miercuri, 2 mai 2012

La ofertă

(Luciei Verona)





Două dezveliri importante s-au petrecut în acest “Întâi de Mai”: statuia Împăratului Traian, pe treptele Muzeului de Istorie  şi noul guvern al României, pe mâna lui Ponta. Ambele au dat naştere la comentarii. Aproape toată lumea s-a înghesuit să analizeze cei doi de “dacă”: dacă e bine că Împăratul apare în penisul gol şi dacă e bine că Rus a fost numit ministru la Interne. 
Dezbaterea continuă, aşa că e prematur să tragem concluzii. Văzând şi făcând…

Totuşi, Lucia Verona pune o întrebare foarte interesantă, în contextul ipocriziei generale: “Care ar fi reacţia, dacă s-ar expune la Bucureşti pictura lui Courbet, “L’origine du monde”
Primul răspuns e tot o întrebare: UNDE?
Că dacă o expunem pe o simeză, într-o galerie de artă, nu se întâmplă nimic.
Dar dacă o expunem pe domeniul ADP-ului, la liber, în stradă,  se vor contura două cozi.
Una va fi formată din cei care n-au văzut-o încă, în original. Pictura.
Cealaltă va fi formată exclusiv din “piţi” care, observând câţi domni fac coada unu, se vor întreba dacă nu cumva e un nou trend, a căzut epilarea inghinală totală sau parţială -  în formă de inimioară, de fluturaş, de floricică, de trifoiaş, de BMW, de aluniţă -  şi e cazul să-şi pună extensii pubiene, ca să beneficieze şi ele de aceeaşi coadă.
Coada unu va emite păreri. Se vor face sondaje. Domnul Freud se va zvârcoli în mormânt sau se va răsuci agale, zâmbind,  pe partea cealaltă.
Coada doi va face coadă la cabinetele cosmetice. Acestea vor fuziona cu saloanele de coafură: ce se tunde, nu se mătură. Producătorii de ceară pentru epilat de unică folosinţă vor da faliment. După ce toate piţi-urile vor fi beneficiat de implant pubian, vor dori să vâre moartea în concurenţă şi îşi vor lărgi aria de împăroşare. Membre inferioare. Superioare. Perciuni. Pomeţi. Mustaţă. Areole mamare. Axile.
În câteva săptămâni, Planeta Pământ va arăta ca Planeta Maimuţelor, fiindcă segmentul populaţional “piţi” e foarte deschis la nou. Nu cunoaşte limite.
În cele din urmă, organizatorii expoziţiei Courbet – “L’origine du monde” îşi vor lua pânzişoara (44/55cm) şi se vor face nevăzuţi.
Noi vom rămâne cu amintirea că am văzut un Courbet original la Bucureşti.
Problema e  cine le va convinge pe “piţi” că a fost o experienţă vizuală trecătoare,  că nu s-a instaurat lătratul ca formă de comunicare umană.
Concluzie: nu suntem pregătiţi, încă, să luăm lucrurile aşa cum sunt. Noi le luăm aşa cum ni se oferă. La ofertă.



8 comentarii:

  1. bai ren, ce mai incolo si-ncoace, specialistii spun ca esti un om de rind care se minuneaza ca imparatul a fost reprezentat in pielea goala si cu pisica-n brate (am incheiat citatul) :)))))))))))))))))))))))))

    ps - se zice ca gurile (foarte) rele sustin ca de fapt statuia nici nu-l reprezinta pe traian, ci pe oprescu tinind in brate un maidanez :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. under,
      specialiştii au dreptate. Da' nu mă minunez, băi! Mă ruşinez. Că specialiştii e mai ipocriţi ca pudibonderiştii de rând. Şi se fac a nu înţelege că pe noi nu absenţa chiloţilor împărăteşti ne-a uimit, ci prezenţa acelei dihănii clonate prost, care seamănă cu orice la corp, dar nu cu un lup. Da' şi aici tre' să fac precizări: că nu ne aşteptam noi, prostimea, să samene cu un lup-lup, ci cu ideea de lup. Cum seamănă cocoşu lui Brâncuşi cu ideea de cocoş. Numai că domnul artist n-a înţeles exact mesajul lui Brâncuşi, şi s-a gândit că dacă sculptezi şi tu ceva care nu seamănă deloc cu ce ai vrut să sculptezi, egal geniu.
      Da' altminteri, tare mă bucur că te văd prin ograda mea! Salutări şi pupăciuni!

      Ștergere
    2. idem ;)
      http://www.youtube.com/watch?v=WINcIP15YxE&feature=related

      Ștergere
    3. :))
      Mulţumesc pentru muzică! N-ai uitat.

      Ștergere
  2. la universitatea cantemir ar trebui expusa,
    pe usa rectoarei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi pânza aia de 44/55 e groaznic de anacronică. Cine se mai uită la aşa ceva?
    Pomeneai ceva de epilarea inghinală. Păi la mine la scară am un salon pentru piţi, şi ăştia afişează o superofertă pentru aşa ceva, incredibilă, la numai 160 lei. Păi ce facem? Piţileala cu cheltuială se ţine, că dacă mă gândesc că pentru tuns Max dau cam tot atâta, da' mă afişez cu căţelu' de-ntoarce lumea capu' pe stradă după el, acu' ce să zicem de-o "origine" dusă la "stilist", mai ales că se practică şi piercingu' la nivelu' ăsta?
    Aşa că, să zic aşa, nea ăsta, Courbet, în România nu ia banu' pe pânza asta, merge-n pierdere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant comentariu... Tocmai îi răspunzi Luciei Verona - ce reacţie ar avea publicul român. :)

      Ștergere