joi, 1 iulie 2010

Semne bune

Am două veşti, una bună şi una suspectă, în cadrul unei ştiri bune: TVA-urile reduse nu se modifică.

TVA-ul rămâne 9% pentru medicamente de uz uman şi veterinar, proteze şi accesorii (excepţie fac protezele dentare), cărţi, reviste, ziare, manuale. Asta a fost vestea cea bună. Deşi nu pricep de ce protezele dentare fac excepţie, masticaţia fiind o condiţie a hrănirii, nu vreun lux.

Vestea suspectă e că „-serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m) din Codul Fiscal (CF), respectiv prestările de servicii culturale şi/sau livrările de bunuri strâns legate de acestea, efectuate de instituţiile publice sau de alte organisme culturale fără scop patrimonial, recunoscute ca atare de către Ministerul Culturii şi Cultelor “ se taxează tot cu 9%.
La fel, “cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. În situaţia în care costul micului dejun este inclus în preţul de cazare, cota redusă se aplică asupra preţului de cazare, fără a se defalca separat micul dejun.”

Mi-a plăcut precizarea asta cu micul dejun. Nu-s contabil, şi de-aia puţin îmi pasă, dar, mă întreb, pe câţi bani ar face un oarecine contabilitate hotelieră, dacă trebuie să înregistreze cafeaua matinală cu 9% şi pe-aia de la prânz cu 24%?
Sau nu trebuie, că nu e defalcat?

De falcat e ce bagi în gură, potolul, cum s-ar zice, care şi-a luat TVA scumpit.
Vasăzică, d-ale gurii e mai taxat, d-ale culturii (şi turismului) e mai relaxat.

Nu mă mir!
Cât timp doamna Udrea păstoreşte Turismul.
Cât timp domnul Băsescu îşi inchipuie că stabilimentele pe care le frecventa el în porturi erau muzee.


4 comentarii:

  1. http://www.trilulilu.ro/voievodina/005e8659a8d2d7
    bai ren, acu' daca tot ne-a ajuns potopul...mai bine un cantec vesel sa cantam?

    anca mica
    ps. cica zanzania vrea ferpar cu dedicatzie de la LeliaM!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda... Nu-i chiar un cântec vesel. Îţi cam intră morcovu' când îl asculţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. renata,

    Acuma, de ce-i acuzi pe ,,responsabili'' că măresc TVa-ul la protezele dentare? Ce, nu se poate mesteca în gol şi înghiţi în sec?

    Cât priveşte micul dejun, poate ştii ce părere am: vrei de-ăla suedez, colesterolul te mănâncă. Vrei de-ălălaltu', somalez, trăieşti şi-o sută de ani, ca-n paradis (în paradisul fiscal al lui Boc şi Vlădescu, bineînţeles...)

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Ba da, Florine, se poate, dar înghiţitul în sec balonează. Pe urmă ai alură de gras. Fapt ce ar putea să determine noi măsuri de austeritate.
    Cu micul dejun eu sunt paralelă. N-am mâncat niciodată dimineaţa, în ultimii 30 de ani. Cât estimezi c-o să trăiesc?

    RăspundețiȘtergere