sâmbătă, 11 iunie 2011

Nu orice pumn în bot e un şut în fund, care înseamnă un pas înainte

Nu ştiu!... Se-ntâmplă lucruri.
Un grup de cercetători chinezi sau americani (acum chiar că nu mai are nicio importanţă), a descoperit, mai ieri-alaltăieri,  că nemernicia asta de E. coli pare dotată cu inteligenţă: devine imediat rezistentă la antibioticele cu care dai în ea.
Nu m-a speriat ştirea. Doar m-a mirat.
Eu am învăţat chestia asta acum douăzeci şi cinci de ani, hai, poate douăzeci şi şapte: că e o bacterie oribilă care dezvoltă imediat rezistenţă la tratament, de-aia trebuie să-i dai cu leuca în cap în mod ştiinţific, bazat pe antibiogramă, că ţine minte, afurisita, cu ce ai atacat-o ultima oară şi devine imună.
Dacă stau să mă gândesc bine, ăsta nu e chiar un pas înapoi pe calea progresului ştiinţific, fiindcă, dacă o ţinem tot aşa, o să aflăm, în sfârşit, cum s-au construit piramidele.

8 comentarii:

  1. Te pomeneşti că o fi coreeanul Sang Yup Lee.

    RăspundețiȘtergere
  2. O fi, ElZap!
    Ce-mi pasă mie, chip de lut, dac-o fi el sau altul? :))
    Observ doar că, din când în când, din clocitoarea producătoare de pericole planetare fictive mai iese câte-un pui.
    Ăsta de-acum e chiar ridicol. Bine, nu chiar atât de ridicol precum muţenia noastră, că văd, cu uimire, că n-a întrebat nimeni la OMS - "Dar anul trecut, acum doi ani, acum zece ani, câţi oameni au murit infectaţi cu aceeaşi E. coli?"

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimată Renata,
    M-ar fi interesat sursa sau puţul gândirii de unde a “izvorât” ştirea. Este ceva curent în ziua de astazi ca să apară ştiri de tipul: cercetătorii britanici (germani, suedezi, americani, japonezi, chinezi etc) au descoperit panaceul universal (roata, apa caldă, hamacul etc). De exemplu, astazi am auzit urmatoarea ştire la Antena 3: “Garda Financiară Ilfov a descoperit mărfuri de contrabandă, în general obiecte sanitare din China, care au prejudiciat statul român cu câteva milioane de euro …”. La prima citire, pare ceva posibil dar ştirea mai trebuie să aiba o caracteristică – să fie reală! Ori, după transferarea microfonului catre un inspector, ştirea şi-a schimbat conţinutul: mărfurile descoperite au o valoare de aproape un milion de euro, prejudiciul adus statului constând în taxe vamale şi TVA neplătite, adică mai puţin de 35% din valoarea totală a mărfurilor!
    În legatură cu E.coli, zilnic aflăm “noutăţi”, atât cu privire la caracteristicile bacteriei, cât şi despre sursele de infecţie. Toate “beton”. Actualmente, bacteria a provocat câteva zeci de victime, stirile au provocat sute de mii de pagube colaterale …
    ALM

    RăspundețiȘtergere
  4. ALM, e chiar amuzant cum se ţine deschisă lista pericolelor iminente, ca să avem mintea ocupată cu ceva...
    A fost pericolul porcin, cel aviar, vaca nebună, sfârşitul lumii, se pregăteşte peştele radioactiv... Pe legume, însă, cum să le pui la zid, când abia ce ne-au crăpat căpăţâna să pricepem că sunt unica sursă de hrană sănătoasă? Uite-aşa, cu ajutorul unui microbel de origine neidentificată.
    Mărturisesc că, pentru mine, una dintre sursele inepuizabile de râs cu lacrimi e acel dom' profesor Mencinicopschi şi panseurile dumnealui. Nu ştiu pe câţi bani induce el "nevroza mâncatului sănătos", dar văd că e neobosit. Mi-e teamă că a pofti la un cârnăcior prăjit e cu mult mai nociv decât să-l mănânci, pur şi simplu, cu plăcere, fără să-ţi otrăveşti creierii cu mesaje subliminale de genul "chifteluţe-egal-otravă".
    Avem noi o vorbă, după ce mâncăm ceva care ne place. Zicem "mi-a mers la suflet!" Nu cred că e doar o figură de stil, ci rezumatul unei mici filosofii de viaţă.
    Dacă ceva îţi merge la suflet, te simţi relaxat, fericit. Starea asta ucide sau măcar diminuează stresul. Fără stres, trăim mai mult, suntem mai sănătoşi. Ei, exact asta nu se doreşte. Cred că înţelegeţi unde bat, aşa că nu mai insist.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna, ma faceti sa-mi inghete sângele! Acum urmeaza pestele? Abia am scapat de laptele de oaie radioactiv si suntem preluati de pesti si de fructele de mare? Incep sa-mi dau seama cat de slaba este specia umana! Si ma mir ca am scapat de la extictie in ultimii jde mii de ani!
    Mda, pe parcursul vietii am avut parte de multe lozinci (nu le pun la socoteala pe cele politice, tot atat de contradictorii): dati copiilor cat mai multe dulciuri, izvor de energie! Nu dati copiilor dulciuri, le cad dintii (de lapte)! Consumati cafea, stimuleaza sistemul nervos! Cafeaua provoca leziuni ale pancreasului! Etc, etc!
    Lozinca fatala este "fumatul ucide!", urmata de niste poze infioratoare. Bunica a fumat ca un turc si a fost "ucisa" la 92 de ani! Daca nu fuma, precis apuca vreo-suta cinci zeci!
    Si eu fumez (pipa, ca sunt mai jmecher) si am renuntat ... sa-mi cumpar tutun din Romania. Afara de faptul ca este dublu la pret, prefer sa citesc "Rauchen kann todlich sein" sau "A dohanyzas sulyosan karositja az On es a kornyezeteben elok egeszseget!"! Fara poze! Poezie pura!
    Il iubesc pe Mencinicopschi! Datorita sfaturilor lui am reusit sa slabesc vreo 500 de grame in ultimii doi ani! Dezbracat si pe "burta" goala! A mea ...
    ALM

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu, domnule ALM!
    Peştelui deja i-au sticlit ochii, radioactiv, când cu dezastrul japonez. Acum urmează să sclipească de-a lungul şirei spinării, până înţelegem noi că o saramură pe peşte oceanic e tot atât de bună ca una de uraniu, numai că ne costă mai puţin.
    În curând, inscripţia aia cu "Nicio masă fără peşte" ar putea să capete valenţe noi.
    Cafeaua... da, cafeaua e un subiect de discuţie. O să revin, cu siguranţă, asupra ei.
    Cred că am avut bunici asemănătoare, numai că a mea s-a lăsat de fumat câţiva ani mai târziu. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am scris un comentariu care nu a aparut :(

    RăspundețiȘtergere