joi, 29 iulie 2010

Aştept Sfârşitul Eternităţii

De când îi zboară prin cap tancuri (la mică altitudine) şi motoare electrice fabricate la Mioveni, a lăsat coasa, a luat ştecărul de coarne şi ne ameninţă cu informatizarea.
Când dă comunicatul de presă, zici că-i un fel de Picard pe Nava Intrănpriză. S.F. total, dar nervos.

După ce-a ordonat stăpân-su ceardaşul planetelor în jurul pământului, te întrebi cu ce s-ar mai putea evidenţia rob-ocapul?
Uite cu asta!
Ieri a mutat trecutul în viitor, astfel încât nu doar c-o să-l retrăim, dar o să-l mai şi plătim a doua oară.

În 2008 SIVECO plantează Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS.
Şedinţă mare cu ameninţări la Casa de Sănătate. Un băiat care a lucrat efectiv la program ne explică primul modul pe care o să aplicăm, ocazie cu care află şi el că farmaciile n-au ambulanţe în dotare, după cum nici depozitele de medicamente n-au case de marcat, fiindcă nu lucrează cu publicul.
Totuşi programul e bun . Pierde doar cinci, şase milioane de asiguraţi, nu dispar de pe liste decât sugarii şi pensionarii, care reintră, ulterior, când dispar medicii specialişti, dar sunt recuperaţi şi ăştia.
E bun fiindcă urmăreşte electronic reţeta, ca pe-un terorist, de la prescriere, până hăt, departe, la decontare, adică peste un an.
Toată ingineria a costat vreo sută şi ceva de milioane de euro.
Acuma ce-l aud pe micronizat, zicând?
„ Avem 50 de milioane de euro de la UE si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este obligata sa foloseasca acesti bani pana la sfarsitul lui 2011. Price reteta (?!) odata emisa nu mai poate fi dublata [...] Orice reteta emisa de un medic se vede (?!) in sistemul informatic, ea poate fi platita (?!) de o singura farmacie si nu se mai duce pacientul la mai multe farmacii (?!) si se deconteaza la mai multe (?!), ca sa se piarda bani publici.”

Las deoparte aglomerarea de inepţii şi bolovănii pe centimetrul pătrat de vorbire boccistă, dar eu nu văd unde e noutatea şi reforma sanitară în toată abureala asta.
Exact aşa se întâmplă în prezent: omul vine cu reţeta la farmacie, reţetă care I SE REŢINE, în schimbul eliberării medicamentelor prescrise pe ea; programul deja existent refuză înregistrarea duplicată...

De ce s-ar mai cheltui încă nişte bani europeni pe ceva ce s-a plătit deja cu banii contribuabilului pământean?
Altă informatizare? Altă poveste „sifi”?

Aştept cu sufletul la gură să se termine odată filmul ăsta şi să-nceapă „Sfârşitul Eternităţii”.
Să se petreacă odată schimbarea aia minimă necesară despre care spunea Asimov că ne poate modifica viitorul şi care, cică, poate fi o întâmplare banală. O pană de cauciuc. O pană de curent. O pană. Mai multe pene - o pasăre. O pasăre în motorul unui avion. Sau al unei nave intergalactice.

9 comentarii:

  1. ren, nu te ingrijora / nu te mira. intr-adevar nu pare sa fie nimic nou :)

    pe vremea cind eram in Rom si "activam" (haha) cam in bransa despre care faci vorbire, de cite ori se schimba directorul, se "implementa" un nou sistem informatic. alti bani, alta distractie, dar omul trebuia sa-si creeze vizibilitate, sa arate ca "a facut ceva".
    odata stramutat dincoace, vad ca optica e un pic diferita: if it works, don't touch it.

    o trecem si p-asta la "diferente culturale" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca o sa fie o mare HARABABURA :(

    RăspundețiȘtergere
  3. underdog,
    bună dimineaţa! (din punctul meu de vedere :)
    Imbecilitatea lui boc depăşeşte cotele fireşti ale unei imbecilităţi native. Scenariul pe care îl relatează el acolo, despre bolnavul care fură statul făcând turul oraşului cu ACEEAŞI reţetă dovedeşte asta.
    Intervenţia lui televizată i-a fost pregătită de băieţii de la sănătate. Semn că nimeni nu trebuie să se atingă de suveica furtişagului. Îl scot în faţă ca pe o momâie cretină ce e, probabil că râd de se tăvălesc pe jos, în spatele lui, când îl văd cu câtă uşurinţă recită diverse dobitocii.
    Exact aşa e şi la noi, în sist. asigurărilor de sănătate: if it works, don't touch it. Numai că ceva-ul ăla care funcţionează e mangleala. Într-un sistem perfect şi paralel cu ăsta informatizat, care funcţionează şi el, săracu, pentru fraieri.

    RăspundețiȘtergere
  4. theo,
    n-o să fie harababură, fiindcă nimeni nu se va atinge de nimic, nu se va schimba nimic. Le intră nişte bani, pentru ei. Atât. Lor, le, li.

    RăspundețiȘtergere
  5. E cult în cap piticul ! "Editează fraze" , bolovăneşte pe limba răchiteană, dar se pricepe şi la bani. Să-i ia. Pentru el şi-ai lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Matilda,
    există câteva subiecte despre care nu se poate glumi. Unul dintre ele e Boc. Am înţeles chestia asta mai demult, dar acum sunt în panică. Tocmai am aflat din Gândul că vreo 42% dintre români (sondaj) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului.
    Asta mă sperie.
    Ce-i de făcut?

    RăspundețiȘtergere
  7. Re,
    La intrebarea ta nu trebuie raspuns. Nu pentru ca ar fi retorica ci pentru ca majoritatii celor care si-o pun le place dolce far niente (oare asa se scrie?) si doar intreaba in loc sa caute si sa gaseasca solutii.
    Centii mei?
    One way or the other; adaptati-va dupa puteri si dupa talente ca sa faceti din Romania o tara de "baieti destepti" ori incetati a va mai plange.
    Ma adresez procentajului de 58% care cred inca in miscarea de revolutie (!) a pamantului.
    Ca la miscarea de invartire (in juru' cozii) procentajul "specialistilor" e aproape de 100%....Alternativa de a mari numarul celor care "stiu" ca soarele se roteste in jurul lor est posibila daca voi veti contimnua sa fiti pasivi.

    As dori sa nu se simta nimeni ofensat, nu e nici pe departe intentia mea de hai-hui (-tuit); obiectivele mele ar fi altele.
    Sa va intarat ca sa muscati or sa fugiti, nu sa va gudurati in fata unei sleahte de nemernici.
    Eternitatea nu va iarta pentru asteptarea voastra pasiva.

    Asteptati?
    Ce?
    Pe cine?

    PS
    Mi-e dor de anca mica.

    RăspundețiȘtergere
  8. hai-hui,
    drept să-ţi spun, nu cred că mai avem ceva de făcut.Ne-au asediat.
    Iaca, mai strigăm câteodată. Mai arătăm cu degetul.
    Dar atât.

    RăspundețiȘtergere
  9. re,
    tot la fel "drept" io-ti spun ca nu tine vrajeala, tu nu esti genul de om care tace nemaivand nica de facut de frica asedierii... doar pentru ca "il cearta" unul sau altul pe blog:))

    mai cauta, poate gasesti al'ceva.

    PS ce spuneai de anca mica?

    RăspundețiȘtergere