marți, 2 noiembrie 2010

Convalescenţa


Acu’ vreo săptămână, m-am dat mare deşteaptă că am gripă bizonică. Îmi închipuiam că mă joc cu cuvintele, dar  aşa boală nici nu există.
Azi vă dau news alert: ba da, există!
Am avut, în bizonismul meu, senzaţia că mi-a trecut. Poate chiar mi-a trecut, dar azi trăiesc cu sechele, ca să mă exprim eufemistic şi să nu le zic  pe de-a dreptul - greaua moştenire.

Secheaua care mă îngrijorează cel mai tare e că m-am tâmpit. Adică nu mai înţeleg lucruri simple, rostite de oameni competenţi, profesionişti adevăraţi ai comunicării, la care moderatorul dă din cap, “desigur, desigur!...” şi la mine se face beznă în creier, ca la orele de mate, cu integrale. 
  
Să-l luăm, de pildă, pe domnul Vasilescu de la “Naţională” (Banca, nu Echipa) , care a zis aşa:
"Acolo (în textul legii de reducere a TVA la 5%, n.r.) este o minciună. O minciună în documentul acela care are o singură pagină. Şi anume, s-a spus că a scăzut TVA la 5% la alimentele de bază. Nu este vorba de niciun fel de alimente de bază. Acolo sunt cinci produse. Un tip de produse înseamnă pufuleţi. Adică din astea cu cancer în ele, să le ieftinim ca să dăm mai mult cancer pe piaţă".

Eu, sub influenţa picăturilor de nas, parcă îmi aminteam că  era vorba de carne, lapte, ulei, zahăr, pâine. Nu zicea nimic de pufuleţi. Sigur, nu zicea nici cum ar fi fost corect, “carne şi derivate”, ca în codul vamal, fiindcă ar fi ajuns ficatul de gâscă bolnavă de steatoză hepatică să se vândă la preţ de margarină, ajungea brânza cu mucegai mai ieftină ca o pereche de cizme de cauciuc şi cine ştie pe ce culmi ale bunăstării nutriţionale ne-am fi pomenit cu toţii, de ne-am fi pierdut cu firea şi cu colesterolul.
…Da’ de porumb nu se pomenea nimic în lege, aşa că mălaiul ar fi putut să rămână pe acelaşi raft cu gulerul de vulpe argintie, pufuleţii pentru aristocraţi, mămăliga dezamorsată.

Ce-a vrut să zică domnul Vasilescu în acel indimenticabil “să dăm mai mult cancer pe piaţă”?

Dacă voi aveţi explicaţii, aicea mi-s, să le preiau.

M-am înarmat cu o cutie nouă cutie de …ceva, “Răceală şi Gripă”, măcar să vă pot urmări, fără pretenţia de-a înţelege.

36 de comentarii:

  1. Mos' Vasilescu -ca sa-i zicem pe de-a dreptul- e mai mult decat purtatorul de cuvant, e insusi paratrasnetul Bancii Nationale , cea care-i canta in struna Fondului Monetar , in caz ca n-ai observat.
    P.S. Imparatu' vorbeste de mai bine de un an despre "teoria conspiratiei"; am tacut malc si m-am gandit ca de la prostata i se trage...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic că dacă e să dăm pe piaţă mai mult cancer, atunci să vorbim despre dobânzile practicate de băncile din România. În plină criză, acestea s-au dublat! Nu cred că există o altă boală care să fi băgat atâţia români sănătoşi în mormânt! Am zis!

    RăspundețiȘtergere
  3. De gripa bizonică, trizonică sau polizonică mai poţi scăpa, dar de o pacoste ca ăsta ba.

    Tu ai văzut vreodată lipitori prinse în carnea omului ce a intrat în baltă fără băgare de seamă?

    Pe alea e mai bine să le laşi până se umflă de sânge şi cad sub propria lor greutate, decât să le smulgi, că le rămâne capul înăuntru.

    Rahatul în care ne-a băgat şeful e aşa de mare, că n-o să iasă nici nepoţii nepoţilor noştri.

    E mai uşor să scapi dintr-un avion care este pilotat, decât din unul în care piloţii sunt orbi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zuzu,
    e numai doo posibilităţi: fie şi eu am prostată, fie Împăratu are dreptate.
    Serios vorbind, cel puţin câteodată, mi se acreşte să fac pe delicata, să evit cuvinte suburbane ca "globalizare", "conspiraţie planetară"... şi alte măgării d-astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ifim, nu ştiu ce să spun... Ocolesc cât pot relaţia cu banca şi mă străduiesc să n-o analizez, ca să nu mă umplu de nervi.. Şi m-am jurat să nu mai fac vreodată un credit, orice ar fi. Totuşi, am aflat că, dacă vreau să restitui brusc toţi banii pe care-i mai datorez dintr-un împrumut vechi, pe termen lung, trebuie să le dau ŞI dobânda aferentă întregii perioade, minus câţiva firfirici. Oricum, comisionul l-am plătit integral în avans. Aşa că am renunţat la acte de binefacere.
    De fapt, de ce să ne mirăm! La origine, activitatea bancară se numea cămătărie.

    RăspundețiȘtergere
  6. ElZap,
    Eu sunt semi-claustrofobă. Nu merg cu liftul şi cu metroul, decât în situaţii limită. Cu liftul cică e de înţeles, fiindcă e spaţiul mic şi, de regulă sunt singură. Cică frica mi se trage de la singurătate, nu de la incintă. Dar cu metroul? Asta analizam eu cu un psiholog, încercând să mă vindec. Şi m-a pus să identific momentul care mă vîră în panică. Şi am aflat care e: când se aude vocea aia - ATENŢIE! Se închid uşile.E ca o ameninţare.
    Ei, eu zic că în "metroul" în care ne-am urcat în 1990, n-a fost nimeni suficient de corect să ne prevină cu "atenţie, se închid uşile!" Ne-a zis doar că ne îndreptăm spre paradis, nu şi că, odată urcat, nu mai ai de ales.

    RăspundețiȘtergere
  7. Renata, da' de o plimbare cu tancu', ce zici? Sigur scapi de claustrofobie! Dacă eşti interesată, pot aranja...:)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ifim,
    e ca şi cum mi-ai propune o plimbare într-o valiză! Şi dacă nu încap toată într-una, să mă pună în două! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. vasilescu n-o sa dea exemple brodate cu bankoop,bancorex,dacia felix,albina,banca religiilor,columna s-au altele pe care cei de la nationala lui le-au tratat cu atata pricepere.
    e ca si cum un regizor de filme porno si-ar da cu parerea despre tarkovski, gutza ar citi din nichita stanescu ,nasul l-ar recenza pe proust, cristoiu ar canta la pian, sau laura andresan, cea prospat operata, ar poza drept
    calugaritza

    liviu

    RăspundețiȘtergere
  10. Din toată enumerarea ta, Liviu, m-a surprins asta cu cristoiu + pian ...
    Întrebarea mea este: la ce, totuşi, l-ai vedea cântând pe Cristoiu? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. probabil e vreo expresie din limba romana noua (nu voua :)), aia care se construieste cu sirg prin "succesurile" tinerei, "cele mai noi inovatii" ale d-nei Nutzi si exemplele ar putea continua la nesfirsit :)

    RăspundețiȘtergere
  12. la baie, ca-n reclamele alea pentru transactiv

    liviu

    RăspundețiȘtergere
  13. si, ca tot veni vorba, uite ce ne zice si "jurnaletzul" Ionutz Morariu, chiar azi, in Gandul: "Oprescu promite că face podul de Ziua Femeii".

