joi, 10 noiembrie 2011

Radiografia tâmpeniei

Profesorul zice că s-a îndrăgostit de ea în ziua în care a văzut-o fără uniformă şcolară.  Ce zice el pare rupt din Ionel Teodoreanu sau, mai recent, din Sandra Brown. Conjunctural, profesorul de sport pare doar ipocrit.
Tatăl zice că nu te poţi îndrăgosti între Bucureşti şi Predeal. Tatăl nu e ipocrit, e doar stupid, fiindcă te poţi îndrăgosti în micul interval de timp cât stă bricheta aprinsă, până dai un foc, cuiva. Te poţi îndrăgosti în prima silabă a lui “cât ai zice peşte” sau te poţi îndrăgosti pe ruta Bucureşti – Satu-Mare, parcursă cu personalul.
Vocea justiţiei zice că nu ai dreptul să te îndrăgosteşti de o persoană de 17 ani.
Justiţia  e o vacă. 
Eu m-am îndrăgostit pentru prima oară la opt ani, de un băieţel pe nume Tom, care era deja îndrăgostit de o fetiţă pe nume Becky. Nici măcar nu eram la prima iubire, eram la a doua. Îl iubisem, disperat şi cu multe lacrimi, pe Broscoiul din “Vântul prin sălcii”, la patru ani, dar şi ăla era ocupat şi adjudecat, o iubea pe fiica temnicerului. Eu mâncam pâine prăjită cu unt, de dragul lui, şi el o iubea pe fiica temnicerului sau fiica temnicerului îl iubea pe el, asta nu mai are nicio însemnătate, contează că la patru ani ţi se citesc poveşti celebre în care, dacă există iubire, atunci regnul, specia, familia nu mai au nicio importanţă.
În cazul nostru, familia are importanţă. Şi bani. Şi o fiică de 17 ani cu cercei cât nişte candelabre.
Şi profesorul de sport e doar un broscoi care nu ştie ce să mai zică, şi zice şi el că o iubea.

Doamne, în ce lume lipsită de imaginaţie mi-e dat să trăiesc!
  

11 comentarii:

  1. Ei lasa, Renato, ca te mai prind eu indragostita! Si-o sa-ti aduc aminte cum rideai!
    Ca, stii cum e: cine se-ndragosteste la urma, ala e ... Ca la 4 ani, cine nu stie??

    RăspundețiȘtergere
  2. Un subiect frumos.
    Nu tâmpenia, ci dragostea.
    Chiar dacă cele două merg de multe ori mână-n mână. Aş zice că dragostea a rămas singurul lucru normal în această lume anormală şi lipsită de imaginaţie, aşa cum bine o numeşti.
    Totuşi, îmi permit să te contrazic, aşa cum ştii că ne place nouă, navetiştilor, ăstora care-ţi vizităm gara.
    Justiţia nu e o vacă!
    Justiţia e... un bou!

    RăspundețiȘtergere
  3. Augustine, cred că la patru ani e cel mai dramatic. E vârsta la care îţi închipui că poţi vărsa o cisternă cu lapte într-o sticlă de-un kil, dacă ai puţin noroc, dacă o faci cu băgare de seamă... Şi vezi că nu merge. Te miri şi te simţi vinovat. Încerci să găseşti o expicaţie. Treaba asta îţi răpeşte o mulţime de timp şi te pomeneşti bătrân. (nea Freud ar avea de comentat exemplul ăsta! :))) )

    RăspundețiȘtergere
  4. Ifim, ştii cum e?
    Dacă poţi să transformi un "incident" din ăsta în roman bun,iei Nobelul pentru literatură. Dacă nu poţi, iei de la 7 la 15 ani.

    Pianistul tău cântă foarte frumos. Numai că se lăţi-lungeşte un pic, peste tempo, vrea să-l facă pe Chopin mai romantic chiar decât a fost. Totuşi, m-am delectat, exact ca pe "vremea noastră".

    RăspundețiȘtergere
  5. Vocea justiţiei NU zice că nu ai dreptul să te îndrăgosteşti de o persoană de 17 ani ... zice ca NU ai voie sa faci dragoste cu ea pana nu face 18 ani ... si dupa aia ai voie dar doar cand vrea ea si cum vrea ea :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
  6. pe domnisorele si pe domnisori ii mai intelegi, daca ii auzi cum vorbesc desre sex pe la 13-14 ani iti vine sa intri tu in pamant de rusine. dar pe domn ala care mai e si cadru didactic chiar nu-l inteleg, de ce drac nu si-a tinut-o in pantaloni pana facea fata 18 si atunci Dumnezeu cu mila, nu mai risca nimic. vorba din popor "prostia si domnia se plateste"

    RăspundețiȘtergere
  7. Waw! In sfarsit. Sunt mai tare. Eu m-am indragostit de o educatoare de la gradinita. Din pacate, nu era la grupa mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, ma, o iubea, ce nu va convine voua?! Din toti cei 22cm ai sai, pe care-i vedeau amandoi cand era "pe etnobotanice"! Daca e peste 15 ani, poti s-o iubesti cat vrei, cu consimtamantul ei ;) . Problema e ca (cica) n-ar fi fost (consimtamantu'). Bam-bam-bam. Multa iubire. Fleosc-fleosc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ia să vă iau eu pe rând, frăţiorilor!

    @ Theo: vocea justiţiei, conform spuselor tale, zice că poţi să te îndrăgosteşti de cineva care n-are 18 ani, dar poţi întreţine relaţii sexuale cu o persoană adultă fără să fii îndrăgostit de ea, până ce iubita ta împlineşte 18 ani. În lumina acestei idei, Justiţia ar fi trebuit să legalizeze prostituţia, nu crezi? Acum 100 de ani scenariul era perfect valabil.

    @Cody: ce e aşa de greu de priceput? În taberele astea, cadrele didactice se simt de 30 de ani, cel mult, iar elevele vor să pară de 30.

    @Mihai: fericitule! Pe tine te-au dat la grădiniţă!

    @Vladcelgroaznic: N-o iubea, mă! Se distrau şi ei, acolo , ca băeţii!!! Iubirile nu ajung subiect de presă decât după 20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uh, Renato, traii s-o vaz si p-asta...
    Dragostea-i minune Dumnezeiasca, oriunde, oricand, in orice circumstanta.
    A judeaca dragostea e un fel de a te pisa contra vantului, doar cand te afli in pielea eroilor poti sa ai pareri, cata de cat, competente.

    Justitia???

    E incopetenta in multe; in materie dragoste e repetenta fara sanse de promovare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, Neveule, doar când te afli în pielea eroilor poţi avea păreri competente. Concluziile, însă, se trag cu Dumas, "după 20 de ani".

    RăspundețiȘtergere