luni, 5 aprilie 2010

Gafa

Toţi protagoniştii festivalului “Călcarea României” – faza pe ţară, au jucat excepţional în Gala Pascală, fiecare pe unde a fost desemnat, cu potera de cameramani pe urme...

Până şi maestrul Flutur, marele nostru comedian şi dresor de ovine, a fost adorabil în rolul său de Călător în Timp, reuşind performanţa să decoleze spre Lumina Sfântă în vremea patriarhului Daniel şi să revină pe pământul natal în vremea răposatului Teoctist.
Aplauze la scenă deschisă. Deşi nu cred că Daniel a fost Prea Fericit de performanţa asta!

Numai premierul, săracu’, a dat-o în bară definitiv, acceptând să joace în cupletul “Sunt mai hoţ ca tatăl meu” împreună cu propriul său tată care nu-şi citise rolul, nu ştia că în sceneta asta el interpretează un bătrân ţăran român, om cu-minte şi cu frica lui Dumnezeu şi şi-a permis să improvizeze o golănie nevinovată în ritualul ciocnitului de ouă roşii.
Cum să-i explici unui moşuleţ din Răchiţele că, trosnind un ou roşu în fruntea fiului său iubit, atunci când o naţie întreagă se aştepta să-l audă rostind “Adevărat a înviat!” , i-a făcut , acestuia, imaginea omletă?

Cred că Dumnezeu, în marea-i generozitate, nu dă niciodată cu parul, în cine ar merita. Dă câte-un bobârnac, doar. Fiindcă El are umor şi nu-I place violenţa .
Iar dacă daţi televizorul mai încet, oraşul mai încet, netul mai încet, o să-L auziţi cum râde şi azi, a doua zi de Paşte, în hohote, acolo, în Înalturile Lui.

12 comentarii:

  1. Din pacate, festivalul de care vorbesti este "Călcarea României” – faza pe cap(!), protagonistii fiind urmati, fiecare, de cite un sobor de cameramani. Motivul e lesne de inteles, daca ne intoarcem la "Marea Aglomeratie din Decembrie" si sinistra doctoressa care avertiza premonitoriu viitorimea: "Dovada! Dati-mi dovada!"
    Cit despre Ghitza Papion, intiiul caligraf al lui voda, cred ca n-ar trebui sa ne grabim cu aprecierile, pina nu stim cu ce viteza a zburat aeronava. Caci, asa cum ne invata Einstein, de la un punct incolo nu mai putem fi siguri de nimic.
    In schimb, nu pot sa nu fiu de acord ca gafa zilei ii apartine lui Boc sr. care, decit sa-i dea un ou in cap fiului care l-a facut de poveste, mai bine proceda invers.
    Adica, pentru cine n-a inteles, NU ii dadea un ou in cap!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pese: presimt ca o sa cam fiu cu ochii pe tine! Ceea ce nu-i, neaparat, de rau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant,Augustin! Nu mă gândisem că ăştia se dau la tv ca să adune dovezi pentru viitorime, cât sunt ei de cucernici. Asta înseamnă să nu exclud posibilitatea de-a fi puşi, într-o zi, la zid?

    Stai cu ochii pe mine. Îmi plac urmăririle! De la filme de acţiune mi se trage. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimati colegi, poate ca dvs ati avut impresia unui moment comic si v-ati amuzat. Sincer sa fiu, am inghetat atunci cand am vazut scena. Chiar daca il detest pe pitic, este inca premierul Romaniei. Si, la ora asta, sceneta de proasta calitate circula in toata lumea, mai ceva decat faza cu sintagma "aviara graipa".

    Acum avem si explicatia cu proasta educatie de care a beneficiat si de faptul ca insasi parintii lui il desconsidera ca pe prostul familiei. Aschia nu cade departe de trunchi. Batranul putea sa faca gestul in casa, nu sub obiectivele televiziunilor venite "spontan"! Dar a fost mai bine ca ne-a etalat originea "sanatoasa" a piticului "Yes Master"!

    ALM

    RăspundețiȘtergere
  5. @ ALM
    Simate coleg (poftim, daca vrei asa!) adica domnule, vecine! Scena are hazul ei, cu tot penibilul. De ce-ai inghetat, chiar nu pricep! Boc sr. stia bine, fara doar si poate, cit de tare de cap (la propriu) este (INCA) premierul, asadar n-a existat, nicio clipa, pericolul unui accident grav. Iar daca te referi la "imaginea Romaniei in lume", ea este cu mult mai sifonata pe alte cai, acest episod chiar nu mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Radescu, nu vreau nici asa, nici altfel. Pur si simplu "n-am gasit alta rima"!

    Sa va explic de ce am inghetat (evident, metaforic): eu mai umblu pe afara si, pe ici -pe colo, trebuie sa-mi prezint actele de identitate, acte pe care scrie cu litere de-o schioapa ROMANIA. Va rog sa ma credeti ca nu ma simt confortabil atunci cand functionarii isi dau coate sau cand, cu cardul de sanatate in mana, medicul la care am apelat in Austria m-a trimis la plimbare, deoarece casele de sanatate din Romania "nu prezinta incredere"! Nu va faceti iluzii ca mai rau nu se poate ...

