vineri, 30 octombrie 2009

Despre gripă, cu afecţiune...

Răsunătorul debut literar în presă al teroristului număru’ unu tinde să intre într-un con de umbră, din pricina agentului viral A/H1N1 care atacă simultan, la Bucureşti şi la Iaşi, luând nu patru ostatici, ci câteva zeci, majoritatea copii.

În prezent autorităţile medicale gestionează mulţumitor evenimentele.

Negociatorul principal, doctorul Streinu Cercel, e, aşa cum îl arată şi numele, stăpân pe situaţie. Întrucât semnele gripei “Ah unu ne unu” nu se deosebesc de cele ale virozelor sezoniere, ne recomandă tuturor celor care acuzăm simptome porcine să ne prezentăm degrabă şi de bună voie la arestul spitalicesc.

Presa îl susţine şi ea cu toată convingerea pe Cercel în acest război răcit al forţelor locale contra celor virale, continuând să dactilografieze în neştire propoziţia “Pacienţii primesc tratament de specialitate”.

Mă aşteptam ca măcar vreun jurnalist de investigaţie, vreun Ciuvică, ceva, să dea cu pumnul în masă şi să întrebe:
“Bă, ce-i ăla tratament de specialitate? E cu Tamiflu? E cu paracetamol? Deţin spitalele de boli infecţioase româneşti arma secretă care omoară porcul ăsta de virus şi nu vreţi să le-o spuneţi şi americanior? Bun! Cine-i Profesorul în epistola lui Hayssam constituie secret de stat. Dar cine e tratamentul de specialitate în gripa suină am putea afla, nu? Poate avem şi noi prin casă şi-l înghiţim în ambulatoriu!...”

Ceva e putred rău în povestea asta!
Nu fiindcă Ferrari ţipă prin batistă la Bordură că “să se adune şi să caute măsurile” antipandemice pe care le-a lăsat el, la plecare. Aşa ceva e normal în orice insituţie de stat, să nu se mai găsească documente de importanţă capitală.

Ciudat mi se pare că pe 3 mai 2009, când Bazac era cât se poate de ministru, declara că în 3 luni de la izolarea tulpinii nesimţite (s-a întâmplat în 20 mai), adică în luna septembrie “vom deţine propriile antivirale. România va avea atunci o capacitate de fiolare de 7 milioane pe lună.”
Aplauze prelungite. Ovaţii. Atunci!
Acum, tăcere.
Cică se vor cumpăra vreun milion de doze din import, dacă se găsesc, libere de precontract cu alte state. Cică până atunci se caută bani pentru achiziţionarea unui pogon de măşti de protecţie, care nu sunt eficiente, dar nu e rău să fie acolo, înregistrate la cheltuieli.

Cică dacă nu şi nu, să urmăm modelul guvernelor noastre actuale.
Adică să ne spălăm pe mâini.

13 comentarii:

  1. Nu e gripa ca porcina
    Nici vaccin ca spirulina

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e conifer ca tuia
    Nici vaccin ca aleluia

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca Ina are dreptate...

    Goanga asta virulenta
    Face moartea iminenta.
    Pentru cei ce n-au vaccin
    Aleluia si ...amin

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga,sunt curios ce-ar face un ministru propus de Crin.Daca ar da-o in bara ,crezi ca s-ar dezice ca de Patriciu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Tuturor acelora care au făcut comentarii în versuri...
    Mulţumesc pentru efortul suplimentar pe care eu îl traduc în afecţiune. :)

    Zâzanie,
    Mie mi se pare, pe proprie piele, că doar uleiul extras din semniţe de chimen negru (pe piaţă îi zice, comercial, BARAKA), are efect de apărare contra virozelor. Îmi administrez produsul de la un congres unde au fost citate studii clinice pe patologie tabagică.
    Studiile nu mint!
    Uleiul de chimen negru are selectivitate marcată pe aparatul respirator.
    Spirulina e un poem de beneficii, dar la capitolul imunizare lasă de dorit.

    Ina şi Neveu,
    Dacă dăm foaia prin ziare, aflăm că se moare de TBC ca pe vremea lui Bacovia. Dar nu prelucrează nimeni datele astea.
    Mi-e teamă că, din orice gripă sezonieră, mortalitatea e cuantificabilă.
    De actualitate în România e lipsa ocitocinei la sala de naşteri.
    Cu mult mai alarmant decât gripa porcină...
    E cazul să coroborăm date.

    RăspundețiȘtergere
  6. Renata, eu am glumit cu poezeaua, ca mi-a placut poezeaua Zizaniei si m-am lasat purtata si eu de fiorul poetic.
    Pentru mine, gripa asta- sa ma scuzati si tu, si Zizania, care va cistigati piinea din medicamente- este o gripa umana ca orice gripa umana. Inca nu am vazut nici o statistica din care sa rezulte ca mortalitatea lui "porceaina gripa" e mai mare decit a gripei aleilalte, pe stil vechi. Asa ca eu nu ma duc la spital pentru o febra, numai de-aia ca s-a organizat isterie televizata internationala.
    Zilele astea, insa, am inteles necesitatea Declansarii Marii Gripe: se cere populatiei sa evite grupurile, manifestatiile etc.- pentru a nu se imbolnavi de gripa. Gripa asta pica bine unora care se tem ca va iesi lumea in strada prin decembrie-ianuarie, de somaj si saracie si facturi la incalzire si rate si somaj si saracie si facturi si rate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Renata,
    Din deformatie (fost) profesinala, nu-mi scapa comentariile despre BK. Pe vremurile lui caisa lucram la santoriul zvor din Sinaia iar ravagiile ei imi sunt familiare. Fac alta paraytneza, m-am captusit cu o alergie "superba" la streptomicina dupa ani de zile petrecuti intre flacoanele cu solutie galbena si lipicioasa:((
    Caisa a ordonat dezfiintarea instutiei respective din motive de securitate pentru famelionul sau caruia ii [placeau tare mult vaile Prahovei si Azugii... Rascoli-s-ar in mormant cu toata trupa de nevolnici totalitari!

    Porcina gripeasca(!) despre ea vorbeati) poate fi dramatizata din motivele enuntate de tine, aici nu se prea bate toaca pecum vad ca se face in presa romaneasca.

    Zazanie mica, daca ti-e drag sa ...ne porcaim, te invit pe alt forum din respect pentru Renata si prietenii ei. Spune-mi iute sa nu-ti treaca inspiratia:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ina,
    Gripa asta "porchaina", a lovit globuleţul pământesc odată cu criza economică.
    Pe criză, consumul scade.Oamenii îşi drămuiesc fiecare bănuţ, mai remaiază ciorapii vechi :), mai renunţă la schimbatul maşinii... Dar dacă vine o molimă de-asta, nu se uită la bani şi cumpără medicamente. Nu putem noi să ne imaginăm cât profit fac în clipa asta cei 4-6 mari producători de medicament din lume! Măcar ăia care fabrică în clipa asta vaccinul. Ţin bugete de stat în cârcă, guverne, industrii...
    Dacă te întrebi cum e posibil, îţi spun (poate că deja repet chestia asta)...Cel mai imbecil producător de medicament nu scoate pe poarta fabricii un produs, dacă profitul lui real nu e de min. 300%.

    Mortalitatea din orice gripă se ridică pe la 3%, fiindcă există grupe de populaţie cu risc mare, bătrâni, bolnavi cronici, copii f. mici.
    La noi cică e o formă uşoară. :))
    Eu nu găsesc răspuns la multe întrebări...
    De pildă, de unde a ştiut OMS-ul că trebuie să ridice gradul de alertă, la apariţia primelor cazuri, în lume?
    E, după ştirea mea, pentru prima oară când organele abilitate au capacitate de previziune aşa de înaltă şi ştiu în amănunt care va fi evoluţia în viitor.
    Dacă mâine dă un îngheţ cu -10 grade afară, virusul moare şi rămân cu vaccinurile în frigider.
    Ar fi multe de povestit aici...

    Altceva voiam să-ţi spun. Farmacia pentru care prestez eu are altă orientare. Descurajăm consumul de medicamente şi-l forţăm pe cel de suplimente nutritive. Fiindcă în toată lumea se pune accent pe profilaxie şi pe evitarea abuzului de medicamente. Aşa că eu nu mă bucur să-mi fie pacienţii bolnavi! Îmi place să-i văd veseli şi sănătoşi, relaxaţi, dispuşi să-şi îngrijească din vreme circulaţia cerebrală cu extracte de antociani, să-şi ţină colesterolul în frâu cu dietă şi omega3 + anghinare, glicemia la respect cu Momordica Carantia, fiindcă atunci când ajung la insulină, nu mai cumpără nimic decât insulină, iar când fac AVC, nici măcar nu mai vin la farmacie, fiindcă stau la pat! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Neveule, m-ai făcut curioasă!
    Cât de ponderată e presa la voi, cu gripa asta?
    Te întreb fiindcă ieri, pe site-urile Realitatea şi Ev. zilei au apărut, din greşeală, articolele "închinate " morţii lui Gheorghe Dinică. Unul era datat cu 26 oct., celălalt, mai milos, cu 2 nov.!!!
    Oamenii se pregătiseră din timp. Cu ştiri prefabricate.
    Dinică trăieşte încă, în sensul menţinerii funcţiilor vitale total asistat, cu excepţia creierului.

    RăspundețiȘtergere
  10. salve.
    daca nu cauti in mod special articole despre virus, habar nu ai ca exista.
    o simpla cautare te duce le comentarii recente. pana si situl guvernamental e fara alerte, repet, daca e necautat, nu stii de el. cazurile de gripa banala sunt mult mai frecvente si cred ca sunt mai periculoase pentru organismele slabe.

    pentru exemplificare dau linkul de mai jos.
    www.dhhs.nh.gov/DHHS/DHHS_SITE/swineflu.htm

    RăspundețiȘtergere
  11. Iar pe mine si mai curioasa:))
    Unde ar fi "la noi"-ul tau, bunaoara, neveule?

    RăspundețiȘtergere
  12. Zazanie mica si buna,
    Daca intri pe www....gov ori numai daca citesti atenta vei gasi doua litere ale statului care detine situl.


    Ei, te-ai lamurit?
    Zi buna!

    Ca eu am zis:)))

    RăspundețiȘtergere