    Frumos din partea primarelui de Bucale, bine ca nu face vreun stind in cap, sau cine stie ce alta figura mai putzin decenta :))

    RăspundețiȘtergere
  14. underdog,
    nu te-am mai văzut de un secol!
    Bestială aia cu "cele mai noi inovaţii"!... Mi-e teamă că Funeriu a inventat-o, dar cum e el modest şi om de ştiinţă, n-a vrut s-o semneze.

    Despre Oprescu, din partea mea n-are decât să facă şi pluta de ziua femeii. Totul e să subvenţioneze căldura şi iarna asta, că altfel nu mai are pentru cine face figuri!

    Îmi pare bine că te-am... citit. De când suntem homleşi de "academie", ne vedem extrem de rar.
    Numai duşmanca de Zâzanie mă mai vizitează, dintre academicienii tăcuţi şi fără blog.
    Mi se face mereu dor de voi, dar n-am de unde să vă iau.

    RăspundețiȘtergere
  15. Liviu,
    dacă le sugerezi băieţilor cu reclama de la Transactiv să-l ia pe Cristoiu recuzită, se golesc rafturile de produs. Cristoiu n-are ce să joace, are faţa aia de screamăt, de pe vremea când trăia Paller.

    RăspundețiȘtergere
  16. ren, multumesc de (re)primire, adevarul e ca am fost cam ocupat in ultima vreme, altminteri mai dadeam eu pe-aici, ca, deh, naravul ... ;)
    cit despre inovatii, vorbesc foarte serios, am auzit "eu insusi" - vorba unui fost vecin de-al meu :)) - cu urechile mele adicatelea, cind d-na Nutzi a glasuit astfel, nu mai departe decit aseara la telejurnal.

    si nici macar nu s-a dat cascaval :(

    RăspundețiȘtergere
  17. Te-aştept oricând, cu plăcere, under!
    Credeam că ai inventat tu inovaţiile cele mai noi.
    Tot Nuţi? Tot ea să ne scoată din nasoale? :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Ii vezi pe hoitarii de presa asteptand cu sufletul la gura stiri de le Floreasca?
    Cred ca si-au pregatit textele, coloana sonora si toate alea. M-as bucura ca Adrian Paunescu sa-i dea cu tifla harcii si sa le faca in ciuda!
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  19. Aş vrea, Zuzu!
    Aş vrea să le dea cu tifla, dar nu cred că e posibil. Mie, cu orice risc, afirm sus şi tare, mi-a plăcut. Şi mă înclin în faţa lui.
    Dacă ar fi fost să scrie numai "Făt-Frumos", şi tot mi-ar fi plăcut şi m-aş fi înclinat.
    Dacă ar fi fost un poet mai "tăcut" şi n-ar fi scris decât catrenul ăsta:
    " Mă ridic plângând de jos,
    Ca la un pierdut examen,
    Unde vă e basmul, oameni?
    Ce-aţi făcut cu Făt-Frumos?",
    eu tot l-aş fi considerat un mare poet, fiindcă nu contează cât de mult scrii bine, ci cât de bine scrii puţin. Părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  20. In ceea ce ma priveste...
    Cine scrie "Repetabila povara"trebuie iertat iar si iar ori de cate ori va fi fost gresit.

    RăspundețiȘtergere
  21. Of, zazanie...m-ai lovit exact unde ma doare mai tare:(.
    Anul asta mormintele mele au purtat flori nepuse de mana
    mea. Tata ar fi serbat ieri ziua lui. Poate am fi baut
    prima bere impreuna. Toate sunt numai dorinta...iar tu vii
    si-mi pui in carca repetabila povara.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  22. Renato draga (uite-asa, ca sa vezi cum e!), pai cum sa te faci tu bine daca nu iei conform recomandarilor? Recomandari care este: "Luati Nu stiu ce, Raceala si Gripa" !Acu', e drept, nici macar EU n-as sti sa-ti spun de care gripa! C-o fi porceasca, pasareasca, tintareasca sau burbonica, da sa luam ceva, sa ne simtem bine! Cert e ca trebuie sa iei toate cele 3rei ingrediente deodata: Haaaap!
    Si mai repede, c-avem treaba!