    ALM

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnilor,
    Gafa de care vorbeam e ceva mai mult decât un prilej de-a ne face de râs în lume.
    Că tatăl lui Boc e cam... simplu la minte şi n-a realizat că-l ridiculizează pe primul ministru, că gestul denotă, involuntar, lipsa de consideraţie a tatălui faţă de fiu, în relaţia lor familială...
    Astea sunt mărunţişuri.
    Problema care se pune e următoarea:
    Un bătrân ţăran CREŞTIN-ORTODOX dintr-un sat transilvan respectă cu sfinţenie ritualurile pascale, pentru el oul roşu nu e vopsit, e pătat cu sângele lui Hristos, ciocnitul oului e un moment solemn, încărcat de semnificaţii.
    Dacă nu din credinţă profundă, măcar din superstiţie şi bună creştere nu ridiculizezi momentul ăsta.
    Decât într-un singur caz: dacă NU eşti creştin-ortodox , ci eşti de alt rit sau dintr-o sectă oarecare,aşa cum se vehicula la un moment dat despre familia Boc.
    N-ar fi o tragedie că sunt sectanţi, fiecare e liber să creadă sau să nu creadă în ce vrea, dar Boc-fiul, la întrebarea fără echivoc a unui jurnalist, dacă e adevărat că nu e ortodox, a răspuns "Sunt creştin-ortodox".
    Dacă nu e (şi tatăl lui pare s-o dezvăluie), atunci toate închinăciunile şi pupăciunile de icoane ale premierului sunt minciună, ipocrizie, blasfemie, circ şi batjocură.
    Poate că pentru noi nu-i aşa de important, dar pentru ortodocşii practicanţi (nu vreau să zic habotnici) e foarte important.
    Mă întreb dacă s-or fi gândit la aspectul ăsta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Recunosc ca nici nu mi-a trecut prin cap aspectul asta. Dar nici ca m-ar mira ceva. Oricum, la cate minciuni a tras si trage piticania asta, ce mai conteaza blasfemia. Iar utecistul din el (si nici tat-su) nu crede in "bazaconii" d-astea. Este un biet fanfaron, gol de orice continut!

    Eu, care nu sunt crestin practicant, pus in situatia lui de premier, n-as fi facut atatea crime la adresa necajitilor tarii. Daca nu eram in stare sa guvernez, aveam demnitatea sa demisionez. Si nu era nevoie sa jur pe Biblie si sa bat cruci late ca sa cada molozul de pe pereti.

    ALM

    RăspundețiȘtergere
  9. A fost o gluma de om simplu, coplesit prosteste de gramada de camere din jur. Cred ca s-a analizat prea mult gestul respectiv- o gluma simpluta, insignifianta a unui batrinel al carui fiu a ajuns "cineva" si i-a umplut ograda de reporteri.
    Simtind ca "spectatorii" doresc ca el "sa faca ceva" legat de prezenta fiului sau, batrinul nu a stiut ce sa faca si, din viteza, a facut gluma cu oul.
    Totusi, de la o glumita precipitata (cu atit mai nevinovata) a unui tatic rural pina la suspiciunea de sectarism e cale destul de lunga.
    Eu zic ca scena trebuia sa ramina doar "de familie", din respect pentru batrin- care nu are nici pricepere in relatiile publice, nici obligatia de a respecta vreun protocol oarecare.
    Si- da, imi e detestabil Boc. Dar imi e detestabil pentru scene ca aceea cu microfonul de la Realitatea, nu pentru stingacia nevinovata a batrinului sau tata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ina,
    Oamenii bătrâni şi simpli de la ţară nu glumesc cu tradiţiile şi, cu atât mai puţin cu ritualurile religioase. În general, oamenii simpli de la ţară, şi bătrâni pe deasupra, sunt foarte puţini histrionici şi mai degrabă timizi şi excesiv de politicoşi. Ai văzut că salută PRIMII un orăşean, chiar dacă acesta este evident cu mult mai tânăr.
    Mă încăpăţânez să cred în continuare că gestul acela glumeţ, absolut spontan, devoalează exact ceea ce se zvoneşte: că Bocii sunt sectanţi. Subliniez iar faptul că nu le fac o vină din asta părinţilor lui Boc, ci lui, care maimuţăreşte de dragul popularităţii imaginea ortodoxului profund, rănind spiritual atât comunitatea religioasă (sectară, posibil) din care vine, cât şi pe cea ortodoxă din care se pretinde a face parte.
    Dincolo de lipsa de demnitate, de şcoală, de caracter, de bună-creştere, Boc este în primul rând UN MARE IMPOSTOR.

    Celălalt gest, cu microfonul, e într-adevăr grav şi merită să discutăm despre el separat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-ar fi plăcut ca toţi protagoniştii festivalului ,,Că(l)carea României'' să fi avut diaree în momentele cele mai solemne.

    Ce mai mult mi-a plăcut figura lui Flutur, Călătorul Tâmp în Timp. Avea mina unei oi inteligente, dacă vreo oaie se poate lăuda cu asemenea etichetă.

    Daniel putea fi Prea Fericit doar în cazul în care, în cădelniţă - alături de tămâie - mocneau şi niscaiva vrejuri etno-botanice. Altfel, zău că nu i-ar strica o vizită pe la bărbier.

    În cupletul ,,Sunt mai hoţ ca tatăl meu'', Emil Boc ar fi putut avea o replică în plus: ,,Dar şi mai înalt!'' (sâc!).

    Cu toată bunăvoinţa, nu înţeleg, dragă Renata, de ce Dumnezeu şi-a găsit tocmai acum să râdă, şi încă în hohote. Că, Doamne-iartă-mă, eu nu găsesc nimic, dar absolut nimic de râs.

    RăspundețiȘtergere
  12. Florin,
    Bine că ai revenit tu, fiindcă eu pe blogul tău nu mai puteam să intru... Nu ştiu de ce.
    Subscriu la replica "Dar şi mai înalt" :))

    De ce râde Dumnezeu... ca să nu pocnească de-a binelea, pe câte unii. Le dă avertismente de şagă, ghionturi amicale... poate se prind şi-o lasă mai moale. Văd că n-o lasă!
    Să vedem ce-i mai fi!

    RăspundețiȘtergere