În vreme ce ţara piere, eu citesc despre vaccinul contra gripei A/H1N1, acela graţie căruia câteva concerne farmaceutice îşi vor putea petrece ce-a mai rămas din actuala criză economică precum şi pe următoarele, într-un huzur desăvârşit. Nu le numesc, fiindcă asta înseamnă să le fac reclamă.
De fapt, mint...
Nu citesc “despre”, ci “împotriva”. Deşi nu mă interesează cât mercur, aluminiu, agenţi, factori, co-factori, conservanţi, e-uri, nenorociri conţine, pentru că toate vaccinurile le conţin, şi nu numai ele, ci şi salamurile. Şi caşcavalul, şi pâinea, şi carnea de pui, şi pasta de dinţi.
Practic, noi trăim ca nişte foetuşi într-o supă ciudată de chimicale din care trebuie să şi mâncăm ca să supravieţuim şi pentru aceasta, alegem zonele unde e mai ridicată concentraţia în lapte, carne, brânză, ouă, legume, fructe şi pâine şi de-acolo ne nutrim.
Aşa că toate gogoriţele astea mă lasă rece.
Mai ales că acel groaznic adjuvant nou, prezent în noul ser, susceptibil de-a genera boli autoimune şi sucombarea animalelor de laborator, pe un alt site se vinde on line încapsulat, îmborcănat, etichetat, binecuvântat donor de oxigen pentru ţesuturi, sănătate curată, la preţ accesibil.
Nu stau să mă gândesc nici dacă un anume Sir, consilier pe probleme de urgenţă în guvernul britanic e pe statul de plată al uneia dintre companiile producătoare de vaccin, fiindcă dacă asta e o minciună a presei, cu siguranţă că un alt membru marcant din guvern e în consiliul director al mamutului farmaceutic.
M-am acrit în aşa hal de stereotipia acestei reţete a succesului, încât am curajul să afirm că primul lucru pe care trebuie să-l facă un producător de medicamente după ce şi-a construit şi utilat fabrica la standardele oficial acceptate este să coopteze la conducerea afacerii cîţiva politicieni potenţi, pe ei sau pe mamele lor, cu acte în regulă sau mai cu fereală - şi succesul e garantat.
În lumea grăbită în care trăim, traficul de influenţă atârnă mai greu decât un studiu clinic bine documentat.
De-aia a ajuns prospectul medicamentului să se numească “pliant”, fiindcă e cât o hartă turistică şi, odată despăturit, nu mai poţi să-l “faci” la loc, mic, cum a fost, să încapă în cutie.
Există norme bine precizate, riguros ştiinţifice după care se concepe textul acela în care din două rânduri afli la ce e bună substanţa şi din două pagini, ce neajunsuri poate să-ţi producă. Dacă ţi-a mărit ficatul, ţi-a distrus filtrul renal, te-a lăsat cu dureri articulare doi ani după administrare, noroc bun!
Scria acolo că, deşi nu e obligatoriu, poate să ţi se întâmple. Ai citit? Gata! Răspunzi pentru tine. E risc asumat.
În concluzie, ceea ce căutam eu nu erau noi argumente că vaccinul acesta NU trebuie făcut, fiind convinsă de asta, ci o mărturie, o impresie, o amintire de supravieţuitor al gripei porcine autohtone care să-mi confirme o bănuială, anume aceea că până la urmă e vorba doar despre nişte foarte mulţi bani, că la matrapazlâc planetar ne băgăm şi noi, cu mult entuziasm, da’ totuşi nu suntem capabili să respectăm scenariul impus şi undeva, mai discret, măcar într-un mare spital, tot o dăm în bară, conform eternului choise românesc – las’că merge şi-aşa!
În cele din urmă am găsit.
Un articol scris cu destulă pricepe de o puştoaică de 21 de ani, studentă la jurnalism, intitulat cât se poate de simplu:Cum mi-am petrecut gripa porcină.
Vi-l recomand!
Ai uitat să scrii „mălăieș în călcâieș”. :)
RăspundețiȘtergereNu o să mă hazardez în discuții de specialitate, dar tot stând azi într-un ambuteiaj inerent, inevitabil și implacabil, aud la radio o statistică spunând că în Europa au fost contaminați de la începutul declanșării alarmei 30.000 de oameni, din care 50 au murit. Raportul nu specifica câți dintre ei din cauza unui stop cardio-respirator, complicație a vreunei infecții, pe fondul unei boli mai vechi sau accident de mașină. Ultima variantă mie nu mi se poate întâmpla cel puțin până la sfârșitul sezonului.
DanM
Se pare, DanM, că printre cei 0,16% decedaţi se numără şi cei care, deşi erau bolnavi de altceva, au fost trataţi cu Tamiflu, de gripă porcină. Fiindcă misteriosul antiviral de care tot pomeneşte dom doctor Streinu Cercel e exact ăsta. A intrat pe piaţă la "aviară". Nu s-a consumat suficient. Poate creşte rulajul pe "porcină".
RăspundețiȘtergereNu vezi că de cîte ori se vorbeşte de gripă la tv, pe ecran sau măcar pe juma de ecran e un teanc de cutiuţe pe care scrie Tamiflu? E strict interzis prin lege să faci reclamă la medicamente. Mă refer la medicamente, nu la OTC-uri, gen dulcolax, nurofen...
Si totuşi la noi se poate.
He,he, colega...
RăspundețiȘtergereGripa asta sau ce-o fi(gurile rele vorbesc de o eroare umana)vine ca o manusa peste actuala criza economica: cand foamea o sa ne zgandere mai rau o sa ne gandim: "bine c-am scapat de gripa porcina".
zazania
Dragă, nu e eroare, e iesper'ment curat, da' de umană e umană, n-am ce zice!
RăspundețiȘtergereUite că la asta nu m-am gândit, că au băgat-o la înaintare exact ca-n bancul cu rabinul care l-a sfătuit pe bietul om să înghesuie toate orătăniile în casă...
Perfect adevărat. Trusturile farmaceutice fac tot ce spui şi chiar mai mult decît atît. Mulţi medici primesc mostre de medicamente, iar dacă prescriu aceste medicamente, au felurite avantaje. De multe ori, e vorba de deplasări profesionale, cu toate serviciile plătite, la conferinţe organizate de trustul respectiv în locuri cît mai exotice. Nu e vorba de medici din România sau nu numai. Ştiu că o doctoriţă din Germania a fost 10 zile în China, pe lîngă fleacuri ca Bruxelles sau Veneţia.
RăspundețiȘtergereAlteori, medicii primesc chiar bani - au fost şi nişte arestări pe tema asta, în Italia.
Iar la noi, de cîte ori un ministru al sănătăţii a încercat să se atingă de preţul medicamentelor de import, în scurt timp n-a mai fost ministru. Sigur, motive se găsesc întotdeauna, mai o grevă, mai un plagiat, un scandal...
Lucia, nu-mi lua pâinea de la gură pe tema asta! Mai vrei? Mai scriu. Doar în domeniul hapurilor lucrez.
RăspundețiȘtergereLas-o balta, Lucia, cu pretul...
RăspundețiȘtergereNumai anu' trecut au fost vreo trei diminuari de pret daca-mi amintesc bine si Nicolaescu si-a dus -bine mersi- pana la capat mandatul.
In rest cam ai dreptate: nemtii cica de-abia acu' ar fi descoperit fenomenu'. La noi a devenit rutina.
zazania