    RăspundețiȘtergere
  23. Da, Augustine, să trăiţi, am înţeles!
    Am uitat să-ţi spun că medicamentele, aşa mici şi proaste cum par, sunt f. inteligente. Cum faci "hap" cu ele, cum detectează ce meserie are înghiţitorul. Dacă e farmacist, îşi pun mânuţele la ochi, se strâng aşa, în coaja lor şi nu-ţi fac nimic. Nici rău, da' nici bine.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună dimineaţa! Hai soro, scoală şi fă-te bine, c-avem treabă, vorba lu' Augustin!

    RăspundețiȘtergere
  25. In ultimele doua zile mi s-au tot invartit in minte bucati din Fat Frumos si Iluzia unei innsule.
    Acum, doar imi vine sa injur de Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere
  26. Luminita, draga mea, nnu fa asa ceva. Las' ca injur eu destul.
    Desi-s departe al naibii de casa am inghesuit pe un colt de card
    sufletul lui Sterian si intr-un colt de inima pe poetul Paunescu.
    Am multi altii dar astia doi ma bantuie in ultimele zile.
    Tu pe unde umbli? Arata-te mai des, arata-ne calea :).

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  27. ren,
    te simt trista... Nu-ti va mai intra Poetul niciodata in farmacie de-aici inainte.
    Poate ne mai spui ceva,

    anca mica

    RăspundețiȘtergere
  28. Da' ce treabă avem, Ifime, că io nu-mi dau seama?
    Augustin mă ameninţă cu munca, tu la fel...
    Ce-avem de făcut?

    RăspundețiȘtergere
  29. Lumi,
    mă bucur să te văd! Dar cel mai tare mă bucur că încă vorbim codat, în limba "academiei tăcute"...

    Dacă eu, de pildă, ţi-aş spune:

    Împins de foame,- un pinguin
    Porni să-şi vândă “door-to-door”
    Alb-negrele-i fotografii. Vându puţin.
    Deşi semnase colorat: APOLODOR.

    tu ai şti despre ce vorbim şi-ai zâmbi, nu-i aşa?

    RăspundețiȘtergere
  30. anca mică,
    Tristeţea mea e mult mai tristă. Nu contează cât şi ce a scris poetul , cât a fost bun şi cât a fost nebun, cât genial, cât mediocru... Oricum lumea are alte preocupări.
    Dar dacă MOARE, doamne! - dacă moare, atunci se strâng cohorte de ciori, de ciocli, vorba lui ElZap, să-i cânte osanale la priveghi, dând din coate să se vadă la televizor.

    RăspundețiȘtergere
  31. klaus,
    abia acuma am înţeles unde baţi, cu "arată-ne calea!"... :))
    Te salut şi aştept...

    RăspundețiȘtergere
  32. Renato draga, - daca nu te superi ca-ti zic asa -, pai parmezample, tu ai treaba sa ne inviti la lansare. Noi, avem treaba sa venim. Io zic ca n-o sa ne mai vedem capu'da trebi! Plus ca mai am eu o surpriza pentru tine, de-o sa te turtesc! Da' aia pa alte canale ...

    RăspundețiȘtergere
  33. pese: ti-a placut ce subtil am dat-o? Manere, nu gluma!

    RăspundețiȘtergere
  34. Augustine,
    mi-a dispărut răspunsul.
    Aşa a fost să fie!
    O lăsăm pe mâine...

    RăspundețiȘtergere
  35. Pai atunci dispare-l si p-al meu, ca sa fim chix!

    RăspundețiȘtergere
  36. Ce-avem de făcut? Ce-i cu tine? Vezi că cineva, mult mai celebru, a spus-o înaintea ta, şi a şi prescurtat-o: "Ce-i de făcut?" Hai, Renata, fă-te bine şi treci la treabă! Vrei să se blocheze trenurile-n gară?:)

    RăspundețiȘtergere