marți, 24 martie 2009

Cocălăreala piţiponcăită

renata
Mi s-a urât cu sex-simboala zilei, fata care şi-a ales cele trei litere de pe lângă ţeava de eşapament să intre cu ele în Parlamentul European, măcar că sună ca dracu’, a virus mortal.
Mai bine îţi răspund ţie, prietene, la întrebarea dacă „… facem noi, ăştia care ne credem maturi, suficient pentru ca cei despre care vorbeam, adolescenţii, […], să nu ajungă piţipoance sau cocalari?”
E ca şi cum m-ai întreba dacă legând cu o sfoară ultimul vagon al unui accelarat de o tufă de măceş, am putea să-i întârziem trenului plecarea de pe loc.
Aproape 20 de ani, instituţii grele au arat şi-au fertilizat terenul ca să prindă rădăcini cocălăreala piţiponcăită.
Acţiunile au fost perfect sincronizate şi inteligent gândite.
Pe deoparte, a venit MEC-ul şi-a reformat manualele. A înghesuit câte trei domnitori în pagină, l-a înlocuit pe Vlad Ţepeş cu Dracula, a rupt foaia cu Gheorghiu Dej şi-a lipit una cu Esca şi Mândruţă, a scuturat punga aspiratorului peste Eminescu, a scris cu degetul pe colb „expirat” şi-a adus direct „Poema chiuvetei”, fără s-o citească, fiindcă, dacă ar fi citit-o ar fi observat că a fost scrisă exclusiv pentru cei care au mâncat Eminescu, Arghezi, Blaga, Sorescu şi Nichita pe pâine.
Pe partea cealaltă au intrat televiziunile comerciale cu tancul în sufragerii, să-i reeduce pe părinţii micilor cocalari care abia trecuseră dintr-a cincea într-a şasea, să le lărgească viziunea asupra lumii, să-i facă mai „dăşchişi”, mai permeabili, mai cosmopoliţi şi i-au pus cu ochiul la gaura cheii, le-au dat nuntă şi naştere columbenească în direct, le-au redefinit „ţeapa” şi „tunul” şi dacă s-a găsit vreun prost să strige - „asta e crimă curată!”, a intrat batalionul al treilea de reeducare pe repede înainte, acela format din psiho-socio-econo-polito-deontologii presei şi-a zis doar „Ţî!... E rating!”
Două forţe de temut, Învătământul şi Media au moşit generaţiile de cocalari şi piţipoance, le-au schimbat scutecul, le-au încălţat în converşi gimi ciu, le-au învăţat unde e „banbu clab” , le-au dat câte-un beemveu sau măcar le-au lăsat flexu’ pe mînă, să-şi decapoteze loganu’… şi toate astea pentru ce? Ca să le aibă la dispoziţie, masă de manevră, turmă uşor de păcălit în ziua alegerilor?
Ţeapă mare, întrucât cocalariatul românesc nu se duce la vot, pentru simplul motiv că Mall-ul se închide mai tîrziu decît urnele.…Şi tu mă întrebi dacă facem destul?Eu zic că da: încă supravieţuim.
21 martie, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu