, simţiţi-vă ca în gară! :))
    Pardon, ca acasă... Vorbiţi cât vă pofteşte inima, iar dacă uneori mă amestec, sper să nu vă supere.

    Mihaela, e corect, am folosit aiurea "a evitat", a sfidat vorbind despre altceva, ca şi cum nu i-ar fi auzit, era mai aproape de adevăr...
    Ai observat vocea femeii? Atât de asemănătoare cu a Elenei Udrea... şi indolenţa vocalelor... şi timbrul tern, care nu supără urechea, mai rău! - o întristează...
    Magda Ciumac e cantitate neglijabilă. Nu face niciun rău. Acestea fac. Mult rău!

    Danielei...
    Sigur că n-a fost o greşeală ! "Prural" zice din convingere.
    Se înfiripă acum o teorie periculoasă: că în limba maternă se greşeşte cu uşurinţă, în vorbirea liberă.
    Aceste bolovance şi bolovanii aferenţi ignoră faptul că nativii unei limbi, cei oarecum educaţi, o vorbesc din reflex, fără efort, iar greşelile făcute din grabă sau enervare, din emoţie etc, sunt de cu totul altă natură.
    Dealtfel, lexicul lor e atât de redus, încât cu un minimum de efort ar putea să creeze iluzia că se descurcă pe româneşte, mulţumitor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim Renatei pentru amabilitate!
    @ Daniela: Esti sigura ca fiica ta va reveni in tara? Hotarirea ii apartine. Este o problema atit de delicata, de personala...I-am crescut si educat pina acum. De acum viata e in miinile lor. Noi raminem mame si ne vom parpali cit vom trai. N-am un raspuns. Nici pentru tine, nici pentru mine. Eu am mari sperante in generatiile tinere. Am avut si am dialoguri cu tineri exceptionali. Sint convinsa ca-si vor gasi singuri solutiile . Ce e "bine" pentru noi poate sa nu fie si "binele" lor. Eu am incredere in ei...asa gindesc eu.
    Realitatea e crunta! Si atita timp cit lumea o suporta ...
    @ Renata : am obsrvat tot ...si sint nu numai fara cuvinte ci si fara nici macar o litera.
    Situatia limbii romane constituie un alt subiect foarte important.
    Se pare ca acesti imbecili au luat ostatica pina si limba romana, nu numai marea majoritate a populatiei. Folosesc metode teroriste. Asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere