miercuri, 21 iulie 2010

Nelinişti de primar

"Comasaţi instituţiile de cultură şi reduceţi personalul de suport. Niciun artist nu va fi concediat, indiferent dacă el cântă la flaut sau la trombon”.
Asta a zis-o Blaga.
Lu’ Blaga îi convine să vorbească, a scăpat, n-a ieşit primar. Dar Boc, care a fost şi poate o să mai fie, ce-o să se facă?

Să punem binele în faţă, că scăpăm de el şi se duce iar de unde-a venit şi se pune pe restructurat, din Primăria Clujului.
Cu ce să-nceapă? Cu Filarmonica. Oricum n-are sediu, cântă pe unde apucă. N-are un rost al ei. Sau, altfel spus, nu-şi are rostul.

Oricât ar fi Boc de tâmpit, prost nu e!
Sigur a prins din zbor informaţia lui Blaga, că până şi ăia care cântă la flaut şi la trombon pot fi consideraţi artişti, aşa că trebuie lăsaţi în pace. Chestia asta pică bine. Şi-aşa nu ştie care-i flaut, care-i trombon. Ştie de corn, dar nu-l recunoaşte decât împreună cu laptele. E foarte posibil să-i lase în pace pe suflători. Deşi, după cum le zice şi numele, ăştia pot fi recalificaţi uşor. Au şi urechea formată… Ar putea fi reciclaţi. Până la urmă, nici nu s-ar băga de seamă. Stau acolo, în ultimul rând, cântă numai câteodată…

Ia să vedem, unde e orchestra supradimensionată pe organigramă?
La viori. Vreo paişpe mai mici, vreo opt mai mari, unele sunt aşa de mari că nici nu le pot ţine oamenii, săracii, la gât, le ţin pe jos, între picioare. Ori poate că ălora doi vlăjgani, din spate, li s-au comandat viori pe măsură? Chiar peste măsură…
Cine sunt pălugile alea? Cum vine asta: contra-basişti? Sigur aşa se numesc? S-au pus toate diacriticele? Cine i-a angajat? Nu putea să aleagă doi, mai mici?
Uite el, Boc, dacă n-ar fi studiat păscutul gâştelor, cositul şi Dreptul, ar fi învăţat vioara şi s-ar fi angajat contrabasist.
E limpede! De-aici, de la ăştia cu viori mari şi mici şi multe, se poate reduce fără grijă.
Cum nu există orchestră simfonică fără cordari? Aşa le zice, cordari?!

Atunci e simplu. Rămâne fanfara din parc. Trombon, corn, tubă, trompetă (daaaa… trompetă!), ăştia despre care zicea şi Blaga că sunt artişti. Şi s-a rezolvat şi cu sediul. Nu trebuie decât un chioşc de lemn. Simplu. Cât poa’ să fie? Patruzeci de milioane de euro, cel mult.

9 comentarii:

  1. Aşa, aşa, bine le zici, Renata! Şi cine a făcut Conservatorul, un pas în faţă şi pas alergător să care un pian la domn' colonel !

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa le trebuie ! Cine i-a pus să studieze la Conservator, nu puteau să se facă ospătari ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ospatari sau tinichigii.... asa spunea Basescu... ca Romania are nevoie de ospatari si tinichigii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Caustic şi adevărat comentariu, Mădălina!
    Aşa-i! Dom colonel are nevoie de pian. Dar nu de unul, ci de mai multe, că cică e lemnul uscat şi arde frumos în şemineu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Matilda, a mai fost odată, o perioadă minunată, când conservatorul şi artele plastice încurcau bunul mers al construirii socialismului. Şi IATC-ul.
    Dar nu credeam că vom mai trece iar prin faza asta.
    Chiar nu credeam!
    Ce n-am bifat încă, în vremea Duşcăi Vodă?
    Să împărţim lumea în cei cu origine sănătoasă şi cei cu origine discutabilă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ştii, Theodora?
    Mă uitam azi-noapte la OTV, unde domnu dan se ţinea de-o poză, ca s-o arate la cameră. Avea doliu sub unghii. Brusc, m-a cuprins o fericire fără seamăn!
    România nu e ţara tuturor posibilităţilor, ci a tuturor imposibilităţilor.
    Până în clipa aia, credeam că ăştia cu Rolls, cu Aston Martin, n-au jeg sub unghii, că n-au de unde să-l procure.
    Bă, uite că se poate!
    Probabil că avem nevoie de tinichigii, dar nu ne dăm noi seama. Şi de chelneri avem nevoie! Că vine marea crăpelniţă. De frig şi foame.

    RăspundețiȘtergere
  7. Re,

    cred ca ati pus-o de-o petrecere de juma' de saptamana:)))

    asa o fi fost?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ştiu, haihui, că la noi orice parastas devine petrecere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Renata, daca se poate, te rog sa ma apelezi in privat la FdoarF@gmail.com sau sa imi lasi o adresa de email. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere